Skocz do zawartości

Przeróbka Stelli SW 2013 z XG na PG

Krab

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnich dniach rękami Pana Józefa Leśniaka dokonałem przeróbki Stelli SW 4000 poprzedniej generacji (tej '08) z XG na PG. Tutaj temat był łatwy, bo istniały oba modele.

Naszła mnie ochota zrobić to samo z najnowszą 4000. Jedyny mankament (a może tylko mi sie wydaje), to brak odpowiednika XG w wersji PG w obecnym wydaniu. Jest 5000PG. A czytając tu i tam mozna odnieść wrazenie (graniczące z pewnością ;) ), ze oba korpusy są identyczne. Różni je jedynie rotor i szpula. Pytanie do bardziej zorientowanych, czy jest tak w rzeczywistości? Jeśli tak, to wielce prawdopodobne byłoby przełożenie bebechów z 5000PG do mojej 4000 :)

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez Krab

Wiem, że nie na zupę :lol: .Ale jeden mógłbyś zostawić na szybsze zwijanie, np morze, boleń :) .

Na morze i bolenie mam inne ;) A na rzeczne łowienie PG ma swoje uzasadnienie w mocy.

Nie wypada sie do tego publicznie przyznawać, ale u mnie kije mają kolory takie jak kołowrotki :) Ot taka moja słabostka ;)

Nie kieruj sie szerokościa szpuli przy 5000.

Tylko wysokośc szpuli jest ważna bo to ona determinuje wałek warm shaft.

Nie znam potwierdzonych informacji odnośnie takich przekladek w generacji 13.

Ze schematów niewiele można wywnioskować przy tej akcji.

Ze swojej strony mogę pomoc ogarnąć czesci w konkurencyjnych cenach ( reszta priv) w zamian za rzetelną informację potem na forum jak to przebiegło i czy działa.

Nie kieruj sie szerokościa szpuli przy 5000.

Tylko wysokośc szpuli jest ważna bo to ona determinuje wałek warm shaft.

Nie znam potwierdzonych informacji odnośnie takich przekladek w generacji 13.

Ze schematów niewiele można wywnioskować przy tej akcji.

Ze swojej strony mogę pomoc ogarnąć czesci w konkurencyjnych cenach ( reszta priv) w zamian za rzetelną informację potem na forum jak to przebiegło i czy działa.

No właśnie... Schemat to jedynie zbitka cyferek i nic poza tym. Mefisto podrzucił mi schematy, ale sam nie wie, czy to wykonalne. Japońce też nie podpowiedzą :(

55gram różnicy to korpus 100% ten sam jedynie rotor inny i szpula większej średnicy; podejrzewam, że wysokość szpul jest ta sama; wałka worma prawdopodobnie nie trzeba zmieniać jak w modelu '08. Tylko 3 części do wymiany.

Można jeszcze upewnić się i zmierzyć czy oś ma w obu modelach ten sam wymiar.

Edytowane przez michal00kn

Jesli korpus miedzy 4000XG  a 5000 PG jest identyczny, to taka zmiana przelozenia powinna sie udac.

Do wymiany napewno jest pinion a co za tym idzie glowne kolo, oraz trzy zebatki pracujace miedzy walkiem slimakowym a pinionem.

Lacznie 5 czesci, choc nie jestem pewien czy konieczna jest wymiana samego kola.

Taki uklad tzn. rotor i szpula od 4000 a bebechy od 5000 powinnien krecic lzej od orginalnej wersji 5000 PG.

Ile tych 5 czesci kosztuje ?

Wystarczyć powina jedna zębatka, te od spowolnienia posuwu mogą zostać.

4000 xg ma 6 naciec na pinionie, a 5000 PG 8 logiczne jest, ze ta zebatka ktora pracuje przy pinionie musi byc wymieniona. Natomiast faktycznie te dwie kolejne nie koniecznie.

Edit. yy mysle jednak, ze koniecznie ;)

Edytowane przez blackabyss

.......................................................................

Ile tych 5 czesci kosztuje ?

Rotor, szpula, przekładnia główna (pinion +koło), zębatki do posuwu szpuli = pewnie 1/2 ceny nowego kołowrotka.

Koszt całej operacji =  kołowrotek +1/2 kołowrotka ?????????????????

• Like 1

Rotor, szpula, przekładnia główna (pinion +koło), zębatki do posuwu szpuli = pewnie 1/2 ceny nowego kołowrotka.

Koszt całej operacji =  kołowrotek +1/2 kołowrotka ?????????

Myślę, że kolega Krzysztof nie chce zrobić z 4000xg modelu 5000pg tylko obecnie nie istniejący model 4000PG, więc rotor, szpula, korbka pozostają

Moim zdaniem sprawa wyglada bardzo niejednoznacznie. 

Na pewno na plus przemawia ze dlugosc posuwu szpuli jest taka sama - 19 mm.

O ile samo body wyglada podobnie to klucz moze byc w pinionie

otoz 5000 ma juz kompletnie inne, mocniejsze rozwiazanie mocowania rotora

moze sie okazac ze zastosowanie nakretki mocujacej rotor 4000 do piniona 5000 pozostawi luzy czy inne niedoskonalosci

zastosowanie nakretki od 5000 jest wykluczone 

Do odwaznych swiat nalezy - brzmi banal ;)

Ale obawiam sie, ze bez proby, albo przynajmniej polozenia obok siebie obu tych kolowrotkow (w formie otwartej) nie poznamy prawdy, czy taka przekladka jest mozliwa czy nie.

Dla chcacych zglebiac temat ponizej linki do schematow obu maszyn : 

5000pg : 

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03065.pdf

4000xg: 

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03062.pdf

To znacznie obniży koszty ,mimo to i tak cała przekładnia + zębatka posuwu bedzie troszkę więcej kosztować niż założone 300zł ;) .

Katalogowe ceny znam. Wcale nie wychodzi tak drogo. Coś właśnie ok. 300 zł. Plus przesyłka, cło, podatek.