Skocz do zawartości

Cast do 60g z zapasem

okonilowca

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam nowego kija do casta. Zacząłem swoją przygodę od Jaxona XT PRO, teraz mam Dragonowskiego Milleniuma Fatso 25-60g 1,95m i się nim już obłowiłem :) Szukam kija o podobnych parametrach. Przede wszystkim ma to być kij pod gumy od 40g wzwyż. Zazwyczaj górna granica przynęt których używam zamyka się w 80g, jednak czasami odwiedzam łowisko z szansą na większą rybę i wtedy trzeba też podać Sweepera 17 czyli 100g. Mam kilka patyków na oku, min. Guide Select Sweeper 40-80g lub Guide Select Jig Jerk do 70g.Nie mam możliwości sprawdzenia tych wędek na żywo więc chciałbym się Was zapytać co o nich sądzicie? Myślicie, że mają taki zapas żeby od czasu do czasu porzucać jerkami 90-100g? Jak taki kijek się sparuje z multikiem 200-225g?

Ja mam J&J do 100gr i on nie daje rady jerkami powyżej 60gr.....powyżej 60gr to już rzuty delikatne i bez dynamiki....sweeper 17....próbowałem może 3x i to zdecydowanie nie jest kij do takich wabików ;)

PS: Proponowałbym pomyśleć nad przeniesieniem tematu do działu baitcasting :good:

Edytowane przez minecjusz
  • Like 1

Monoblank odpada, nie chcę się męczyć przy transporcie. Po za tym ta rękojeść z okleiny to porażka.. Wolę dać więcej i mieć dobrze zrobiony kij niż kupić taki bubel.

Xzoga to już nie moja półka cenowa, po za tym nie chce kija z pracowni tylko coś seryjnego w rozsądnej cenie do 500-600zł.

...Wolę dać więcej i mieć dobrze zrobiony kij niż kupić taki bubel....????!!! sorki ale mam ten kij i tego tekstu nie rozumiem. Gorący wątek na temat korek/okleina w tym kiju spowodował, że wyjąłem go z tuby i ze zgrozą odkryłem, że faktycznie uchwyt jest w okleinie!!! I zrozumiałem z jakiego powodu miałem  dość  słaby sezon szczupakowy! EUREKA. A tak fajnie mi się nim wędkowało. Świetne komponenty. czułość, dynamika. Zaliczyłem chyba jeden spad...no ale ta okleina w kiju, który można kupić za 280pln- nowy, z pięcioletnią gwarancją...obrzydliwość i obrzydzenie! No bubel po postu :wacko: 

• Like 3

Ogarnąć tak szeroki zakres jednym kijem ciężko na dodatek dwu-skład do 500zł jeszcze gorzej ;)

Trzeba pójść na jakiś kompromis np. do 80gr ogarnie patyk podany niżej, więcej też, ale za to już z ciskaniem bez kompromisów bym się nie zapędzał, natomiast mocniejszy do lżejszych przynęt byłby pałką.

PC70HF2

http://www.zbik.pl/wedkarstwo/wedki-wedziska/wedziska-castingowe/st.croix-premier2

Takie cuś również niezgorszej urody ;)

http://allegro.pl/sakura-shinjin-neo-casting-662-xh-198cm-14-70g-i4909292588.html

Ps. Info nie czerpane z internetowych czeluści jakby kto pytał a bardziej z praktyki ;)

Jak dla mnie jedne z lepszych propozycji dostępnych od ręki na naszym rynku o podanych parametrach.

Edytowane przez Tomek88

Mi bardzo przypasowały od 30g do fatso14S kije:

- Dragon HM80 MonsterJerk Cast

- Dragon Guide Selec Skinner Cast

Oba w dwóch kawałkach, nieco się różnią. HM80 cienki blank, progresywne ugięcie, świetnie się ładuje, nie gubi ryb, leciutki... GS sztywniejszy nieco, blank też nie gruby, dobrze się ładuje, szybszy kij z dużym zapasem mocy, częściej gubi ryby od poprzednika.

Oba ładne o różnym designie, fajne badyle kur..;p

Cześć,

szukam nowego kija do casta. Zacząłem swoją przygodę od Jaxona XT PRO, teraz mam Dragonowskiego Milleniuma Fatso 25-60g 1,95m i się nim już obłowiłem :) Szukam kija o podobnych parametrach. Przede wszystkim ma to być kij pod gumy od 40g wzwyż. Zazwyczaj górna granica przynęt których używam zamyka się w 80g, jednak czasami odwiedzam łowisko z szansą na większą rybę i wtedy trzeba też podać Sweepera 17 czyli 100g. Mam kilka patyków na oku, min. Guide Select Sweeper 40-80g lub Guide Select Jig Jerk do 70g.Nie mam możliwości sprawdzenia tych wędek na żywo więc chciałbym się Was zapytać co o nich sądzicie? Myślicie, że mają taki zapas żeby od czasu do czasu porzucać jerkami 90-100g? Jak taki kijek się sparuje z multikiem 200-225g?

Ja moge zaproponowac fajny kijaszek 2sklad 195cm rodem z holandii ron thomson axellerator jerk opisany jako 50-120 ale juz blaszki 10g lataja znosnie w gore tylko lepiej jedyna wada pekniety korek na nakrecanym fore troche kleju i posluzy dluugo jak cos to prv

Pozdr

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Batson jest w dalszym ciągu, ale to jednoskład więc odpada, bo jak wcześniej wspomniałem jednoskład to dla mnie duży problem w transporcie.Dragon HM80 MonsterJerk Cast... 1500zł za kij Dragona?- w życiu nigdy  :P

Na chwilę obecną najbardziej do mnie przemawia GS Sweeper, chyba się wstrzymam do Rybomanii i tam pooglądam kije

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Panowie planuję zakup jerkówki max 185cm ,ciężar wyrzutowy 30-80gr do kwoty 350zł .Moje typy :

QANTUM Escalade Jerk 1,80cm 40-80 gr

Savage Gear MMP Jerk  1,83  75gr

Prosiłbym o subiektywne opinie podanych patyków ,lub jakieś inne propozycje.