Skocz do zawartości
  • 0

lepsze uzbrajanie blach

Tadeo

Pytanie

Chodzi o stosowanie bardzo krotkiego liderka miedzy blacha a chaczykiem, zwykle z dakronu. Metode tegoz uzbrajania najlepiej obrazuje watek na jednym z lokalnych forum z moich okolic.

http://www.fishingwithrod.com/yabbse/index.php?topic=36501.0

Metoda ta zapobiega tworzeniu sie dzwigni miedzy powierzchnia blachy a hakiem, a co za tym idzie

mniej wyplutch hakow i straconych ryb.

Mam nadzieje ze bezzadziorowe pojedyncze haki nikogo nie zniecheca by sie zapoznac z ta metoda.

T

• Like 7

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wg mnie to wymysł wędkarzy za oceanu. Na haczyk zakładają przynętę naturalną np. robaka jako atraktor. Przypominam że na wodach górskich zakazane jest łowienie na przynęty naturalne w tym zwierzęce.

No tak, ale już jakiegoś żółtego twisterka można nawlec... :whistling:

• 0

Od wielu lat uzbrajam przynęty pojedynczymi hakami firm Owner i Gamakatsu.

Odnośnie skuteczności takiego zbrojenia mogę powiedzieć tyle, że jeśli branie ryby  jest jak ja to nazywam "pełnogębowe" czyli otwartym pyskiem, to skuteczność zacięć przynęt  zbrojonych w haki pojedyncze i kotwice, jest na tym samym poziomie.

Pojedynczy hak z jednej strony dobrze trzyma rybę, zejście ryby z haka zdarza się rzadziej niż z kotwicy, z drugiej strony łatwiej złowioną rybę z niego uwolnić.

Natomiast gdy ryby jedynie trącają przynętę zamkniętym pyskiem, to skutecznie łowi się jedynie przynętami uzbrojonymi w ostre kotwice.

Dodatkowe przywieszki do różnych przynęt w postaci twisterów, curltaili itp. przynęt w zauważalny sposób zwiększają ilość brań. Trzeba je tylko umieć dobrać, ale to już inny temat.

• Like 3

• 0

Do zbrojenia woblerów używam haków Gamakatsu wielkości 2/0-1/0-1-2-4-6-8, co wystarcza do przezbrojenia prawie wszystkich woblerów, którymi łowię (głównie typu minnow, shad, crank)post-48042-0-70343800-1423493723_thumb.jpg.

Są to haki z mikro-zadziorami, ryby z nich (jak już pisałem) nie spadają, a uwolnić je z haka bardzo łatwo (fot.).

Wahadłówki zbroję hakami Owner, w wielkościach 5/0-3/0-1/0-2 i innego wzoru do małych przynęt 1-2-4-6. Tych haków nie wykonałem fot.

Jak znajdę czas, to wykonam fot. uzbrojonych błystek różnych wielkości.

• Like 1

• 0

Tak pamiętam, do dużych wahadeł stosuję Owner S-61 w wielkościach 2, 1/0, 3/0, 5/0 tylko w tych wielkościach są produkowane.

Do małych i bardzo małych stosuję Owner S-31 w wielkościach 6, 4, 2, 1, a do najmniejszych i mikroskopijnych Owner S-21 w rozmiarze: 10, 8, 6.

• Like 1