Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

Danielu, ryba rzeczywiście fajna, gratuluję.

Mam jednak prośbę do Ciebie i innych Kolegów. Dajcie odetchnąć tym pięknym samiczkom, proszę o litość dla nich. Sami zwracacie uwagę na ich stan, pełne ikry, gotowe do tarła, ociężałe, powolne. Zduście w sobie instynkt łowcy i chęć błyśnięcia przed Kolegami, jeszcze będzie okazja. Wygląda, że już niedługo ruszą na żer, zmęczone i głodne po przeżyciach związanych z prokreacją, a my zyskamy kolejne pokolenie zdrowych, silnych ryb. 

Jeśli nie możecie usiedzieć w domku, pojedźcie nad rzekę, weźcie w garść jaziowe smużaki, czy kleniowe killery, niech Wam woda darzy, a okonie odwdzięczą się w pozostałych porach roku. 

Z góry dziękuję w imieniu gruuuubasów, przemalowanych świniaków, super garbusów i wszystkich ciężarnych dziewczynek.  :wub: 

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 29

Ryby nie zmierzyłem, bo nie spodziewałem się że cokolwiek złowię. Tak naprawdę to był wypad do portu (morskiego), w celu sprawdzenia pracy mojego jerka, który zresztą słusznie przypomina wam slidera. Ryba została wypuszczona bez zwłoki :D

31c076add83384f3med.jpg

Ładny garbus i ładna fotka

Odbywają i to praktycznie w tym samym czasie, no może jazie ciut później niż okoń i kleń.

:blink:  Może tam gdzie ja łowię ryby jakoś inaczej się do tego zabierają ale na tą chwilę jazie są wytarte, okonie lada moment będą (choć w niektórych wodach są już po) a klenie to jeszcze nawet nie myślą o tym. 

Mnie kolejność w tej samej wodzie wychodzi taka: jaź, okoń, kleń choć wydaje mi się że te dwa pierwsze mogą się zamieniać i zazębiać :D

Ps. Bym zapomniał. Niezły byk już z tego okonia. Gratuluję. 

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

Rozmawiałem wczoraj późnym wieczorkiem z kolegą co to na federka łowi w rzece, powiada że złowił 8 szt jazi od 28 do 40 cm (wróciły do wody bo kolega jada tylko dorsze a łowi sportowo), jeszcze nie są wytarte przynajmniej w Warcie w okolicach Sieradza, mnie na spina niestety nie udało się jeszcze żadnego uchwycić. ;)

Obrońcy ryb....Za granicą - np. na północy - cały czas łoją teraz szczupaki 10kg+ ( aktualnie najgrubsze = najcięższe ) a ryb jest od groma..... Więc jeśli nie ma żadnych zakazów itp. to nie rozumiem dlaczego mam siedzieć w domu i nie łowić (skoro lubię), zamiast siedzieć nad wodą i holować okonie.

Już bez przesady :)  Dla mnie trochę to śmieszne. Pozdrawiam i bez odbioru.

• Like 6

Jesienią też czasami nie łówcie bo rybki muszą przygotować się do ciężkiej zimy ???? Sorki ale nie mogłem się powstrzymać ????

Edytka: Piękny ten "byczek" musiał sprawić ogromną przyjemność łowcy a oto przecież chodzi ????

Edytowane przez invictus
  • Like 4