Skocz do zawartości

Spin 2,40 pod Ryobi Zauber 3000 na rzekę

BreederGoulda

Rekomendowane odpowiedzi

Z praktyki wiem, że kij jest największą katapultą mniej więcej w środku przedziału CW. Część modeli ma cw podane na wyrost - np. 15-45 Dam Effzett to takie realne 10-30g. Wahadłówka na rzece stawia sporo większy opór niż na jeziorze. Może nie tak jak wobler czy obrotówka, ale odczuwalna różnica jest większa niż w przypadku gum.

tibhar ja łowię już z 20 lat ale nie łowiłem na rzekach (zbyt często i ciężkimi przynętami) niczym mocniejszym niż kij o ciężaże wyrzutowym 10-30 gram i ten moim  zdaniem jest za lichy na rzekę bo daje radę tak do obciązenia 35 gram dlatego szukam porady co kupić mocniejszego. Łowię też na zaporówkach ale w korycie rzeki płynącej w zbiorniku i tam też bywa uciąg a szczupaki w tych zbiornikach nie są małe i lubią gryźć duże woblery, to wiem z praktyki, złamałem dwa spininngi już na ciężkich woblerach w rzece. Możecie mi doradzic jakieś modele np w przedziale 20-50 gram, konkretna firma, model i dlaczego akurat ten? Oczywiście w kosztach bym zmieścił się w tych 350 zł no i z przelotkami pod plecionkę bo w Barkleyu mam przelotki z stali nierdzewnej i po nich linka ślizga się rewelacyjnie ale ten kij za miękki pod taka orkę. :)

To ten Milenium jak miałbym kupować to wolałbym faktycznie chyba tą Izumezinę Mikado ale to za delikatne kije myślę do łowienia ciężkimi woblerami czy wahadłami 40 gram.

Mam inazume opisaną do 22 g a bez problemu łowiłem na Odrze 4-calowym gumisiem z 25 gramami ołowiu...nawet nie jęknął...

kotwitz robione na zamówienie, np. taki jak zrobił Tomek1988 tą płoć 11 cm 30 gram, lamaną (w jego wątku autorskim) i im podobne. Myślę że kij do 50-60 gram by spokojnie takie przynęty ogarnął kwestia tylko jaki wybrać z pośród dostępnych modeli 2,40 do 350 zł? Z tym mam dylemat.

witam.

kiedyś też szukałem patyka trochę mocniejszego niż standardowe 10-30gr

obskoczyłem sporo i inazuma była ok ale większe szczupłe robiły co chciały ale czucie brania było ok.

ten sezon obskoczyłem na stradicu i jestem z niego zadowolony w 70% bo rękojeść trochę dziwna ale większe przynęty prowadzi fajnie i brania czuje ok

246cm i 15-50gr kijek pod większe przynęty ja go wziołem pod Drużno daje rade :)

czy ja dobrze Cie zrozumiałem, chcesz łowic w rzece woblerami które mają po  +/-11 cm i 30/40 gram i to ma byc brzegowe łowienie?

w rzece wahadłami i obrotówkami ale jak napisałem zamierzam wykorzystać ten kij na zbiorniki zaporowe z łódki łowiąc w korycie rzeki na jakiej powstał zbiornik.

tony1983 powiem Ci że nawet mi się ten kijek podoba, tylko znów mały dylemacik czy przelotki Titanium-Oxyd będą odpowiednie pod plecionkę?

powiem Ci tak

jeden z moich kolegow zakupil taki kij tylko w dl 2,70 i cw do 80 gram.Lowił tylko i wyłącznie plecionka przez 3 lata.Po trzech latach wedke sprzedal i zakupił ja drugi moj kolega i lowi nia juz dwa lata i tez tylko plecionka.I jak do tej pory z tymi przelotkami sie nic nie stało.:)

ok,masz konto na FM? po zalogowaniu masz sporo dobrych kijków w niezłych cenach np. shimano bestmaster CX.

nie mam, podaj link na pw jesli możesz, popatrzę choć musze przyznać że ta Daiwa co podpowiedział tony1983 nawet mi się spodobała.

powiem Ci tak

jeden z moich kolegow zakupil taki kij tylko w dl 2,70 i cw do 80 gram.Lowił tylko i wyłącznie plecionka przez 3 lata.Po trzech latach wedke sprzedal i zakupił ja drugi moj kolega i lowi nia juz dwa lata i tez tylko plecionka.I jak do tej pory z tymi przelotkami sie nic nie stało. :)

Dzięki piękne za szczerą opinię.

Muszę przyznać że model Bushwacker XLNT 2,43m 15-50g Długość: 2,43m ; Ciężar wyrzutowy: 15-50g ; Dł. transportowa: 125cm ; Ilość składów: 2 ; Waga: 160g też mi się bardzo podoba, nawet nie wiem czy nie bardziej niz ta Daiwa. Dzięki za podpowiedź. Musze się teraz przespać z tematem czy ten czy daiwa i jutrto zamówienie wysłac na kijek i na kręciołek Ryobi Zaubera (co do kołowrotka jestem przekonany do tego). :)

A czemu Zauber, Slam jest nowszy i lżejszy

no i żeś mnie wybił z myślenia ech.

edit, jednakj zostanę przy zauberze w modelu 3000 tylko w FM go nie mają obecnie, musze poszukać gdzie indziej a szkoda bo za jednym zamachem bym kupił i kij i kręcioł w jednym miejscu.

Edytowane przez CarIvan

daiwa exceler 10-40 słabo pod takie ciężkie łowienie. Miałem kiedyś do łowienia sandaczy na zaporówce gumy 8-17g główka był okej ciut wyżej napewno tez da rade ale przy blachach 40g w nurcie jakoś tego nie widze . Popatrz w SG buschwacker powinieneś coś ciekawego wybrać. Natomiast porównania zaubera do srama nie bede nawet komentował.