jonboat Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Na stronach PZW znalazłem taki oto zapis: "W przedstawionych składkach Zarządy Okręgów PZW mogą ustalić ulgi wynikające z :- rezygnacji przez wędkarza z niektórych metod wędkowania,- deklaracji wędkarza, o chęci korzystania tylko z niektórych wód ogólnie dostępnych." ...po kontakcie mailowym z zarządem mojego okręgu otrzymałem wymijającą odpowiedź nie na temat. Czy jest to "martwy" zapis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Cześć, może nie martwy, ale za to dla nielicznych, bardziej potrzebujących, kalekich, bidnych, ot takich których nasza brać wędkarska wspomaga bo to kolega po kiju, czasem bliższy niż rodzina. TAK to widzęTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Podobnie pomyślałem, ale niejasno sprecyzowany przepis, moze być wykorzystywany do nadużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zapis jest prosty.Ustalona jest oplata pełna na wszystkie wody i wszystkie metody.Potem są ulgi za to ze ktos nie lowi z łódki, ze na nizinnych tylko, ze tylko na splawik.Większość okręgów to stosuje ale ma wyszczególnione odwrotnie, czyli wody nizinne + doplata za górskie, za spinning, za łódkę, za trolla itp, czy Np. możliwość oplacenia tylko jednego jeziora.Nadużycie to zrobili w Toruniu, ustalając jedną pełną opłatę, a jedyna "ulga" to możliwość oplacenia jednego jeziora w bardzo nieatrakcyjnej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonboat Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 U mnie wygląda to tak:- składka członkowska - 75zł- opłata pełna - 308zł (w tym nizinne, górskie i zbiornik pow. 100ha) Razem 383zł. Jedyne ulgi od tej kwoty to te obligatoryjne - czyli dla młodzieży i osób starszych oraz tych z odznakami. Ulgi, o których pisze kolega venom_666 u mnie nie istnieją Jest to okręg Zamojski.Łowię wyłącznie na spinning i zaciekawił mnie ten zapis o możliwych ulgach przy rezygnacji z niektórych metod. Dlatego pytam jak to jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Słowo klucz to "mogą" ale niestety nie muszą jak widać...Dokładniej to przepisy nakładają obowiązek ustalenia opłaty "pełnej" oraz to że można wprowadzić ulgi...Tu właśnie najlepiej widać komu zależy tylko na kasie i doi za całokształt bez względu na to co gdzie i jak kto łowi.Zamość jak widać przebił tu Toruń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonboat Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ...nie, nie chodzi o to, że przebił czy nie przebił. Opłata pełna nie jest jedyną opcją. Natomiast to co piszesz - czyli "mogą, ale nie muszą" to chyba właśnie jedyny wniosek w tej sytuacji. Z tym co piszecie koledzy wyżej też się oczywiście zgadzam - to znaczy ulgi dla osób mniej zamożnych i chorych. Tylko powinno to być oficjalnie rozwiązywane i transparentne, a nie jakoś tak na boku. PS.Zauważyłem, że w 2014 pełna opłata z wodami górskimi w okręgu zamojskim była najwyższa w całym kraju. (???) http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/71391/63/oficjalna_tabela_skladek_okregowych_na_ochrone_i_zagospodarowani Edytowane 31 Grudnia 2014 przez jackman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuitam Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zamojskie ma problem z porozumieniami gdyż woła potwornych dopłat od okręgów a daje sadzoawki za te pieniądze do dyspozycji wędkarzy co z resztą nie jest zbyt miłe.A jeśli chodzi o wody górskie to sami się za pętlili i na tym tracą.U siebie w okręgu głosowałem za zniżkami dla osób o widocznym kalectwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonboat Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zamojskie ma problem z porozumieniami gdyż woła potwornych dopłat od okręgów a daje sadzoawki za te pieniądze do dyspozycji wędkarzy co z resztą nie jest zbyt miłe.A jeśli chodzi o wody górskie to sami się za pętlili i na tym tracą.U siebie w okręgu głosowałem za zniżkami dla osób o widocznym kalectwo. Święta prawda z tymi sadzawkami. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym zapętleniem z wodami górskimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Ależ to co piszę wynika wprost z zapisów ZG...Okręgi są zobowiązane do wprowadzenia jednej pełnej opłaty.Okręg może wprowadzić ulgi... "W przedstawionych składkach Zarządy Okręgów PZW mogą ustalić ulgi wynikające z :- rezygnacji przez wędkarza z niektórych metod wędkowania,- deklaracji wędkarza, o chęci korzystania tylko z niektórych wód ogólnie dostępnych."Czyli jeśli ktoś nie zamierza wędkować na wodach górskich - płaci składkę na nizinne...Nie łowi z łódki, nie płaci dodatku za łowienie z w/w itp...Właśnie z tego zapisu a własciwie interpretacji słowa "mogą" skorzystał Twój zamojski Okręg i także Toruń, nie stosując ulg...Walenie w uja i drenowanie kieszeni...Zależy im tylko na kasie a wędkarz zapłaci bo musi... bo nie ma innej opcji...Ja też zapłacę za mozliwośc trollingu, choć nawet "ótki" nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bies Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Najwyższy czas zmienić nazwę PZW na OZW, bo cóż to za Polski Związek Wędkarski jak każdy sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Prawdziwa ulga to będzie jeśli nie będę zmuszony opłacać tych darmozjadów, kiedy pojawią się alternatywy... Edytowane 31 Grudnia 2014 przez thug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonboat Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 No dobra, na razie jesteśmy na etapie "płać i płacz". Wrócimy do tematu w nowym roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 " Ićmy sie napić wutki" i juz jutro w nowym roku będzię lepiej ;-)Zdrówka wszystkim i "piniendzy" by starczyło na opłaty ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuitam Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Z uzyskanych informacji to podobno 8 osób wykupił pełną na górskie a teraz sami się zastanawiają ja zrobić by było dobrze.Szanowni koledzy to my wybieramy tych co w okręgach decydują.Ja sam bardzo mocno jako członek naciskam na zmiany i walczę o dobro kolegów , ale czasem to za mało i na pewne efekty trzeba czasu i sami to dobrze wiecie.Moc życzeń i samych połamanych kije na rybach a nie na kolanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 To nie jest martwy zapis, stosuje go Okręg PZW w Siedlcach - http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/105442/63/skladka_czlonkowska_i_okregowa_na_2015_rok Załącznik na dole - uchwała ZO, paragraf 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonboat Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Wracam do tematu. Chcąc łowić w okręgu zamojskim na wodach nizinnych, "górskich" i zbiorniku Nielisz mam do zapłaty 383zł.Czy ktoś z kolegów może mi wyjaśnić jasno na białym dlaczego opłata pełna za ten okręg jest jedną z najwyższych jeśli nie najwyższą w całym kraju? Studiuję zawzięcie strony PZW, regulaminy, porozumienia, ale chyba muszę sobie dorobić jakiś doktorat, bo nie ogarniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (...)Czy ktoś z kolegów może mi wyjaśnić jasno na białym dlaczego opłata pełna za ten okręg jest jedną z najwyższych jeśli nie najwyższą w całym kraju? (...)Pewnie dlatego że ZO taką ustalił... o kalkulację i motywy musisz już spytać ich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuitam Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Kiedyś Zamojskie było bardzo przyjazne dla wędkarzy a porozumienia były zawierane bez problemu, aleeeeee po zmianach władz ktoś doszedł do wniosku po co nam wędkarze z innych okręgów za małą dopłatę z porozumień lepiej doić za dużą kase za wody na Łęgu i zbiorniki a dodatkowo wymyślili opłatę za górskie taką jakby tam płynęły trzy Dunajce i ze dwa Sany i jak wymyślili tak i zrobili a wędkarze z Zamojskiego teraz klną i uciekaja w Przemyskie i Sanockie to powinno dać do myślenia Zarządowi ,aczkolwiek nie koniecznie .Muszą oni działać na rzecz wędkarzy a to Oni ich wybierali by czynili dobrze dla poprawy w zarybieniu .Czasem nie chce mi się gadać jak słyszę co się w niektórych Okręgach dzieje i co robi toż czasami n... się w kieszeni otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi