Krab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Moim zdaniem sprawa wyglada bardzo niejednoznacznie. Na pewno na plus przemawia ze dlugosc posuwu szpuli jest taka sama - 19 mm.O ile samo body wyglada podobnie to klucz moze byc w pinionieotoz 5000 ma juz kompletnie inne, mocniejsze rozwiazanie mocowania rotoramoze sie okazac ze zastosowanie nakretki mocujacej rotor 4000 do piniona 5000 pozostawi luzy czy inne niedoskonaloscizastosowanie nakretki od 5000 jest wykluczone Do odwaznych swiat nalezy - brzmi banal Ale obawiam sie, ze bez proby, albo przynajmniej polozenia obok siebie obu tych kolowrotkow (w formie otwartej) nie poznamy prawdy, czy taka przekladka jest mozliwa czy nie. Dla chcacych zglebiac temat ponizej linki do schematow obu maszyn : 5000pg : http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03065.pdf 4000xg: http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03062.pdfGuzu, Dzięki za rozkminienie tematu. Nie każdemu chciałoby sie grzebać w nie swojej sprawie. Pozostaje mi szukać szczęśliwego posiadacza 5000PG, by skonfrontować temat w realu. Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Guzu, Dzięki za rozkminienie tematu. Nie każdemu chciałoby sie grzebać w nie swojej sprawie. Pozostaje mi szukać szczęśliwego posiadacza 5000PG, by skonfrontować temat w realu. KrabNo. To tak nie do końca Daniel dał się już poznać i od tej, interesującej, strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 No. To tak nie do końca Daniel dał się już poznać i od tej, interesującej, strony Waldku, Zapewniam, ze w dajacej sie przewidziec przyszlosci nie pojawi sie u mnie w arsenale tej wielkosci i klasy kolowrotek.A tym bardziej nie planuje zadnych tuningow w tej kategorii wagowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Do odwaznych swiat nalezy - brzmi banal Ale obawiam sie, ze bez proby, albo przynajmniej polozenia obok siebie obu tych kolowrotkow (w formie otwartej) nie poznamy prawdy, czy taka przekladka jest mozliwa czy nie. Witam.Tych kołwrotków jest u nas nie za wiele,a to zapewne za sprawą pewnej antyreklamy wytykającej niedoskonałości tego modelu. Sam osobiście miałem w serwisie tylko model 4000 XG.W stajni Shimano konstrukcje kołowrotków są bardzo podobne. Do takiego samego "body" dorabia się większy rotor i szpulę o większj srednicy,analogicznie jak w przypadku Stelli '08.Łożyska na pinionie w obu modelach są identyczne,więc należy podejrzewać że wszystko powinno pasować włącznie z nakretką rotora od wersji 4000.Rotor pozostanie ten sam od 4000.Do zmiany byłby pinion,główne koło zebate,wałek posuwu szpuli,oraz kółko zębate napedzająca ten wałek.W zasadzie wszystko powinno pasować właśnie od wersji 5000 PG. Ale......aby się upewnić należy to dokładnie sprawdzić tak jak pisze powyżej cytowany @ Guzu.Moje rozważania na tym etapie są czysto teoretyczne. PozdrawiamJózef Leśniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Witam.Tych kołwrotków jest u nas nie za wiele,a to zapewne za sprawą pewnej antyreklamy wytykającej niedoskonałości tego modelu. Sam osobiście miałem w serwisie tylko model 4000 XG.W stajni Shimano konstrukcje kołowrotków są bardzo podobne. Do takiego samego "body" dorabia się większy rotor i szpulę o większj srednicy,analogicznie jak w przypadku Stelli '08.Łożyska na pinionie w obu modelach są identyczne,więc należy podejrzewać że wszystko powinno pasować włącznie z nakretką rotora od wersji 4000.Rotor pozostanie ten sam od 4000.Do zmiany byłby pinion,główne koło zebate,wałek posuwu szpuli,oraz kółko zębate napedzająca ten wałek.W zasadzie wszystko powinno pasować właśnie od wersji 5000 PG. Ale......aby się upewnić należy to dokładnie sprawdzić tak jak pisze powyżej cytowany @ Guzu.Moje rozważania na tym etapie są czysto teoretyczne. PozdrawiamJózef LeśniakPanie Józefie, Właśnie przetestowałem Stellę '08, która Pan kilka dni temu przerobił na PG. Warto było. Jednak do trociowania trzeba konkret maszyny. Chyba zaryzykuje zakup części do tej '13, a Panu zapewne przyjdzie w udziale przekładka PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi