Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

Obrońcy ryb....Za granicą - np. na północy - cały czas łoją teraz szczupaki 10kg+ ( aktualnie najgrubsze = najcięższe ) a ryb jest od groma..... Więc jeśli nie ma żadnych zakazów itp. to nie rozumiem dlaczego mam siedzieć w domu i nie łowić (skoro lubię), zamiast siedzieć nad wodą i holować okonie.

Już bez przesady :)  Dla mnie trochę to śmieszne. Pozdrawiam i bez odbioru.

Ja nikomu nie bronię łowić ryb o ile po holu umiejętnie się z rybą obejdziesz i wróci do wody (co nie zagrozi w jej wytarciu się) a nie zostanie zberetowana. Okonie, jazie, klenie czy szczupaki pomimo że będą złowione do tarła przystępują o ile je wypuścimy i nie uszkodzimy przez np. nieumiejętny uchwyt lub upuszczenie na glebę podczas super sesji foto z okazem. Łowiłem w maju szczupaki (z głębszych wód) jakie jeszcze nie przystąpiły do tarła  i jestem pewien, że po powrocie do wody się wytarły. ;)

Obrońcy ryb....Za granicą - np. na północy - cały czas łoją teraz szczupaki 10kg+ ( aktualnie najgrubsze = najcięższe ) a ryb jest od groma..... Więc jeśli nie ma żadnych zakazów itp. to nie rozumiem dlaczego mam siedzieć w domu i nie łowić (skoro lubię), zamiast siedzieć nad wodą i holować okonie.

Już bez przesady :)  Dla mnie trochę to śmieszne. Pozdrawiam i bez odbioru.

Nie masz prawa mi mówić co jest etyczne, a co nie. Sam wyznaczam sobie tą granicę i nie łamię regulaminu. Proponuję więcej luzu. Pozdrowienia

I wyraźnie zaprezentowałeś miejsce położenia tej granicy, a prawa z etyką nie mieszaj.

Wesołych Świąt życzę

Jak to dobrze, że na mapie wędkarskiego świata istnieje Polska - samotna wyspa etyki i poszanowania rybiego życia. Tylko, zaraz zaraz, jakim cudem ta wspaniała świadomość, znajdująca swe odbicie w szlachetnych przepisach, nie przekłada się pozytywnie na liczebność i strukturę wiekową ryb? A, zapomniałem, nie ma absolutnie żadnego przełożenia.

• Like 4

Chociażby  dla tego nie zawsze warto mieć parcie na szkło i nie zawsze warto zamieszczać tu zdjęcia ryb przez nas złowionych...
Trzeba by było rozgraniczyć wątki na tysiące kategorii żeby unikać takich dyskusji...
Ryby przed tarłem, wychudzone po tarle,złowione umyślnie w trakcie tarła, nieumyślnie itp itd...

Edytowane przez tyczkasport1
  • Like 1

Chodźby dla tego nie zawsze warto mieć parcie na szkło i nie zawsze warto zamieszczać tu zdjęcia ryb przez nas złowionych...

Trzebaby rozgraniczyć wątki na tysiące kategorii żeby unikać takich dyskusji...

Ryby przed tatarłem, wychudzone po tarle,złowione umyślnie w trakcie tarła, nieumyślnie itp itd...

Zapomniałeś ująć.. "ryby złowione na haczyki"... - wszystkie biedne rybki kaleczymy.

• Like 2

A ja znowu sobie połowiem okoni ale ciut mniejszych i było super. Wszystkie wróciły do wody a malkontenci niech sobie nadal na d...e siedzą i pierdzą w poduchy i niech sobie marzą o zakazach ????

A całej reszcie kolegów po kiju rzeczę zdrowych i spokojnych Świąt i śniegowego dyngusa ????

Edytowane przez invictus
  • Like 2

Dzisiaj odebrałem z poczty zakupione na serwisie aukcyjnym woblerki-żuczki. Postanowiłem wyskoczyć nad rzekę i je przetestować na miejscowych jaziach. W miejscu, gdzie parę dni wcześniej widziałem parę ładnych sztuk, na jednego z żuczków uderzył mi 38,5 centymetrowy, mega spasiony garbus :D . Oczywiśie rybka potraktowana zgodnie z zasadą C&R.

post-53071-0-95434200-1428697597_thumb.jpg

post-53071-0-43143000-1428697609_thumb.jpg

post-53071-0-24017800-1428697620_thumb.jpg

Edytowane przez pastowany kaban
  • Like 8