Tadeo Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Chodzi o stosowanie bardzo krotkiego liderka miedzy blacha a chaczykiem, zwykle z dakronu. Metode tegoz uzbrajania najlepiej obrazuje watek na jednym z lokalnych forum z moich okolic. http://www.fishingwithrod.com/yabbse/index.php?topic=36501.0 Metoda ta zapobiega tworzeniu sie dzwigni miedzy powierzchnia blachy a hakiem, a co za tym idzie mniej wyplutch hakow i straconych ryb. Mam nadzieje ze bezzadziorowe pojedyncze haki nikogo nie zniecheca by sie zapoznac z ta metoda. T 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Ciekawe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dlatego morscy trociarze dokładają 1-2 kółka łacznikowe między przynętą a kotwiczką/hakiem by walcząca troć nie robiła dźwigni. Część producentów sprzedaje swoje przynęty na morską troć z dwoma kółkami przed kotwicą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maxtip Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 ... a jak to się ma do tzw. "pustych brań" (pojedynczy hak w stosunku do kotwiczki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David72 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Pomysł godny wyprubowania, gdzieś w Internecie widziałem, że na tym "liderze" (pomiędzy balachą a haczykiem) były też nawleczone jakieś kuleczki, kilka sztuk, tylko nie wiem czy te kuleczki mają sens, czy nie zaburzą pracy blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 homax Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pomysł ciekawy i jak widać skuteczny. Na szczupaka trzeba by wymyślić coś "wpodobie" ale z plecionką tytanową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wiwaldi1970 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Wg mnie to wymysł wędkarzy za oceanu. Na haczyk zakładają przynętę naturalną np. robaka jako atraktor. Przypominam że na wodach górskich zakazane jest łowienie na przynęty naturalne w tym zwierzęce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Wg mnie to wymysł wędkarzy za oceanu. Na haczyk zakładają przynętę naturalną np. robaka jako atraktor. Przypominam że na wodach górskich zakazane jest łowienie na przynęty naturalne w tym zwierzęce.No tak, ale już jakiegoś żółtego twisterka można nawlec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MieczysławS Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Od wielu lat uzbrajam przynęty pojedynczymi hakami firm Owner i Gamakatsu.Odnośnie skuteczności takiego zbrojenia mogę powiedzieć tyle, że jeśli branie ryby jest jak ja to nazywam "pełnogębowe" czyli otwartym pyskiem, to skuteczność zacięć przynęt zbrojonych w haki pojedyncze i kotwice, jest na tym samym poziomie.Pojedynczy hak z jednej strony dobrze trzyma rybę, zejście ryby z haka zdarza się rzadziej niż z kotwicy, z drugiej strony łatwiej złowioną rybę z niego uwolnić.Natomiast gdy ryby jedynie trącają przynętę zamkniętym pyskiem, to skutecznie łowi się jedynie przynętami uzbrojonymi w ostre kotwice.Dodatkowe przywieszki do różnych przynęt w postaci twisterów, curltaili itp. przynęt w zauważalny sposób zwiększają ilość brań. Trzeba je tylko umieć dobrać, ale to już inny temat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ugly Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Od wielu lat uzbrajam przynęty pojedynczymi hakami firm Owner i Gamakatsu....Jakich typow hakow używasz ? Czy również do jerkow, wiekszych woblerów ? ? U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Jakich typow hakow używasz ? Czy również do jerkow, wiekszych woblerów ? ? U. Tez sie podepne pod pytanie, jakich wielkosci hakow uzywacie do blach powiedzmy 5cm i 7 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 vako Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Takich jak te:http://www.mefistofishing.pl/haki-bezzadziorowe-do-woblerow-owner-sbl75-p-810.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MieczysławS Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Do zbrojenia woblerów używam haków Gamakatsu wielkości 2/0-1/0-1-2-4-6-8, co wystarcza do przezbrojenia prawie wszystkich woblerów, którymi łowię (głównie typu minnow, shad, crank).Są to haki z mikro-zadziorami, ryby z nich (jak już pisałem) nie spadają, a uwolnić je z haka bardzo łatwo (fot.).Wahadłówki zbroję hakami Owner, w wielkościach 5/0-3/0-1/0-2 i innego wzoru do małych przynęt 1-2-4-6. Tych haków nie wykonałem fot.Jak znajdę czas, to wykonam fot. uzbrojonych błystek różnych wielkości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Jak pamietasz to mozesz podac model tych Ownerow, w ktore zbroisz blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MieczysławS Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Tak pamiętam, do dużych wahadeł stosuję Owner S-61 w wielkościach 2, 1/0, 3/0, 5/0 tylko w tych wielkościach są produkowane.Do małych i bardzo małych stosuję Owner S-31 w wielkościach 6, 4, 2, 1, a do najmniejszych i mikroskopijnych Owner S-21 w rozmiarze: 10, 8, 6. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David72 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 MieczysławS gdzie kupujesz te haki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MieczysławS Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Kupuję w japońskich sklepach internetowych, jeśli tylko sprzedają poza granice Japonii.Najwyższa jakość towaru i obsługi gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 baja100 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 podzielam zdanie ,ciekawe rozwiązanie na trotki i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 David72 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Podobne haki jak stosuje MieczysławS znalazłem w Decathlonie, nie wiem jak z ich jakością, bo w mojej miejscowości ich nie ma http://www.decathlon.pl/vmc-7238-single-barbless-1-0-id_8335884.htmlhttp://www.decathlon.pl/vmc-7238-single-barbless-id_8334412.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Tadeo
Chodzi o stosowanie bardzo krotkiego liderka miedzy blacha a chaczykiem, zwykle z dakronu. Metode tegoz uzbrajania najlepiej obrazuje watek na jednym z lokalnych forum z moich okolic.
http://www.fishingwithrod.com/yabbse/index.php?topic=36501.0
Metoda ta zapobiega tworzeniu sie dzwigni miedzy powierzchnia blachy a hakiem, a co za tym idzie
mniej wyplutch hakow i straconych ryb.
Mam nadzieje ze bezzadziorowe pojedyncze haki nikogo nie zniecheca by sie zapoznac z ta metoda.
T
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi