Skocz do zawartości

Moc żyłki?

mxo

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się, że podaje maksymalną wagę ryby, a nie moc żyłki.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Na jedno wychodzi. To nie jest żaden parametr. Równie dobrze można tak opisywać moc kiji. Okoniówka może mieć 30lb zamiast 8lb bo też możesz wyciągnąć na to coś większego :)

• Like 1

Na jedno wychodzi. To nie jest żaden parametr. Równie dobrze można tak opisywać moc kiji. Okoniówka może mieć 30lb zamiast 8lb bo też możesz wyciągnąć na to coś większego :)

zgadza się - ja tylko przedstawiłem formę, w jakiej podają po cwaniacku tą daną  :)

Jestem baaardzo daleki od używania ich żyłek, chyba że mi podkład potrzebny.

Jak dla mnie to TRABUCCO jest w czołówce jeśli chodzi o relację cena/jakość. Mimo że Koledze chodzi prawdopodobnie o zestaw spławikowy lub gruntowy, to do spiningu używam od dłuższego czasu żyłek tej firmy i jestem bardziej niż zadowolony. Można się pokusić o zakup produktu dla wyczynowców ale to już nie za 18-20 złotych a dużo więcej. Za tą cenę raczej nic lepszego się nie znajdzie. A co do tego co jest napisane na opakowaniu, to dane TRABUCCO są zbliżone do tego co naprawdę sobą prezentują. Testowałem okoniową 0,14 opisaną jako 2,850kg i udało się bez problemu wyjąć szczupłego 71cm więc około 3kg.

<...> Testowałem okoniową 0,14 opisaną jako 2,850kg i udało się bez problemu wyjąć szczupłego 71cm więc około 3kg.

znaczy... szczupak 3 kg wisiał na tej żyłce? ;)

bo w wodzie to szczupak ten ma +/- zerową pływalność tzn. jakby się nie szarpał to przy odrobinie szczęścia nawet na włosie go pociągniesz...

Taka testy w warunkach laboratoryjnych, bez węzłów, powolne rozciąganie itp.

Potem idziemy nad wode i okazuje się ze cud techniki rwie sie na byle trzcince czy kępce moczarki.

Moze i to trabuko ma te 8 z kawałkiem, ale funtów.... i bez "stresu" czyli gwałtownych zmian naprężenia.

Adaś napisz nam kolego do jakiego zestawu używasz przyponów z żyłki 025mm . Osobiście używam często T-forca Trabucco dobra to żyłka , jedna z lepszych ale magicznych właściwości nie posiada . Nie sugeruj się cyferkami które podają producenci to tylko cyferki ^_^ . Kup żyłkę która jest przede wszystkim świeża  :) , lada moment producenci zaczną sypać nowościami na 2015 rok . Kup jakąkolwiek nowość 025mm której przeznaczenie jest dedykowane do metody jaką łowisz i po kłopocie a cyferki to tylko marketing dla niedzielnych poławiaczy  :ph34r: .

Dla mnie wyznacznikiem jest renoma producenta, o ile nie została zaburzona takimi kfiatkami jak to trabuko...

Taki Berkley kilka lat temu - żyłka o wytrzymałości certyfikofanej przez IGFA 10lbs - w zalezności od miękkości i wytrrzymałości od 0,26 do 0,30....

10 lbs a nie kilogramów!!!! 

nie wierzę że naraz wytrzymałaość wzrosła o 120% i żyłka 0,25 ma 8,5kg....

Problemem rozumienia jest to że często średnica podawana w tysięcznych cala jest przeliczana na setne milimetra, a funty na kilogramy w stosunku 1:1...

Nie ma tak  e ktoś ma naraz żyłkę dwa razy wytrzymalszą od innych uznanych producentów...