BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Koledzy podpowiedzcie jaki kijek w długości 2,40 (tylko taką długość chcę) pod Ryobi Zaubera 3000 kupić. Łowić zamierzam tym na rzekach i dość ciężkimi przynętami (woblery, wahadła) rzędu 20-40 gram oraz obrotówkami 3 i 4 i tylko na plecionce więc kij musi mieć przelotki pod nią dedykowane. Pytam bo przewertowałem cały dział o spiningu i nadal nie wiem co kupić. Myślę o realnej kwocie za kij do 300 zł. Jaki byście polecili i w jakiej gramaturze: Barkley?, Shimano?, Robinsn? inny? (wykluczam kije Dragona). Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Luccio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Może Inazuma od Mikado? Taki kręcioł fajnie ją wyważa a i ciężar używanych przez Ciebie przynęt ogarnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Z ciekawości tylko zapytam dlaczego wykluczasz kije dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Z ciekawości tylko zapytam dlaczego wykluczasz kije dragona Bo jak pracowałem w 2013 r w sklepie wedkarskim to najwięcej było reklamacji na kije Dragona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Bo jak pracowałem w 2013 r w sklepie wedkarskim to najwięcej było reklamacji na kije Dragona.A sprzedawało się ich też najwięcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 A sprzedawało się ich też najwięcej? Własnie nie, porównywalnie z Mikado czy Mistrallem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Może Inazuma od Mikado? Taki kręcioł fajnie ją wyważa a i ciężar używanych przez Ciebie przynęt ogarnie... Tyle że przy długości 2,40 ma określony ciężar wyrzutowy do 30 gram i nie wiem czy pod blachy wahadłowe 40 gram przy uciągu rzecznym ten kij nie będzie zbyt słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Tyle że przy długości 2,40 ma określony ciężar wyrzutowy do 30 gram i nie wiem czy pod blachy wahadłowe 40 gram przy uciągu rzecznym ten kij nie będzie zbyt słaby?Ten kijek był źle oszacowany teraz on ma napisane 35g. A te co maja 30g to są tylko co są na składach sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Ten kijek był źle oszacowany teraz on ma napisane 35g. A te co maja 30g to są tylko co są na składach sklepów. Pytanie czy sobie poradzi czy lepiej poszukać czegoś w zakresie 10-50 albo 20-60? Jesli znajdę w tej cenie, jasne że 30-50 zł w zwyż nie jest kwotą jakiej nie mozna by dołozyć jeśli warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Może taki dragonik był by dobry ?TEAM DRAGON WOBBLER 2,45/18-42g lub tańszy Konger Stallion Strike Sword 2,44 40g. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Spinnigista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Savagear Bushwhacker XLNT 2,43m/10-40g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) A co sądzicie o modelach: Shimano Beast Master spinning DX 2,40 14-40g lub Shimano Exage 2,40 20-50g lub D,A.M Effzett Pro Crank metal 2,40 42g Patrzę na to by kij miał spory zapas mocy i nie straszne było mu rzucanie wahadłem 40g które w silnym nurcie będzie swój opór stwarzało przecież. Cały czas też patzrę na wagę kija bo Ryobi Zayber 3000 ma 305 gram więc kij za cięzki też być nie może. Co do Inazumy z Mikado mam obawy czy jest dość wytrzymała na takie katowanie. A może warto by zastanowić się nad jakimś kijem robionym tylko pewnie do 350 zł nikt mi nic takiego nie wykona. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Luccio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Skoro cięższe wahadła, to pewnie rybki, które dość mocno "ładują" w przynętę. 2,4m, to taka bardzo popularna długość. Zauber 3000, to +/- 300gram, więc też dość typowo, chociaż prawdę mówiąc polecałbym coś większego pod takie przynęty. 3000, to fajny rozmiar, ale na 10-30g. Co do wyważenia - przy mocnym kijku zwykle mamy dolnik około 35cm lub nieco więcej. W efekcie problemu z wyważeniem nie ma, bo obecnie produkowane wędki będą miały jakieś 140-180 gram, więc nie ma co jej przeciążać w kierunku szczytówki. Pomijam konstrukcje z dzielonym dolnikiem wykonanym z pianki - ten praktycznie nic nie waży i tutaj może być jakiś ewentualny problem. Prawdę mówiąc nie wiem po co aż tak ciężkie wahadła na rzece, ale ok - skoro wahadło ma 40g, to do łowienia w rzece potrzebujesz kijka 20-70g, a nie kończącego się na 40g. Szukaj czegoś o średnim ugięciu i w zasadzie to wszystko. Reszta jest kwestią gustu, budżetu oraz pewnych sympatii względem określonych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Skoro cięższe wahadła, to pewnie rybki, które dość mocno "ładują" w przynętę. 2,4m, to taka bardzo popularna długość. Zauber 3000, to +/- 300gram, więc też dość typowo, chociaż prawdę mówiąc polecałbym coś większego pod takie przynęty. 3000, to fajny rozmiar, ale na 10-30g. skoro wahadło ma 40g, to do łowienia w rzece potrzebujesz kijka 20-70g, a nie kończącego się na 40g. Szukaj czegoś o średnim ugięciu i w zasadzie to wszystko. Reszta jest kwestią gustu, budżetu oraz pewnych sympatii względem określonych firm. Sugerujesz że lepszym rozwiązaniem byłby model Zaubera 4000 pod taki mocniejszy kij? no i własnie dlatego że w takich mocniejszych kijach nie bardzo wiem sam co wybrać to poprosiłem o opinie kolegów którzy łowili takimi kijami i mogli by zaproponować jakiś model do max 350 zł, myślałem własnie o ciężarze wyrzutowym 20-60- gram albo 20-50 gram jak shimano Exage tylko czy to dobry wybór czy lepszy byłby inny kij w tych pieniądzach ? Edytowane 1 Stycznia 2015 przez CarIvan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Bo jak pracowałem w 2013 r w sklepie wedkarskim to najwięcej było reklamacji na kije Dragona.Pracowałeś w sklepie wędkarskim i pytasz jaką wędkę sobie kupić? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 To było w 2013. Przez ten czas to wszystko sie wywaliło do góry nogami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Pracowałeś w sklepie wędkarskim i pytasz jaką wędkę sobie kupić? Co z tego że pracowałem, sprzedawałem to co było w sklepie a było Mikado, Dragon, Mistrall i York i kije których cena nie przekracza 200 zł bo na droższe nie ma klientów w moim małym miasteczku, Ci co przychodzili po kij do 200 zł sami sobie wybierali czasami tylko pytając czy coś mogę podpowiedzieć o danej wędce. Dlatego pytam bo sam osobiście łowię Barkleyem Ligtining Rod 10-30 g ale ten kij jest na rzekę za słaby a praktyki w stosowaniu mocniejszych wędek nie mam, mam jakieś tam swoje typy ale wolałem poznać opinię praktyków. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez CarIvan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 A ja bym Ci właśnie polecił team dragon do 42 gram ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Tomku tylko kolega darks86 zasugerował żeby się rozejrzeć za czymś 20-70 g skoro zamierzam machać waghadłami do 40 gram a i obrotówki 4 będę używał i nie wiem czy ten Dragon by sobie z tym poradził w nurcie. Nie chciał bym kupić wedki by jką złamac przy zbyt ciężkej prznęcie. Docelowo zapewne też użył bym tego mocniejszego kija do łowienia ciężkimi woblerami (30-40gram) na zbiornikach zaporowych. Dlatego poprosiłem o pomoc w wyborze bo chcę kupić coś porządnego za ta kase jaką mam na to przeznaczoną, Do wydania 1000 zł lub więcej za kij nie dorosłem jeszcze mimo 35 lat na karku i otwarcie się mogę do tego przyznać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Wahadła nie stawiają aż takiego oporu w wodzie aby kupować kij o ciężarze wyrzutowym 2 razy większym wg mnie. Ten dragon powinien podołać z palcem w d**ie. A co do wyrażenia zestawu to nie musisz się martwić .Jedynie te woblery do 40 gram mnie martwią. Bo woblery woblerowi nierówny.Warto też pomyśleć o dragon ie millenium . Cena bdb. A kijek fajny. Mój kumpel używa tylko tej serii w zasadzie. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Ten Dragon przekracza mój budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Używa spokojnie się znajdzie. Jak nie to millenium nowy ok 200Tylko millenium wobbler do 35 gram chyba Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 To ten Milenium jak miałbym kupować to wolałbym faktycznie chyba tą Izumezinę Mikado ale to za delikatne kije myślę do łowienia ciężkimi woblerami czy wahadłami 40 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Używa spokojnie się znajdzie. Jak nie to millenium nowy ok 200Tylko millenium wobbler do 35 gram chybaTrochę miękki w szczycie pod takie warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Zacznę inaczej, chcieć łowić a łowić to jeszcze daleka droga.. Piszesz że zamierzasz czyli nie łowiłeś jeszcze.. Wahadła pod 40 g to ciężka rzeczna robota która bez ryby może szybko się znudzić -a nie jest łatwo wierz mi.. Z 40 gram przeszedłem na 20 max 30 gram - nie za wielkie -mniejsze i ciężkie.. taki mepps syclops 3 -26 gr, wiesz jak miesza wodę ? trzeba być niesamowice wytrwałym żeby takimi przynętami łowic. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi