Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) W ostatnich dniach rękami Pana Józefa Leśniaka dokonałem przeróbki Stelli SW 4000 poprzedniej generacji (tej '08) z XG na PG. Tutaj temat był łatwy, bo istniały oba modele. Naszła mnie ochota zrobić to samo z najnowszą 4000. Jedyny mankament (a może tylko mi sie wydaje), to brak odpowiednika XG w wersji PG w obecnym wydaniu. Jest 5000PG. A czytając tu i tam mozna odnieść wrazenie (graniczące z pewnością ), ze oba korpusy są identyczne. Różni je jedynie rotor i szpula. Pytanie do bardziej zorientowanych, czy jest tak w rzeczywistości? Jeśli tak, to wielce prawdopodobne byłoby przełożenie bebechów z 5000PG do mojej 4000 PozdrawiamKrzysztof Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 A nie lepiej było kupić od razu wersję PG . Bo to trochę jak przerabianie merola klasy ML na GL. Gdzie jest sens i ekonomia na wydawanie dodatkowej kasy ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Po co Ci aż 2 sztuki PG nie wiem .Waggowo coś blisko ale szpulka od 5000 jest szersza o 5mm.Czy bebeszki takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 W najnowszym wydaniu z 2014 r. nie istnieje model 5000PG, 2013 PG nie da się wrzucić do body z 2014 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Po co Ci aż 2 sztuki PG nie wiem .Waggowo coś blisko ale szpulka od 5000 jest szersza o 5mm.Czy bebeszki takie same?To byłby trzecia Mam tez tę z 2001. A po co? Żeby nimi łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 W najnowszym wydaniu z 2014 r. nie istnieje model 5000PG, 2013 PG nie da się wrzucić do body z 2014 r.Mi chodzi o wersje SW. A wsród nich istnieje 4000 XG a potem 5000 XG oraz PG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 To byłby trzecia Mam tez tę z 2001. A po co? Żeby nimi łowić Wiem, że nie na zupę .Ale jeden mógłbyś zostawić na szybsze zwijanie, np morze, boleń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Wiem, że nie na zupę .Ale jeden mógłbyś zostawić na szybsze zwijanie, np morze, boleń .Na morze i bolenie mam inne A na rzeczne łowienie PG ma swoje uzasadnienie w mocy. Nie wypada sie do tego publicznie przyznawać, ale u mnie kije mają kolory takie jak kołowrotki Ot taka moja słabostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Okej Człowiek uczy się całe życie. Mógłbyś wkleić jakiś link do stelli SW 5000PG z 2014 r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Nie kieruj sie szerokościa szpuli przy 5000.Tylko wysokośc szpuli jest ważna bo to ona determinuje wałek warm shaft. Nie znam potwierdzonych informacji odnośnie takich przekladek w generacji 13.Ze schematów niewiele można wywnioskować przy tej akcji.Ze swojej strony mogę pomoc ogarnąć czesci w konkurencyjnych cenach ( reszta priv) w zamian za rzetelną informację potem na forum jak to przebiegło i czy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Okej Człowiek uczy się całe życie. Mógłbyś wkleić jakiś link do stelli SW 5000PG z 2014 r?http://www.jignpop.com/shimano-2013-stella-sw-5000hg-pg-reels-are-available-now-1/ Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Nie kieruj sie szerokościa szpuli przy 5000.Tylko wysokośc szpuli jest ważna bo to ona determinuje wałek warm shaft.Nie znam potwierdzonych informacji odnośnie takich przekladek w generacji 13.Ze schematów niewiele można wywnioskować przy tej akcji.Ze swojej strony mogę pomoc ogarnąć czesci w konkurencyjnych cenach ( reszta priv) w zamian za rzetelną informację potem na forum jak to przebiegło i czy działa.No właśnie... Schemat to jedynie zbitka cyferek i nic poza tym. Mefisto podrzucił mi schematy, ale sam nie wie, czy to wykonalne. Japońce też nie podpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) 55gram różnicy to korpus 100% ten sam jedynie rotor inny i szpula większej średnicy; podejrzewam, że wysokość szpul jest ta sama; wałka worma prawdopodobnie nie trzeba zmieniać jak w modelu '08. Tylko 3 części do wymiany.Można jeszcze upewnić się i zmierzyć czy oś ma w obu modelach ten sam wymiar. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez michal00kn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jesli korpus miedzy 4000XG a 5000 PG jest identyczny, to taka zmiana przelozenia powinna sie udac.Do wymiany napewno jest pinion a co za tym idzie glowne kolo, oraz trzy zebatki pracujace miedzy walkiem slimakowym a pinionem.Lacznie 5 czesci, choc nie jestem pewien czy konieczna jest wymiana samego kola.Taki uklad tzn. rotor i szpula od 4000 a bebechy od 5000 powinnien krecic lzej od orginalnej wersji 5000 PG.Ile tych 5 czesci kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Wystarczyć powinna jedna zębatka, te od spowolnienia posuwu mogą zostać. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez michal00kn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Wystarczyć powina jedna zębatka, te od spowolnienia posuwu mogą zostać.4000 xg ma 6 naciec na pinionie, a 5000 PG 8 logiczne jest, ze ta zebatka ktora pracuje przy pinionie musi byc wymieniona. Natomiast faktycznie te dwie kolejne nie koniecznie.Edit. yy mysle jednak, ze koniecznie Edytowane 30 Grudnia 2014 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 .......................................................................Ile tych 5 czesci kosztuje ?Rotor, szpula, przekładnia główna (pinion +koło), zębatki do posuwu szpuli = pewnie 1/2 ceny nowego kołowrotka.Koszt całej operacji = kołowrotek +1/2 kołowrotka ????????????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Rotor, szpula, przekładnia główna (pinion +koło), zębatki do posuwu szpuli = pewnie 1/2 ceny nowego kołowrotka.Koszt całej operacji = kołowrotek +1/2 kołowrotka ?????????????????...zapłaci z to kartą, mega fun z wykonania przekładki... bezcenny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 koszt części około 300PLN z wysyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) koszt części około 300PLN z wysyłkąTiaaaa................... , chyba za wysyłkę Edytowane 31 Grudnia 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Rotor, szpula, przekładnia główna (pinion +koło), zębatki do posuwu szpuli = pewnie 1/2 ceny nowego kołowrotka.Koszt całej operacji = kołowrotek +1/2 kołowrotka ?????????Myślę, że kolega Krzysztof nie chce zrobić z 4000xg modelu 5000pg tylko obecnie nie istniejący model 4000PG, więc rotor, szpula, korbka pozostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 To znacznie obniży koszty ,mimo to i tak cała przekładnia + zębatka posuwu bedzie troszkę więcej kosztować niż założone 300zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Moim zdaniem sprawa wyglada bardzo niejednoznacznie. Na pewno na plus przemawia ze dlugosc posuwu szpuli jest taka sama - 19 mm.O ile samo body wyglada podobnie to klucz moze byc w pinionieotoz 5000 ma juz kompletnie inne, mocniejsze rozwiazanie mocowania rotoramoze sie okazac ze zastosowanie nakretki mocujacej rotor 4000 do piniona 5000 pozostawi luzy czy inne niedoskonaloscizastosowanie nakretki od 5000 jest wykluczone Do odwaznych swiat nalezy - brzmi banal Ale obawiam sie, ze bez proby, albo przynajmniej polozenia obok siebie obu tych kolowrotkow (w formie otwartej) nie poznamy prawdy, czy taka przekladka jest mozliwa czy nie. Dla chcacych zglebiac temat ponizej linki do schematow obu maszyn : 5000pg : http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03065.pdf 4000xg: http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03062.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Myślę, że kolega Krzysztof nie chce zrobić z 4000xg modelu 5000pg tylko obecnie nie istniejący model 4000PG, więc rotor, szpula, korbka pozostająDokladnie o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 To znacznie obniży koszty ,mimo to i tak cała przekładnia + zębatka posuwu bedzie troszkę więcej kosztować niż założone 300zł .Katalogowe ceny znam. Wcale nie wychodzi tak drogo. Coś właśnie ok. 300 zł. Plus przesyłka, cło, podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi