Skocz do zawartości

Rzeka Nida

METR

Rekomendowane odpowiedzi

Rheinangler trochę przesadzasz , ja i kolega Lukasss Nidę znamy dobrze.

a Ty szukasz dziury w całym nie wiedząc dużo o tej wodzie , wszystko co piszemy o rzece a po to jest ten post, jest dla ciebie

fikcją , bo to ze słyszenia informacje . Ja co pisze o Nidzie to pewne informacje nie od spotkanych nad wodą ludzi , tylko znajomych mieszkających nad wodą całe życie...

wg twoich przemyśleń zastanówmy się może czy w ogóle istnieje taka rzeka jak Nida ???

Z Dusseldorfu nad Nidę trochę dalej niż z Kielc.

Jakby kolega kilkadziesiąt razy w roku ,,zdeptał' jakiś odcinek Czarnej, powiedzmy od Kubów do Ostrowa to wtedy jego spojrzenie na tą rzekę byłoby bardziej świeże. Bez urazy.

Nida to rzeka kapryśna. Są dni gdy nie widać żadnego śladu życia, wydawać by się mogło że to kompletne bezrybie, a są dni gdy zalicza się po kilkanaście ryb dosłownie jedna za drugą. Z czego to wynika? Jak to jest. Czy są te ryby czy nie, duże czy małe. Jaka jest ich aktywność? Na co je łowić. Na których odcinkach, kiedy.

Na większość z tych pytań nie uzyska się odpowiedzi, bo w dzisiejszych czasach wiele faktów warto zostawić dla siebie.

I nie wynika to z egoizmu, ale w jakiś sposób dbałości o tą niepowtarzalną wodę.

Co do kłusownictwa. Jeden jedyny raz znalazłem ,,samołówkę’’. Nigdy nie spotkałem ,,siatkarzy’’. Coraz więcej ludzi ryby uwalnia.

I co najważniejsze, ta rzeka nie będzie póki co regulowana czy w jakiś inny sposób oddana w ręce nowomodnej w dzisiejszych czasach hydrotechniki. Wręcz przeciwnie.

Więc wieje optymizmem.

Zostawmy to Łukaszu :rolleyes:  niech każdy czytający wątek sam wyrobi sobie zdanie, na dalszych wyjaśnienia nie mam już siły :huh:  bo ani opisowo ani na śmiesznie nie jesteś  w stanie załapać czego dotyczą moje posty  :( a dotyczą tylko i wyłącznie tego co sam nad Nidą połowiłem w latach 89-93 i potem kilka razy przypadkowo...

W żadnym moim poście nie znajdziesz najmniejszej uwagi dotyczącej stanu którego nie znam, czyli stanu dzisiejszego...no może tylko niechęć do morskich opowieści...

Wielu z odwiedzających Nidę zdanie ma "wyrobione",lecz nie chce niszczyć...

legendy.

Mają Szkoci swoją Nessie,mamy i my szczupaka z Nidy (24,1kg - 128cm).

:lol:

Patryjotyzm lokalny jest OK. Nida jest the best !

• Like 1

Tak sobie poczytałem ten wątek o Nidzie, że zachciało mi się tam pojechać i powspominać. Ostatnim razem byłem tam ok 20 lat temu w Szczytnikach, Czarkowych i Wislicy.  Poszperałem w internecie za noclegami i na nic blisko wody nie mogłem trafić. Chciałbym się nad Nidę wybrać z żoną w maju. Czy ma ktoś jakąś kwaterę do polecenia ?.

Najlepiej prywatną lub agroturystykę (najlepiej z lodówką i kuchnią).

http://www.eholiday.pl/noclegi-chroberz-5664-agroturystyka.html

Choćby tutaj.Coś kojarzyłem, że w Chrobrzu coś jest. Musisz wpisywać konkretną miejscowość i agroturystyka.

Niestety nie sprawdzone miejsca, bo tak to już jest, że "tubylcy" nie korzystają :)

• 6 miesięcy temu...

Witam.

Jest może ktoś chętny na jakiś wspólny wypad nad Nidę. Mieszkam pod Buskiem. Jak coś to proszę o kontakt tutaj lub na priv.

Pozdrawiam 

Mozesz jeszcze zapytac na http://swietokrzyskiprzewodnikwedkarski.pl/

Chlopaki regularnie nad Nide sie wybieraja  :)

Jakbym byl w kraju to bym sie pisal na taki wypadzik, no ale... 

Nida potrafi przynieść efekty ale nie z doskoku. Trzeba trochę połazić i poświęcić jej więcej czasu. ja w tym roku odpuściłem Nidę ze względu na kontuzje i ciągłe problemy z chodzeniem, ale w przyszłym roku zamierzam więcej czasu spędzić nad ta piękną rzeką i znowu połowić boleni, kleni, okoni i szczupaków.

Witam.

Wczoraj szybki wypad nad Nidę - 3 godziny. Byliśmy we dwóch, obaj dostaliśmy po niewymiarowym szczupaku.Oba siadły na kopyto 7 cm.  Woda była dość wysoka ale klarowna, do czasu przepłynięcia motorówki :). @Wookash w jakich okolicach łowisz?

• 5 miesięcy temu...