Skocz do zawartości

Zerwany miesień dwugłowy bicepsa prawej ręki.

norbertkrakow

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc na Kolegi avatar i to co kolega tu napisał...

hmm...

Wielka kariera Koledze ucieka .... w brazylijskich nowelkach xXx. :lol:

Buty mam dobre runnery markowej firmy.

Latka lecą i materia się zużywa.

Szkoda bo bieganie uzależnia.

Tak jak już patrzymy na avatary to kolega chyba z filmu "Face/off". ;)

Jak już stękamy to się podepnę.

Od dwuch miesięcy nie biegam, ponieważ rozbolało mnie kolano po lajtowej 6 km przebieżce.

Ortopeda na zdjęciu niczego się nie dopatrzył, a kolano boli po bokach i coś w nim chrupie.

Macie jakieś sposby.

Patu może mieć rację, problem może dotyczyć łąkotki. Ja mam podobnie, jak przeciążę kolano to boli, usg nic nie wykazuje choć objawy są łokotkowe. Problem w tym że usg "łapie" łąkotki częściowo, reszta jest schowana w stawie i usg nic nie wykaże, jedynie rezonans może coś wykaże choć u mnie po urazie też nic nie pokazał. Lekarz mówił że mogło dojść do naderwanie więzadła bocznego,ale do końca nie dowiedziałem się, samo przeszło. Daj sobie  z bieganiem przez jakiś czas spokój, ale jak dojdziesz do siebie biegaj dalej bo to wzmacnia mięśnie które trzymają staw i nie ma sensu rezygnować ze sportu chyba że jest tragedia. Kup dobre buty i staraj się biegać po miękkim i popracuj nad techniką biegu. Ja jak przeciążę to daję sobie spokój, ale jak sobie odpuszczę na dłuższy czas to i tak zaczyna coś tam kłuć, więc najlepszy jest zrównoważony, mądry trening. I pamiętaj o rozgrzewce przed i rozciąganiu po.

W zastępstwie można polecić np. jazdę na rowerze która tak nie obciąża kolan, nie zaszkodziłoby też wzmocnić się mięśniowo, potrenować trochę z wykorzystaniem niestabilnego podłoża żeby zaangażować mięśnie stabilizujące. Samo bieganie nie uzupełniane o inne aktywności też nie jest takie fajne szczególnie jak już coś zaczyna doskwierać.

Witam Panowie

Pomalutku, pomalutku z tymi mazidłami.

Obojętne, bark czy kolano, czy moszna. Wszędzie jest ta sama skóra, a ta może MEGA CHOLERYCZNIE zareagować w momencie, w którym okaże się, że jesteś UCZULONY na taką czy inną maść. Lub na któryś z składników maści. A skóra podrażniona reakcją alergiczną po prostu eliminuje Cię z aktywnej rehabilitacji. Czasami na długo.To raz.

Dwa- niektóre mazidła rozgrzewają, inne studzą. Inne, nie dają żadnego efektu temperaturowego.  Pytanie, jaki efekt jest Tobie w tym momencie potrzebny.

Ja nie wiem. Wie lekarz, który ten temat ogarniał, lub opiekujący się tym rehabilitant. Nie kombinuj sam.

A jak już sam musisz, to zrób próbę uczuleniową. Polega to na tym, że w skórę po wewnętrznej stronie przedramienia wcierasz niewielką ilość maści. I czekasz 10-15 min. Jak nie zaczyna swędzieć, nie zaognia się lub nie wywalają Ci wypryski, wtedy jest ok.

I w pełni popieram słowa @@ Bartsiedlce i Witeg.

Pozdrawiam

Alek

Edytowane przez platynowłosy
  • Like 1

Smarowidła i powidła ale najważniejsza jest rehabilitacja w postaci zabiegów : prądy, lasery, magnesy itp. W tamtym roku skręciłem poważnie nogę na zawodach pod lodowych i do tego naderwałem dwa wiązadła. Postawiły mnie na nogi dopiero właśnie takie zabiegi. Nie wierzyłem póki nie wybrałem kilku sesji. Z dnia na dzień była ogromna różnica. Co najważniejsze najszybciej wyszło jak leczyłem się w przychodni przyszpitalnej - tam lekarz pisze pilne i zabiegi masz w ciągu 2 tygodni. Ze skierowaniem od prywatnego jak dzwoniłem to oczekiwanie ok.1,5 miesiąca. Także polecam jak najszybciej się umawiać i łatwić termin. Takie zabiegi zabierają ok. 1 godziny w ciągu dnia i są zapisywane w seriach. Po jednej serii idziesz i mówisz że ok ale boli i dostajesz drugą. Ja tak 3 miesiące ślizgałem i wyleczyłem nogę. Do tego jak ZUS wzywa na kontrolę a uwierz że wzywa to jak pokazujesz że na zabiegi chodzicie to od razu odpuszcza.

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

Bóle kolana, których źródłem są np. nadwyrężone więzadła, w szczególności poboczne piszczelowe mogą być spowodowane nie tyle bezpośrednim urazem kolana, a np. złym ułożeniem całej kończyny podczas wysiłku fizycznego. Problem może leżeć po stronie stawów biodrowych. Bardzo często wystarczą codzienne ćwiczenia rozgrzewające, wzmacniające i poprawiające ruchomość w obrębie stawów biodrowych.