Mdah Opublikowano 4 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia Posiadam i testuję od roku ten model. Jest świetny, rzutowo itd. Rozważ jednak CC23. Jak dla mnie ideolo w serii. Nic lepszego nie miałem, może poza aldkiem, ale taki był mocno plastikowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) CześćNie wiem co Ci odpowiedziec gdyz pytanie jest zbyt ogólne mało konkretne. Na to konkretne pytanie odpowiem Ci w ten sposób że najsłabszym elementem który zaniża zakres gorny wyrzutu są łożyska na szpuli. Mają rozmiar 3x6x2.5 czyli 630 tki i zaniżają gorny zakres do około 12 gram masy skupionej. (Piszemy tutaj o łożyskach fabrycznych, oryginalnych Daiwy CRBB z kulkami mini) Łożyska takie są zastosowane tu ze względów otworzenia jak najszerszego spectrum komfortu łowienia w dolnym zakresie rzutowym. Multi posiada innowacyjny system magnetyczny obecnie Daiwy SS. Jeśli zależy Ci na tym systemie to posiada go jeszcze Alphas SS który ma szpulke o średnicy Fi 30 mm. Wracając do tematu łożyska na szpuli średnio wytrzymują 4 sezony uczciwego łowienia i prawidłowego ich serwisowania. W przypadku gdy nie zależy Ci na dole a piszesz ze nie zależy Ci ponieważ chcesz startować od 5 gram możesz zmienić łożyska na szpuli na inne posiadające o rozmiar większe kulki. Zwiększysz tym samy zakres górnego cw do 25 gram i zyskasz dłuższa bezwładności, o ile to potrzebujesz. Druga opcja jest pomyśleć czy nie warto wskoczyć w inny multik. Od 5 do 12 gram jest mnóstwo konstrukcji które bez problemu obsłuży Ci podany zakres użytkowy. Na chwilę obecną są tylko dwa które mają system Magforce SS więc jak, Ci na nim zależy to pozostają do wyboru wspomniane na początku tematu dwa multiplikatory.Pozdrawiam A Edytowane 5 Sierpnia przez Andan 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Dzięki za odpowiedź. W przypadku gdy nie zależy Ci na dole a piszesz ze nie zależy Ci ponieważ chcesz startować od 5 gram możesz zmienić łożyska na szpuli na inne posiadające o rozmiar większe kulki. Zwiększysz tym samy zakres górnego cw do 25 gram i zyskasz dłuższa bezwładności, o ile to potrzebujesz. Interesujące, bo jakoś wolę sie zabezpieczyć, choć nie jestem pewien czy to dobra droga.Gdzie takie łożyska dostanę?Druga opcja jest pomyśleć czy nie warto wskoczyć w inny multik. Od 5 do 12 gram jest mnóstwo konstrukcji które bez problemu obsłuży Ci podany zakres użytkowy. Na chwilę obecną są tylko dwa które mają system Magforce SS więc jak, Ci na nim zależy to pozostają do wyboru wspomniane na początku tematu dwa multiplikatory. Co na przykład? Mam, z myślą o jego wymianie (kupiłem, bo "musiałem" mieć na już - taka choroba) Steez 103 HL. Od 6 gram wszystko lata, ale czasem mam chęć rzucić 3 do 5 gram. Stąd pomysł. pozdrawiam,Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Nie wiem co Ci odpowiedziec gdyz pytanie jest zbyt ogólne mało konkretne. Raczkuję w cast-cie, błądzę po omacku - stąd takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Inny multik pasujący się w tej klasie a za całkiem przyjazne pieniążki, pasujący się w terminie zakupu ekonomicznego to Alphas 70 CT SV potem 105 SV lub Alphas TW SV 800. Szpula kolejno licząc od lewej Fi = 30 mm (przekładnia mosiądz) , 33 mm (przekładnia mosiądz) , 32 mm. (przekładnia duraluminimum) . Szpula jest sv czyli taka z rotorem Air iposiada znaczniki głębokości nawoju linki. Trzymasz się pierwszego od dołu jeśli chcesz częściej używać dolnego zakresu. Jak, dobrze poszukasz na niemieckim ebay to kupisz coś w rozsądnych pieniądzach z drugiej ręki. a i widziałem że Alphas 800 jest na promce nowy. Jest też sporo szpul zamiennych więc masz możliwość upgrade. Propos upgrade jeśli masz Steeza to domyślam się że masz fabryczna szpulę.Jeśli nie potrzebujesz drugiego mlynka możesz zaopatrzyć się w dodatkowa tunningowa szpule. Markowa bądź chińczyka acz polecam markoą.Masz do wyboru płytka i głęboka z rotorem typu sv i nawet sv BOOST (acz te z BOOST są droższe i zastanów się czy warto zapłacić za boosta) od SLP Works lub od Zpi płytka z stałym rotorem. Polecam dla CB jeśli jesteś początkujący szpule płytka od Slp Works z rotorem Sv do Steeza średnica fi 34 mm. Możesz śmiało szukać używkę. Jedynie co może być w uzywce do wymiany to łożysko na szpuli a jak nie poradzisz sobie z wymianą to skontaktuj się ze mną ogarnę Ci ten temat. Zwracaj uwagę przy zakupie czy podstawka rotoru nie jest uszkodzona. Ci co robią dużo "bród" uszkadzają ja w ten sposób że rotor wysuwa się do postaci maksymalnej i następnie się delikatnie boluje. Zwłaszcza w podstawce czarnej z serii szpul RCSB. One też są od SLP. WORKS. Z Nowszej, serii mają podstawkę już grubsza i w kolorze białym. Zazwyczaj są już to szpule przewidziane do zakresu od Ul i więcej a nie osostnio określonego mianem BFS. Podstawki też są do naprawy acz trzeba zorganizować cześć z Japonii a to dodatkowe koszty. Szpulki od Daiwy SS SV nazwane SV 105 (plytsza) i SV 103 (głębsza) też pasują i zazwyczaj są najtańsze z tego powodu że mlynek nie przyjdą się na rynku i jest mało popularny. Są też Rscb 1012 (plytsza) i 1016 (głębsza). Pozdrawiam A Edytowane 6 Sierpnia przez Andan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Raczkuję w cast-cie, błądzę po omacku - stąd takie pytanie.Wszystko ok. Nie ma problemu ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Inny multik pasujący się w tej klasie a za całkiem przyjazne pieniążki, pasujący się w terminie zakupu ekonomicznego to Alphas 70 CT SV potem 105 SV lub Alphas TW SV 800. Szpula kolejno licząc od lewej Fi = 30 mm (przekładnia mosiądz) , 33 mm (przekładnia mosiądz) , 32 mm. (przekładnia duraluminimum) . Szpula jest sv czyli taka z rotorem Air iposiada znaczniki głębokości nawoju linki. Trzymasz się pierwszego od dołu jeśli chcesz częściej używać dolnego zakresu. Jak, dobrze poszukasz na niemieckim ebay to kupisz coś w rozsądnych pieniądzach z drugiej ręki. a i widziałem że Alphas 800 jest na promce nowy. Jest też sporo szpul zamiennych więc masz możliwość upgrade. Propos upgrade jeśli masz Steeza to domyślam się że masz fabryczna szpulę.Jeśli nie potrzebujesz drugiego mlynka możesz zaopatrzyć się w dodatkowa tunningowa szpule. Markowa bądź chińczyka acz polecam markoą.Masz do wyboru płytka i głęboka z rotorem typu sv i nawet sv BOOST (acz te z BOOST są droższe i zastanów się czy warto zapłacić za boosta) od SLP Works lub od Zpi płytka z stałym rotorem. Polecam dla CB jeśli jesteś początkujący szpule płytka od Slp Works z rotorem Sv do Steeza średnica fi 34 mm. Możesz śmiało szukać używkę. Jedynie co może być w uzywce do wymiany to łożysko na szpuli a jak nie poradzisz sobie z wymianą to skontaktuj się ze mną ogarnę Ci ten temat. Zwracaj uwagę przy zakupie czy podstawka rotoru nie jest uszkodzona. Ci co robią dużo "bród" uszkadzają ja w ten sposób że rotor wysuwa się do postaci maksymalnej i następnie się delikatnie boluje. Zwłaszcza w podstawce czarnej z serii szpul RCSB. One też są od SLP. WORKS. Z Nowszej, serii mają podstawkę już grubsza i w kolorze białym. Zazwyczaj są już to szpule przewidziane do zakresu od Ul i więcej a nie osostnio określonego mianem BFS. Podstawki też są do naprawy acz trzeba zorganizować cześć z Japonii a to dodatkowe koszty. Szpulki od Daiwy SS SV nazwane SV 105 (plytsza) i SV 103 (głębsza) też pasują i zazwyczaj są najtańsze z tego powodu że mlynek nie przyjdą się na rynku i jest mało popularny. Są też Rscb 1012 (plytsza) i 1016 (głębsza).Pozdrawiam APisałeś doktorat z mechaniki precyzyjnej, specjalizacja multiplikatory? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Propos upgrade jeśli masz Steeza to domyślam się że masz fabryczna szpulę.Jeśli nie potrzebujesz drugiego mlynka możesz zaopatrzyć się w dodatkowa tunningowa szpule. Markowa bądź chińczyka acz polecam markoą.Nie wiem jaka szpula.Jak to sprawdzić?Młynek używka i raczej nieoryginalna korba, więc może i szpula też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Wracając do tematu łożyska na szpuli średnio wytrzymują 4 sezony uczciwego łowienia i prawidłowego ich serwisowania. W przypadku gdy nie zależy Ci na dole a piszesz ze nie zależy Ci ponieważ chcesz startować od 5 gram możesz zmienić łożyska na szpuli na inne posiadające o rozmiar większe kulki. Zwiększysz tym samy zakres górnego cw do 25 gram i zyskasz dłuższa bezwładności, o ile to potrzebujesz. Gdzie takie łożyska dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Pisałeś doktorat z mechaniki precyzyjnej, specjalizacja multiplikatory? Hehe Nie wiem jaka szpula.Jak to sprawdzić?Młynek używka i raczej nieoryginalna korba, więc może i szpula też. Zrób foto i wstaw na forum to Ci odpowiem. Gdzie takie łożyska dostać?Można np tutaj: https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/8546 https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/6067 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) Hehe Zrób foto i wstaw na forum to Ci odpowiem. Taka. Edytowane 11 Sierpnia przez Tomasz Dyduch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Fabryczna ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Fabryczna ????????????Jaką kupić, żeby zaczęła gadać od 3 gram? Jest to w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Tomek jak to ugryźć na początek opisałem w poście nr #80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia (edytowane) Tomek jak to ugryźć na początek opisałem w poście nr #80OKFakt, nie czytałem wtedy, bo skomplikowane się wydawało. Teraz przytłoczyło ceną Trzeba ruszyć ze stadem i wrócić do spina Nie no, żart. Jeszcze pokombinuję z ciekawości. Edytowane 18 Sierpnia przez Tomasz Dyduch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi