Skocz do zawartości

Moc żyłki?

mxo

Rekomendowane odpowiedzi

Co do testu żyłki w lb, amerykańskie żyłki Np. Berkley, P-line o średnicy 0.25 to są oznaczane jako 7-8lb, pomimo iż rzeczywista wytrzymałość jest wieksza niż deklarowana. Żyłka 10lb to ma 0.28-0.30mm średnicy. Oczywiście pisze o zylkach z ich rynku.

Większość deklarowanych wytrzymałości pisanych na opakowaniach żyłek/plecionek to życzenie producenta :). W USA wytrzymałości plecionek podawane są na węzłach, natomiast w Europie podawane są wytrzymałości liniowe. Do tego dochodzi okłamywanie nas wszystkich co do rzeczywistej średnicy plecionki czy żyłki.

Jedyna prawdziwa podana wytrzymałość, to ta linkach z certyfikatem IGFA i jest to wytrzymałość której linka nie ma prawa przekroczyć. Wynika to z regulaminów uznawania rekordów złowionych ryb na żyłkę/linkę o określonej wytrzymałości.

Nie zebym bronil ale nie pisze 8kg wiec moze ma 8 lb co by bylo prawdopodobne

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Prawdopodobne by było ale na rynek chyba włoski ta sama żyłka jest już z opisem kg na opakowaniu

słaby zrzut ekranu 

67cec9536d23163emed.png

i ja nie kwestionuje 'jakości' tej żyłki, bo zawsze wydawało mi się że trabucco to dobry produkt ale takie opisywanie działa na mnie odwrotnie proporcjonalnie do zamierzonego efektu.. i jeszcze ten symbol rybki z wagą do 0,01 kilograma.. nie wygląda do poważnie.

Edytowane przez shavt

Trabucco używam od wielu lat i w 100% podzielam opinię Bujo. Świeża jest bardzo mocna, dobrze układająca się na szpuli i ładnie wychodząca ze szpuli, jest to zaletą szczególnie w niskich temperaturach (jedna z tych żyłek które nie wydziwiają blisko i poniżej 0 stopni) Podczas łowienia w dobrze płynącej rzece dość szybko się niszczy i co kilka wypadów trzeba wymienić, ale tutaj warto zaobserwować ten sam efekt również przy innych żyłkach. W przypadku 0,14 do 0,20 przegrubiona delikatnie o 0,01 mm.

Naklejek z cyferkami o wytrzymałości nigdy nie czytam ale miło mi kiedy np. na pstrągach czy kleniach wyciągam z zaczepowej opresji ulubiony wobler, doginam kotwiczkę i mogę łowić dalej.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1