Skocz do zawartości

Ulgi w opłatach PZW

jonboat

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronach PZW znalazłem taki oto zapis:

"W przedstawionych składkach Zarządy Okręgów PZW mogą ustalić ulgi wynikające z :

- rezygnacji przez wędkarza z niektórych metod wędkowania,

- deklaracji wędkarza, o chęci korzystania tylko z niektórych wód ogólnie dostępnych."

...po kontakcie mailowym z zarządem mojego okręgu otrzymałem wymijającą odpowiedź nie na temat.

Czy jest to "martwy" zapis?

Zapis jest prosty.

Ustalona jest oplata pełna na wszystkie wody i wszystkie metody.

Potem są ulgi za to ze ktos nie lowi z łódki, ze na nizinnych tylko, ze tylko na splawik.

Większość okręgów to stosuje ale ma wyszczególnione odwrotnie, czyli wody nizinne + doplata za górskie, za spinning, za łódkę, za trolla itp, czy Np. możliwość oplacenia tylko jednego jeziora.

Nadużycie to zrobili w Toruniu, ustalając jedną pełną opłatę, a jedyna "ulga" to możliwość oplacenia jednego jeziora w bardzo nieatrakcyjnej cenie...

U mnie wygląda to tak:

- składka członkowska - 75zł

- opłata pełna - 308zł (w tym nizinne, górskie i zbiornik pow. 100ha)

Razem 383zł.

Jedyne ulgi od tej kwoty to te obligatoryjne - czyli dla młodzieży i osób starszych oraz tych z odznakami. Ulgi, o których pisze kolega venom_666 u mnie nie istnieją Jest to okręg Zamojski.

Łowię wyłącznie na spinning i zaciekawił mnie ten zapis o możliwych ulgach przy rezygnacji z niektórych metod. Dlatego pytam jak to jest u Was.

Słowo klucz to "mogą" ale niestety nie muszą jak widać...

Dokładniej to przepisy nakładają obowiązek ustalenia opłaty "pełnej" oraz to że można wprowadzić ulgi...

Tu właśnie najlepiej widać komu zależy tylko na kasie i doi za całokształt bez względu na to co gdzie i jak kto łowi.

Zamość jak widać przebił tu Toruń...

...nie, nie chodzi o to, że przebił czy nie przebił. Opłata pełna nie jest jedyną opcją. Natomiast to co piszesz - czyli "mogą, ale nie muszą" to chyba właśnie jedyny wniosek w tej sytuacji. Z tym co piszecie koledzy wyżej też się oczywiście zgadzam - to znaczy ulgi dla osób mniej zamożnych i chorych. Tylko powinno to być oficjalnie rozwiązywane i transparentne, a nie jakoś tak na boku.

PS.

Zauważyłem, że w 2014 pełna opłata z wodami górskimi w okręgu zamojskim była najwyższa w całym kraju. (???)

http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/71391/63/oficjalna_tabela_skladek_okregowych_na_ochrone_i_zagospodarowani

Edytowane przez jackman

Zamojskie ma problem z porozumieniami gdyż woła potwornych dopłat od okręgów a daje sadzoawki za te pieniądze do dyspozycji wędkarzy co z resztą nie jest zbyt miłe.A jeśli chodzi o wody górskie to sami się za pętlili i na tym tracą.U siebie w okręgu głosowałem za zniżkami dla osób o widocznym kalectwo.

Zamojskie ma problem z porozumieniami gdyż woła potwornych dopłat od okręgów a daje sadzoawki za te pieniądze do dyspozycji wędkarzy co z resztą nie jest zbyt miłe.A jeśli chodzi o wody górskie to sami się za pętlili i na tym tracą.U siebie w okręgu głosowałem za zniżkami dla osób o widocznym kalectwo.

Święta prawda z tymi sadzawkami. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym zapętleniem z wodami górskimi?

Ależ to co piszę wynika wprost z zapisów ZG...

Okręgi są zobowiązane do wprowadzenia jednej pełnej opłaty.

Okręg może wprowadzić ulgi...

"W przedstawionych składkach Zarządy Okręgów PZW mogą ustalić ulgi wynikające z :

- rezygnacji przez wędkarza z niektórych metod wędkowania,

- deklaracji wędkarza, o chęci korzystania tylko z niektórych wód ogólnie dostępnych."

Czyli jeśli ktoś nie zamierza wędkować na wodach górskich - płaci składkę na nizinne...

Nie łowi z łódki, nie płaci dodatku za łowienie z w/w itp...

Właśnie z tego zapisu a własciwie interpretacji słowa "mogą" skorzystał Twój zamojski Okręg i także Toruń, nie stosując ulg...

Walenie w uja i drenowanie kieszeni...

Zależy im tylko na kasie a wędkarz zapłaci bo musi... bo nie ma innej opcji...

Ja też zapłacę za mozliwośc trollingu, choć nawet "ótki" nie mam...

Z uzyskanych informacji to podobno 8 osób wykupił pełną na górskie a teraz sami się zastanawiają ja zrobić by było dobrze.Szanowni koledzy to my wybieramy tych co w okręgach decydują.Ja sam bardzo mocno jako członek naciskam na zmiany i walczę o dobro kolegów , ale czasem to za mało i na pewne efekty trzeba czasu i sami to dobrze wiecie.Moc życzeń i samych połamanych kije na rybach a nie na kolanie.

Wracam do tematu. Chcąc łowić w okręgu zamojskim na wodach nizinnych, "górskich" i  zbiorniku Nielisz mam do zapłaty 383zł.

Czy ktoś z kolegów może mi wyjaśnić jasno na białym dlaczego opłata pełna za ten okręg jest jedną z najwyższych jeśli nie najwyższą w całym kraju?

Studiuję zawzięcie strony PZW, regulaminy, porozumienia, ale chyba muszę sobie dorobić jakiś doktorat, bo nie ogarniam.

(...)

Czy ktoś z kolegów może mi wyjaśnić jasno na białym dlaczego opłata pełna za ten okręg jest jedną z najwyższych jeśli nie najwyższą w całym kraju?

(...)

Pewnie dlatego że ZO taką ustalił... o kalkulację i motywy musisz już spytać ich...

Kiedyś Zamojskie było bardzo przyjazne dla wędkarzy a porozumienia były zawierane bez problemu, aleeeeee po  zmianach władz  ktoś doszedł do wniosku po co nam wędkarze z innych okręgów za małą dopłatę z porozumień lepiej doić za dużą kase za wody na Łęgu i zbiorniki a dodatkowo wymyślili opłatę za górskie taką jakby tam płynęły trzy Dunajce i ze dwa Sany i jak wymyślili tak i zrobili a wędkarze z Zamojskiego teraz klną i uciekaja w Przemyskie i Sanockie to powinno dać do myślenia Zarządowi ,aczkolwiek nie koniecznie .Muszą oni działać na rzecz wędkarzy a to Oni ich wybierali by czynili dobrze dla poprawy w zarybieniu .Czasem nie chce mi się gadać jak słyszę co się w niektórych Okręgach dzieje i co robi toż czasami n... się w kieszeni otwiera.