Skocz do zawartości

Przynęta z gąbki, czyli porolonowa rybka na sandacza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry koledzy, chcę pokazać Wam jak w ciągu 5 minut można zrobić prostą i bardzo skuteczną przynęta na sandacza.

Na Ukrainie cieszy się popularnością do połowu sandaczy jigom na rzekach i jeziorach.

Do wyposażenia rybki zawsze używam tylko składowe głowki "czeburazki".Cechą porolonowej rybki polega na tym, że ona zawsze stoi pionowo nad dnem i to przyciąga ryby.Jeszcze jeden sekret polega na tym, że rybka dobrze wchłania i utrzymuje zapach.Dlatego przed łowić ryby trzymam je w pakiecie z wabiącem.

P.s. Przepraszam za mój polski  :rolleyes: 

Edytowane przez Sport-Fishing
  • Like 15

to ciekawe co mówić o ciele porowatym i bardzo dużej powierzchni rozwiniętej ...

i na pewno szybciej zapach się wymywa niż z silikonu ... hym

ja wolę wierzyć w swoją wiedzę i pomysłowość kolegów z Ukrainy, pozdrówka i dziękujemy za podsunięcie pomysłu

Ty najpierw spróbować a potem pisać o ciele porowatym :rolleyes:

Na pewno wiesz lepiej , ale każdy oleju wabiący będzie pachnieć dopóki żyć będzie przynęta, a nawet wpisując wodę, to i tak stoi pionowo .To po prostu sprawdzić domu.I ostatnie co chcę powiedzieć połowy nie przynęta, a człowiek ważne jest, aby prawidłowo dobrać szybkość księgowania i ciężar glowki :) 

• Like 1

Ty najpierw spróbować a potem pisać o ciele porowatym :rolleyes:

właśnie moje dzieci próbują w wannie, stoi do góry :) (z offsetem #2.0)

nie zapominaj, że przynęta jest co chwilę wyciągana, rzucana, oddaje wodę i przyjmuje powietrze, wystarczy, aby cały czas gdy znajduje się pod wodą miała wystarczająca pływalność

a nawet po celowym namoknięciu za pomocą siły fizycznej moich dłoni jest co najwyżej neutralna, z ciała o takiej porowatości bardzo trudno jest usunąć całe powietrze

Edytowane przez bazyloss

sportfishing.pl mógłbyś coś więcej napisać na temat główek, czy je sam odlewasz i o sposobie montowania, który jest na samym końcu filmu bo jest dość ciekawy ale nie mogę sobie go wyobrazić.

Tak, to jest self-made głowki "czeburazki" , waga od 1 do 30 gram.Konstrukcja składa się z zamka która przepływa przez ciało "czeburazki".

Konstrukcja ta pozwala szybko dobrać przynętę odpowiedniego rozmiaru i wagi do każdych warunków.Kolejny ważny element to hak z dużym uchem , które pozwala na przynęcie swobodnie się poruszać i sprawia, że gra jest bardziej realistyczna.

post-58723-0-75343100-1419783678_thumb.jpg

post-58723-0-06776000-1419783694_thumb.jpg

post-58723-0-69275300-1419783708_thumb.jpg

post-58723-0-73912000-1419783732_thumb.jpg

post-58723-0-76993600-1419784293_thumb.jpg

• Like 1

Można by niezłą boleniówkę z tego wykombinować.a jest taka gąbka w płynie?

Oprócz wycinania z gąbki można zrobić to też inaczej. Widziałem jak ludek przygotował sobie formę z aluminium w kształcie uklei. Forma składana tak jak do odlewania główek. W tą formę wkładał kawał gąbki i grzał palnikiem. Wychodził ładny równy kształt.

http://jerkbait.pl/topic/7498-primanki-paweł-kasperowicz/?p=1297308

Faktycznie już wcześniej kolega Paweł  to pokazał i pod nazwą paralonka 

Taką formę to sam bym z miłą chęcią "zanabył"... ;) :)

Gdyby ktoś,coś to zapraszam na priv,czy to sprzedać czy zrobić,bez różnicy.

Pozdrawiam