Skocz do zawartości

Przynęta z gąbki, czyli porolonowa rybka na sandacza

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz wycinania z gąbki można zrobić to też inaczej. Widziałem jak ludek przygotował sobie formę z aluminium w kształcie uklei. Forma składana tak jak do odlewania główek. W tą formę wkładał kawał gąbki i grzał palnikiem. Wychodził ładny równy kształt.

A pokazywał Ci ten kolega jak potem czyścił tą formę ze spieczonych , czy może stopionych powiedzmy nadlewek , czyli co z tym co wystawało poza komorę nadającą kształt rybki z gąbki ?

Chyba az takiej temperatury tam nie było. A napewno gabka nie wystawala poza forme. Sam chcialem sprobowac ale jakos nigdy czasu nie bylo zeby taka forme przygotowac. Na jakiejs wschodnio językowej stronie widzialem jak robili tez w ten sposob larwy wazek i zuczki. Mi sprawdzal sie ksztalt marchewki i przy nim pozostalem.

Buszowałem troszkę po wschodnio języcznych stronkach . Syrenki czy jak to tam kto zwał to przynęta stara prawie jak gąbka z której powstaje . Świetna niesamowicie skuteczna przynęta na sandacze i okonie . Za wschodnią granicą łowienie na te syrenki jest niemal tak popularne jak u nas łowienie wszelkiego typu gumami . Znalazłem nawet sklep wyspecjalizowany , oferujący przede wszystkim artykuły do zabawy z gąbeczkami . W ofercie posiadają między innymi widoczną na filmie formę za bagatela 150zł z przesyłką . Już się napaliłem :lol: zamówiłem i niestety odmówili wysyłki do polski <_<

Trzeba wybrać trudniejszą i droższą drogę  :ph34r:  już rozesłałem projekcik do wyceny zapewne po 7ym stycznia będzie jakiś odzew . Jak się uda to na wiosnę będziemy prasować swoje ;) Syrenki :D .

Daj namiar może uda się to załatwić inaczej

Jak się da "inaczej" to i ja się piszę... ;) :)

Buszowałem troszkę po wschodnio języcznych stronkach . Syrenki czy jak to tam kto zwał to przynęta stara prawie jak gąbka z której powstaje . Świetna niesamowicie skuteczna przynęta na sandacze i okonie . Za wschodnią granicą łowienie na te syrenki jest niemal tak popularne jak u nas łowienie wszelkiego typu gumami . Znalazłem nawet sklep wyspecjalizowany , oferujący przede wszystkim artykuły do zabawy z gąbeczkami . W ofercie posiadają między innymi widoczną na filmie formę za bagatela 150zł z przesyłką . Już się napaliłem :lol: zamówiłem i niestety odmówili wysyłki do polski <_<

Trzeba wybrać trudniejszą i droższą drogę  :ph34r:  już rozesłałem projekcik do wyceny zapewne po 7ym stycznia będzie jakiś odzew . Jak się uda to na wiosnę będziemy prasować swoje ;) Syrenki :D .

Trzymam za słowo Zbyszku. ;) :ph34r:

• Like 1

O dziwo dostałem już pierwszy kosztorys :) dobre sześć pak :lol: no ciut przy drogo ale mają plusa ze nie śpią w nocy :lol: Realnie tak oceniam ze koszt powinien się zamknąć w 400zł dużo nie dużo ,no cóż z dziesięć tat temu szaleńcy wołali by po 4000 :ph34r: . Niewątpliwy plus formy na zlecenie to przede wszystkim własny wzór  ^_^ a za fanaberie płaci się extra :D .

Łukaszu link do formy

Krystianie pożyjemy zobaczymy :) miałbyś idealne warunki /czytaj duży ogród ^_^ / przypaliłem już dwie gąbeczki i jebbee tak ze tylko pod chmurką można to robić . Jeszcze długa droga trzeba by było dobrać odpowiednią piankę o wysokiej gęstości i trwałości nauczyć się to malować ale jest potencjał :) . Te mi najbardziej wpadły w oko choć jest sporo i wiele naprawdę fajnie wykonanych .

post-49788-0-30305500-1420020112_thumb.jpg

• Like 1

Taką formę to sam bym z miłą chęcią "zanabył"... ;) :)

Gdyby ktoś,coś to zapraszam na priv,czy to sprzedać czy zrobić,bez różnicy.

Pozdrawiam

Taką formę kupiłem w BRC. Dokładnie taka sama. Przy okazji zakupu innych form. Kosztowała trochę więcej jak 150zł ale przynajmniej była od ręki. Zrobiłem sobie trochę rybek i dałem koledze do zrobienia kolejnych. Zabawa fajna jednak testowanie zostawiłem na ten sezon.

Tomy,kusisz..... ;) Muszę przemyśleć bo to jeszcze jeden wydatek :rolleyes: ...Dziś wyriezałem kolejną tym razem czarna bo taki materiał miałem.Hmmm zajefajnie pracuje jak się wody napije....A kolor w wodzie taki antracyt.Zbrojona w pojedynczy ofset.. :)

Edytowane przez Fred Arbogast

• 4 tygodnie później...

Po oglądajcie filmiki na YouTube, jest tego mnóstwo. Podobno te z formy są bardziej sztywne, tyle wywnioskowałem z filmików.
Tu gość ma szablony z sztućców :)

https://www.youtube.com/embed/J07DdJ7R4pE

i też działają

https://www.youtube.com/embed/9AmJ73lxNvk

Edytowane przez GregorS