Skocz do zawartości

Multiplikator z grzechotką

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Okuma ma na pewno i bloczki i włącznik terkotki. Tego Triona miałem kiedyś w ręku własnie w Ravenie (uderzyło mnie podobieństwo do Okumy) i o ile mnie pamieć nie myli to ma terkotkę ale nie rozkręcałem panelu bocznego i za bloczki nie dam sobie uciąć...niczego

Do trolla to może Shimano Tekota 300 lub 300LC. W ok. 170$ powinno się udać zmieścić.

Niestety tylko na prawą łapę...

tekota, to już poteżna maszyna. ja takowej używałem do łowienia reknóww atlantyku.

myśle że do sródlądowego trolla to z lekka za dużo/ciezko.

pozdrówka

No nie wiem, czy ta Okuma to dobry wybór. Skoro opcja 'nieduży' i tak już odpadła to bym zdecydowanie wolał tego: http://olx.pl/oferta/multiplikator-abu-garcia-ambassadeur-5601c4-CID767-ID8avgH.html#5b3e36d8c9

Abu dostępne na rynku i sporo tanich używek więc po co kombinować jak koń pod górę z ograniczonym budżetem ;)

• Like 1

Ja doradzam jak dobry wujek, nie nadinterpretowywujmy take it easy :)

Abu znane i sprawdzone, jeśli źle odczytałem info z pierwszej strony budżet spoko to c4 4601 a bardziej 5601 ze względu na pojemność linki, albo jeszcze lepiej jerkbaiter. U mnie robotę robi toro nacl 51.

Rożnica w wadze miedzy tym ABU a Okumom to tylko 30 g tak że w  wielkości nie będzie zbyt duża, zobaczymy  to abu to też ciekawa propozycja jeśli ma grzechotkę.

Ten, który Ci podlinkowałem, ma terkotkę.

Swoją drogą, hamulec jest klasyczny, dwubloczkowy. Nie wiem, skąd sprzedawca skopiował opis, ale C4 z magnetykiem były tylko na prawą i miały inny kolor (bardzo jasno niebieski).

Wiem, że tą Okumę mial/ma @godski i @slider@. Pomęcz ich, może któryś będzie chciał się pozbyć.

Mam. Model Induron. Półka wyżej niż San Juan.

Ale może po kolei.

Istnieją dwa rodzaje terkotek w multikach.

Pierwszy to tzw. hamulec walki. Załączony na stałe. Działa to tak jak w zwykłych kołowrotkach. Przykłady takich multików to Ryoga czy Exsence.

Drugi, to typowa terkotka załączana dodatkowym przełącznikiem. Czyli po jej uruchomieniu multik terkocze przy zwijaniu linki jak i jej oddawaniu.  

Można ją wyłączyć. Najczęściej na prawym policzku mamy przełącznik.

Ze znanych mi modeli do najbardziej nas interesującego trollingu szczupakowego występują (większość przeszła przez moje ręce):

Daiwa Millionaire Classic 250 i 300 - najtańsza opcja

Abu C3/C4 4601/5601/6601 - w rozmiarze 4601 tylko nieliczne mają terkotkę

Okuma San Juan

Okuma Indurion 400 LX - monoblock, 8 łozysk i bardzo płynna praca. Z wad mała długość korbki.

Tica Caymann

I z niskich:

Revo Toro 51 i 61

I jeszcze pośredni Quantum Cabo 31Pts.

Jak ktoś ma jeszcze propozycję niezbyt dużego multika do trollingu szczupakowego to proszę dopisywać do listy.

Idzie do mnie Revo Toro 51HS a cztery multiki do trolla to za dużo. Coś pójdzie pod młotek. C3, C4 lub Okuma.

Edytowane przez godski

...ciche nawijanie, grzechotanie przy oddawaniu...

tak właśnie zachowuje się wspomniane, leciwe ABU 5001. Jest to delikatny dźwięk i faktycznie podczas trolla na spalinie może być przeoczony (jak i w przypadku shimano dc)

Moge prosic o fotke tego ABU ? 

I troche parametrow - co to za leciwiec ? 

Waga ? zastosowanie ? 

dziekuje

Pytanie do znawcow Abu i Daiwy w wersji round.

Czy istnieje wersja ABU 4601 (chodzi o rozmiar) wyposazona w terkotke ?

Czy istnieje wersja Daiwa Millionaire w rozmiarze 203- L wyposazona w terkotke? A jesli nie istnieje to jaka wersja 253-L bylaby zalecana ? 

Dziekuje 

Pozdrawiam

Guzu