Skocz do zawartości
  • 0

Nowe modele Lowrance HDS Gen3 i Elite na 2015r.

jans

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Zamierzam zakupić may batymetryczne wód śródlądowych Polski do Lowrance HDS gen 3. W zasadzie wybór jest dość zawężony:

1) Navionics (wody śródlądowe Polski)

2) Maximapa SH lub VR

Którą z powyższych map polecacie (Maximapa jest 2 razy tańsza od Navionicsa i posiada funkcje cieniowania).

Czy ktoś ma doświadczenia z mapą cieniowaną Maximapy? Czy cieniowane są wszystkie jeziora dla których dostępna jest batymetria?

Jak wygląda kwestia zarysu brzegów dla zbiorników typu Turawa, Czorsztyn, Rożnów oraz głównych rzek (Wisła, Odra) dla których nie jest dostępna batymetria.

Czy jak załącze wersję cieniowaną w połączeniu z downscan i sidescan to echosonda nie bedzie przycinać?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

• 0

Navionics kosztuje około 600 zł , Maximapa SH 300 zł. Z tego co sie orientowałem na wbudowanych mapach zarysy linii brzegowej nie sa zbyt dokładne. Muszę jeszcze postudiować dokumentacje do tego echo, dopiero co zakupiłem i nie miałem jeszcze czasu testować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

dokaldnie wyplywac swoje trzeba , zalezy od charakteru :) jesli sie czesto bywa nad woda i wedkuje , to zrobienie mapy nie jest jakims mega problemem. do tych 600zl wolal bym dolozyc 200zl i nabyc rm. samemu zrobi wszytskie zarysy na poczatek , kwestia podejscia do tematu i zasobnosci portfea. z przeslanych logow badz gpx nieodplatnie wypluje kazda mape

• 0

Panowie, nie czytałem nawet tego wątku, ale pewnie go zburzę całkowicie, przynajmniej tym, którzy myślą. Kiedyś pływałem z sonda Lowrance chyba Matrix 5 być może Mark5. Jestem na lodzie z "L" elite 7 kolegi i porównanie zapisów tych dwóch sond to niebo i ziemia. Na tej starszej wszystko widać jak na dłoni, ryby oddzielone od dna. Na tej nowszej, nic nie widać. Przyklejone ryby to grubsze dno, tylko że nie można przegapić startu. Kolega ze starszą sondą odwiedza kilka dziur i zatrzymuje się tam gdzie widzi ryby i je łowi (ładne). Ja nic nie widzę, ustawienia dedykowane na lód , wiele kombinacji i nic. Ci, którzy byli w tym roku na tym jeziorze ze starymi sondami to łowili, z nowymi nie albo mniej, Czy to moja sugestia czy to prawda?

Adam

• 0

Myślę, że chyba twoje wnioski i spostrzeżenia są błędne na całej linii.  Sprzęt u za 100000$ może okazać się bezużytecznym. Jesli go źle skonfigurujesz, bądź niewłaściwie uzytkujesz. Pierwsza sprawa to rodzaj przetwornika . Druga użyte hz i trzecia ustawienia. Jeśli te trzy rzeczy są odpowiednio zgrane . To nie ma opcji aby hds pokazał mniej niż hdi czy inne echo...

• Like 1

• 0

Nie wiem czy to wina, że pobrałem bezpośrednio z lowrance.com USA, czy coś poszło nie tak, ale został mi tylko język angielski. Aktualizacja przez kartę SD.

Trzeba będzie spróbować raz jeszcze.

Co do fishreveal, szału nie ma. Przynajmniej na słonej wodzie. Możliwe, że kwestia ustawień, ale póki co nie ma to nic wspólnego, z marketingową grafiką ????

Nie mogę nigdzie znaleźć jak ta opcja działa do końca i skąd bierze sygnał 2d.