Skocz do zawartości

MULTIK POD SUMKA

mirko filipovic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów , szukam multika do cięzszych zadan {SUM}, czy jest coś godnego polecenia z niskoprofilowcow ktory pomiesci ze 150m 0,32 pp pod wobki i na tyle mocnym dragiem bym mógł liczyc na przytrzymanie wasacza  , prosze o propozycje modeli leworecznych,  dodam ze cast to dla mnie nowość , cena do 800zł , dziekuje z góry

Edytowane przez mirko filipovic
  • Like 1

Jak ktoś się nie boi, może obadać Okume Komodo albo Citrixa w rozmarze 350 - zdjęcia bebechów znalezione w necie robią wrażenie ( odpowiednio steel lub brass, żadne tam aluminium )  , maślanej pracy podobno nie należy się spodziewać ale moc - podobno - mają.  No i można trafić w okolicach $100-150 tak że może warto zaryzykować .  

Aczkolwiek na prawdziwe sumy to Guzu, który chyba trochę się zna, polecał AVETA ;)  do trolla oczywiście

Robert ciebie też dopadła ta dziwna potrzeba?

Toro u mnie się sprawdzał.

Dopadła mnie sympatyczna propozycja moich przyjaciół, wyjazdu w październiku na Ebro :P Nawet mam Revo Toro 51 ale mam wątpliwości co do pojemności szpuli. A z reszta to ja znam się na łowieniu sumów jak...niech każdy dopowie sobie co chce :D

Dopadła mnie sympatyczna propozycja moich przyjaciół, wyjazdu w październiku na Ebro :P Nawet mam Revo Toro 51 ale mam wątpliwości co do pojemności szpuli. A z reszta to ja znam się na łowieniu sumów jak...niech każdy dopowie sobie co chce :D

Niestety mój zestaw w odmętach warty pod Obrzyckiem pływa.Toro z batsonem Rclb świetnie się sprawdzało na rozmiar ryb poławianych na tym łowisku.

Jak ktoś się nie boi, może obadać Okume Komodo albo Citrixa w rozmarze 350 - zdjęcia bebechów znalezione w necie robią wrażenie ( odpowiednio steel lub brass, żadne tam aluminium )  , maślanej pracy podobno nie należy się spodziewać ale moc - podobno - mają.  No i można trafić w okolicach $100-150 tak że może warto zaryzykować .  

Aczkolwiek na prawdziwe sumy to Guzu, który chyba trochę się zna, polecał AVETA ;)  do trolla oczywiście

akurat tak sie sklada ze do trolla mam AVET MXL 6/4 ale niewyobrazam sobie tym czolgiem rzucac

To mi przypomniało o moim zestawie Ultima + Daiwa Alphas spoczywających na dnie Żarnowca :( ale na sumka i tak było by za słabo ;) Więc czytam i szukam...mam czas

Ja nie rzucałem, wyjechał z uchwytu,w tym samym dniu wylądowały w śmieciorze. Edytowane przez welpa1809

No właśnie. Myślę nad zabraniem również tego multika na Ebro ale do zestawu sandaczowego, licząc się z przyłowem suma...może da redę? Jak już pisałem, moje doświadczenie w połowie sumów jest właściwie  zerowe. Opieram się na opiniach doświadczonych kolegów. A jak twierdzą to pierwszy odjazd suma na 100m nie jest niczym nadzwyczajnym to 150m na szpuli może być na styk. Trochę głupio zostawić w wodzie rybę z taką "nicią dentystyczną " w mordzie

Jeśli uważasz że będziesz miał za mało plecionki w revo toro 51 to zobacz model 61 , ja właśnie sprzedałem revo toro 61hs i chcę zakupić revo toro NACL 51 bo 61 dla mnie za szeroki i nie ma potrzeby mieć chyba tyle linki jeśli łowimy z łodzi, a myślę też że na szczupaka kołowrotek zacny.

51 przy polowaniu na szczupaki faktycznie sprawdza się wyśmienicie tak w trollu jak i przy jerkowaniu (podpinam do Daiwa Ryukon do 100g) 61 do jerkowania już mi trochę nie pasuje ale jak bym trafił "emeryta" w dobrym stanie za dobre pieniądze to zapewne bym kupił

A co jest nie tak z przekładniami z aluminium? Np. Ryobi Metaroyal i Morrum SX miał takowe. Moim zdaniem ważny jest nie materiał, tylko spasowanie i obustronne podparcie obu zębatek przekładni łożyskami. Nie żebym namawiał kogokolwiek do używania Sx-ów na suma, ale rozbierałem ich wiele, nawet takich ze znacznym przebiegiem i żadna przekładnia nie wykazywała jakichkolwiek oznak zużycia. Co innego gówniane przekładnie ze znalu w tanich konstrukcjach. Niestety, jak zębatki latają jak Żyd po pustym sklepie, to żaden mosiądz nie pomoże...

Osobiście od tego sezonu używam Millionerki 253 i jestem bardzo zadowolony. Przydałby się tylko PH, co by chwyt mieć pewniejszy. Zrobiłem tylko jedną drobną modyfikację. Otóż kolega w czasie uwalniania przynęty z zaczepu zapchał paluch między wodzik a ramę i byłby go paskudnie zmiażdżył, gdyby nie ścięło zębatki posuwu wodzika. W związku z tym zdemontowałem cały mechanizm wodzika (wraz z wodzikiem) i jest git. Panowie, uważajcie na palce ;)

• Like 1

BOB ja mam toro 61 - jak chcesz to się możemy zamenic :) Na moje potrzeby 51 będzie wystarczający :)