Skocz do zawartości

Szukając auta-Alfa 156/147 vs Laguna B -dlaczego takie tanie?

tofik

Rekomendowane odpowiedzi

No to rozwialiście moje wątpliwości...........i jak zwykle skończę na jakimś "japońcu",ale przede mną jeszcze długa droga.Myślałem jeszcze może o wspomnianym tu Focusie,spory wybór,ale......no właśnie ....żonie jakoś się to auto nie podoba :rolleyes: VW raczej odpada,3 lata pracowałem dla nich w ichnim obozie pracy,na tym wszelką współpracę uważam za zakończoną hahhaha ;) W kwestii wyboru na placu boją zostają:Almera vs Civic vs Mazda323... :wub:

:Almera vs Civic vs Mazda323... :wub:

Z tych trzech nawet jak kupisz największy bubel i tak będzie lepszy od igły 156 ...Tylko te Civici starsze Civici - upodobali je sobie niestety miłośnicy motoryzacji przez małe m :D także czujność wzmożona.

Edytowane przez Szymon82

jeździłem  jeszcze kilka mies. temu Mitshu Lancer z 2008 ok. 3 lata... fajne,  bezawaryjne auto,  dobrze wyposażone, dość  dynamiczne (1.8 benzyna),  w środku jednak sporo twardego plastiku,  przy dynamicznej jeździe swoje palił... podsumowując jedna z opcji ale czy najlepsza...? 

jeździłem  jeszcze kilka mies. temu Mitshu Lancer z 2008 ok. 3 lata... fajne,  bezawaryjne auto,  dobrze wyposażone, dość  dynamiczne (1.8 benzyna),  w środku jednak sporo twardego plastiku,  przy dynamicznej jeździe swoje palił... podsumowując jedna z opcji ale czy najlepsza...? 

Nie wiem czy chłopak, który jako opcję bierze Mazde 323 zakłada zakup Lancera z 2008 roku ;)  , jak już to seria VII - podobno bardzo trwałe auta.

Szymon82  jesteś w dużym błędzie są okazje i to przez duż O...  Wiadomo że nie częto i trzeba raczej w tym siedzieć .Jeśli ktoś gania po niemczech to wie, że tam dużo się jeździ i przebiegi raczej solidne.Dodatkowo większość jest serwisowana, co u nas nie tak często jest spotykane.

Jeszcze jedno 300tyś na diesla to niby tak dużo no chyba dla królowej , w Berlinie braliśmy mietki po 500,800tyś, i po bańce przebiegu i na chodzie.

Toyoty są super pamiętam jak starą z 88r, prowadziłem do Berlina czarnym braciom z Afryki.

Motor 1.8d  430tyś kupiona od gornika jak mowil ,w zyciu motor nie robionya, zamykała budzik 180km Leosia by eksplodowała

Łukasz. Dzięki za temat. Fajny.

Sam również stoję przed ścieżką poszukiwań. Tym razem nie kombi i nie tak duży jak Passat.

Może Fokusik właśnie, Golf lub jakiś Auris...

A Passat?

Jak potrzebny i trafisz jak ja, żałował nie będziesz. 

Waldku,Passat fajne auto,ale ma jeden wielki minus-za nisko siedzi jak na auto, które raz po raz musi dojechać w gorszy teren .Nie wiem też czy akurat potrzebuję takiego "dużego" samochodu.Patrząc po cenach ,to jeszcze zamigotał mi kolejny "japończyk" czyli Mitsubishi Carisma :) Tu w przeciwieństwie do Passata jest opcja 5drzwiowa,a to spory plus w przypadku gdy żona zdyskwalifikowała kombi. Dobrze jednym słowem że mam sporo czasu na przemyślenia i wybór.

Zmienić rozrząd w TwinSparku trzeba umieć -fakt - zmieniać trzeba często bo po 50 tyś. ryzyko, że strzeli jest kilka razy wyższe niż w innych konstrukcjach.Dodatkowo regulator faz rozrządu, słynny wariator.Wspaniała konstrukcja ;)

Edytowane przez Szymon82

3,0V624V też sobie lubiło postrzelać. Ale sławne 2,0tdi lubi znacznie więcej spsocić nie wspominając o 2,5V6tdi itd. I co tysiące tych co nie doczytali tego używa. i wiele innych aut , wiele innych wad. Jak ktoś w końcu zrobi ideał to się klienci pozabijają. To jak z babamy, jak by był tyulko jeden ideał pewnie większość z nas by nie zyła a reszta stała w kolejce po amunicję. Nie ma klamorów bez wad, każdy klamor z wadą da się oswoić.

No to rozwialiście moje wątpliwości...........i jak zwykle skończę na jakimś "japońcu",ale przede mną jeszcze długa droga.Myślałem jeszcze może o wspomnianym tu Focusie,spory wybór,ale......no właśnie ....żonie jakoś się to auto nie podoba :rolleyes: VW raczej odpada,3 lata pracowałem dla nich w ichnim obozie pracy,na tym wszelką współpracę uważam za zakończoną hahhaha ;) W kwestii wyboru na placu boją zostają:Almera vs Civic vs Mazda323... :wub:

Szukaj zadbanej Skody Octavi Tour 1.9 tdi 110km lub 90km-2004-2005 rok .Stare silniki vw nie do zajeeeeee......

Super bedzie też toyota e11 ale to juz staroć. Żona nie może takiej zajechać już 5 latek.

Edytowane przez Albatros

Często narzekają ludzie którzy kupili szroty za grosze naprawione przez pana Heńka w szopie lub składane z 3... przecież do Polski nie trafiają przeważnie rarytasy tylko szroty z UE

ee tam... narzekają też ludzie którzy kupili od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO regularnie..

mowa o Lagunie II z 2002 r 1.8 16V którą posiadam, nie będe wszystkiego wyliczał ale na te święta jechałem pożyczonym autem :(

obecnie jestem na etapie wymiany przepustnicy i sterownika silnika. Oczywiście szukam już innego auta. Laguny nie polecam.

• Like 1

Posiadałem przez rok Alfę 156 2,5 l V6 w gazie - sekwencjusz, chwalę sobie, przez ten rok rozdupczył się tylko imobilajzer, z niechęcią sprzedałem, ale gazu to ona ciągneła. Przy spokojnej jeździe ok 15 litrów, ale te 200 koni coś musi jeść  :D za to miała niezły ciąg. 

He, he, szwagier mojego kuzyna kupił kiedyś 147 w najbardziej wypasionej wersji, super sportowej, V6 i tak dalej.

Nie opisując zbyt szczegółowo po przebiegu 55 tys., pobycie przez 6 miesięcy w różnych serwisach, zatarciu skrzyni, dwukrotnej wymianie silnika itp., producent poddał się i oddał pieniądze za samochód.  :P

• Like 2

Waldku,Passat fajne auto,ale ma jeden wielki minus-za nisko siedzi jak na auto, które raz po raz musi dojechać w gorszy teren .Nie wiem też czy akurat potrzebuję takiego "dużego" samochodu.Patrząc po cenach ,to jeszcze zamigotał mi kolejny "japończyk" czyli Mitsubishi Carisma :) Tu w przeciwieństwie do Passata jest opcja 5drzwiowa,a to spory plus w przypadku gdy żona zdyskwalifikowała kombi. Dobrze jednym słowem że mam sporo czasu na przemyślenia i wybór.

Ta Carisma to koło japończyka nie stała :) Miałem Space Stara - ta sama podłoga, od Volvo v/s 40, skrzynia biegów od renault (1,3,1,6) Diesel też od renault. Uważaj na silniki GDI u nas mało kto potrafi dobrze go naprawić, stąd niskie ceny.

Co do Laguny - teściu ma od 6lat i sobie chwali. NIc się przy niej nie dzieje, ale robi projekty do właściciela salonu, więc może dobry egzemplarz dobrali :). Teściowa też ma Clio i też na razie od 5 lat praktycznie bezawaryjne.

Ja tak tradycyjne mam dwa japońce - toyota e11 - nie do zajechania, i Suzuki Lianę, trochę mi popsuła nerwów, ale okazało się, że mechanik był do d...py, prosta usterka, a wymienił prawie pół samochodu.

Edytowane przez bigrafi

Luuudzie!!!! O co "ka man"?

O potwierdzenie własnych i cudzych spostrzeżeń?

Alfki i Laguny to auta "kolekcjonerskie" do ściągania z trasy na lawecie!

Każdy to wie, co miał, lub holował takie "autko"!!!

Cudem trafiają się jakieś "cudowne" egzemplarze co na lawetę trafiają rzadziej, ale prędzej, czy później trafiają!

Jak nie na lawetę to do warsztatu.....

Okazje nieczęsto, ale się  trafiają. Niedawno zmarł mój teść. I do sprzedania jest Mercedes B-klasa 200 Turbo. Benzynka 193 KM. 1 właściciel. Zakup w salonie PL. 65000 km i tylko jedna drobna stłuczka z psem. 

Aż szkoda sprzedawać Ale dla mnie za mały i ciut za słaby.