Szyszak Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 witam,czy szanowni koledzy mogą powiedziec cos na temat tego multika Shimano Calcutta CT200B lub tego CT100B? Na jaki zakres przynet są? Czy zgra się któryś z ST.CROIX AVC70MHM? pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Calcutta 200 B to prostrza budrzetowa wersja slynnego conquesta 200. Przedwszytkim model o symbolu 200 jest na prawa reke. leworeczna wersja ma symbol 201. Konstrukcja juz z przed kilku lat, niemniej sprawdzona. Typowy multik do ciezszych zastosowan czyli uproszczajac do wabikow od 15g g w gore. AVC70MHM to mocny 20 funtowy crankbait z wyrzutem do jednej uncji. Z 200B bedzie wspolpracowal niezle, choc lepiej z jakims niskoprofilowcem w wielkosci 200 jak curado 200 lub nowy Scorpion 1500 XT. Wszytskie crainkbaity sa latwiejsze rzutowo od kijow bardziej szybkich. Glebiej sie laduja i wiecej bledow wybaczaja w przypadku poczatkujacych. Kije o wolnijszej akcji maja tez z reguly wiekszy praktyczny zajkres obslugiwania przynet. calcuty 100B nieznam, ale jest to mniejsza wersja modelu 200. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 a czy AVC70MHM nada sie do rzucania 60 gramowym jackiem salmo, albo czterdziestoparo gramowymi sliderami? opis na to nie wskazuje, ale z amerykańcami to ja już sam nie wiem jak sie dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 trudno powiedziec. Nowe St Croixy zostaly nieco precyzyjniej opisane. Generalnie moderaty wybaczaja wicej, wiec trzeba by sprawdzic. Starsza wersja avida o oznaczeniu AC66MHF miotala slidery i fatso 10 az milo, ale to byl fast. Moim zdaniem AVC70MHM do klasycznego jerkowania nie jest dokonca optymalnym wyborem. Kije moderate o mocy 20 funtow to raczej duze obrotowki i pekate woby typu rapala DT 16 czy Salmo Boxer SDR. Oczywiscie mocny 20 funtowy moderate drugiemu o takim samym opisie nierowny. Np. @Slawek tworca castingowych woblerow BigBait na 20 funtowego batsona moderate lowi skutecznie pstragi i ... ja go rozumiem pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ostatnie pytanie, a gdyby tak tego Avida połączyć z SHIMANO CALCUTTA 101 XT i przeznaczyć ten zestaw do średniego spinningu. Coś jakby na trotkę, wyrośniętego pstrąga i polskiego szczupaczka. będzie coś z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ale 101 XT to zupelnie inny multik niz 100B... Zobacz jakie ugiecie ma ten avid.Jesli laduje sie naprawde gleboko to z mlynkiem klasy shimnao 100 bedzi z tego calkiem uniwersalny zestaw. Tak sadze po parametrach bo niemialem takiego zestawu w rekach .. Ja mialem do czynienia z AC66MM o mocy 17 funtow i uwarzam ten kij za jedna z najwszechstronniejszych wedek castingowych na rynku. Generalnie do castingu kije o akcji moderate/crainkbait spisuja sie lepiej niz sztywne fasty JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 jezeli lubisz wolniejsze wedki o pelnym ugieciu, to ten kij bedzie tobie odpowiadal ... natomiast jezeli wolisz wedki o plytszym ugieciu i szybszej szczytowce, to ta wedka nie jest tym czego szukasz calcutta 200B to mylnek do powaznych przynet, polecam go do ciezkiego jerkowania, czyli wabikow do 150-180 gram, 100-tka bedzie odpowiednim (i ze wskazana wedka) bardzo uniwersalnym narzedziem do twoich potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszak Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 no to stało się. AVC70MHM kupiony. pożyjemy zobaczymy, ale mam cichą nadzieję, że chociaż sliderami 10 F nim porzucam. no i że do samochodu mi sie zmieści . teraz została kwestia multiplikatora. mam dylemat. wybór miedzy Calcutta 101XT, a Curado 201DPV. oba w podobnej cenie. każdy chyba o troche innej specyfice. z poczatku mysląc o moim pierwszym zestawie castingowych chciałem iść w mocne wedziska do rzucania 60-70 gramowymi przynetami. ale kupiłem okazyjnie Avida do 28g. i wszystko sie posypalo. teraz zastanawiam sie czy nie zrobic sobie zestawu w miare uniwesalnego. ale, jak pisze, zeby chociaz średnimi sliderami pomiotać. kij juz jest. moze moderate to nie dokońca dobry kij do jerkowania, ale lubie taka akcję i co zrobić. teraz juz tylko kwestia multika. Panowie pomóżcie! czy któryś z tych dwóch, a może jakiś jeszcze inny? kręcę się tez wokół daiwy sol. nie wiem, nie wiem co czynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 daiwa sol do jerkow raczej odpada to typowy przedstawiciel klasy medium Do Kija 20 LBS wzialbym curado. 101XT jak napisalem nieznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 jeden i drugi bedzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witam. Jakbys sie zdecydowal na Curado 201DPV, to jest w dziale Sprzedam/kupię/zamienię/oddam. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=9681& ;start=0& Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi