Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w tę deszczową i bardzo wietrzną niedzielę  :)

Z racji pogody takiej jaka dziś panuje, jest chwilka aby wrzucić coś do wątku pierwszy raz w tym roku. Po długim oczekiwaniu w końcu zawitały pierwsze pasiaste drapieżniki w moim łowisku :D . Wielkością nie powalają na kolana , ale walecznością i kondycją cieszą, jak małe dziecko  nowe zabawki  ;) . Przez pierwsze 4 dni udało się wyholować kilkaset sztuk :o w rozmiarze nie przekraczającym 43 cm (jak do tej pory największy). Łowienie z opadu do złudzenia przypomina sandaczowe łowy, a branie niemal że identyczne pstryknięcie. Rybki jeszcze pogrupowane i trzeba je namierzyć, a gdy już brania ustają szukamy ich w następnych miejscówkach. Po doświadczeniu z poprzednich lat najłowniejsze są gumisie 7-12 cm w kolorach motor oil na 8-12 g główkach. Z niecierpliwością czekam na te największe garbusy i mam nadzieję że w tym sezonie uda się przechytrzyć jakiegoś na 50+. Pozdrawiam wszystkich i powodzenia w pasiastych łowach. 

Proszę o niecytowanie zdjęć!

Świat jest mały, pozdrowienia z Ishøj :D

Edytowane przez mario
  • Like 4

Dzisiaj na Regalicy w Szczecinie ot taki garbus się trafił:

Sprzętowo:

wędka dam slr effzett 2,7m 7-21g

kołowrotek shimano twin power 2500s 05`

przynęta wahadło alga 3

Super, że łowisz ale ... przed wstawieniem foto LEKTURA OBOWIĄZKOWA ;)

Edytowane przez Zanderix

A bigrafiego gdzie wcięło?

Nie wcięło, ale jest taka ilość mniejszych okoni, że nie dają się przebić tym większym do przynęty. 

Prawie wyłącznie takie od 20-25cm, większe tylko widzę, raz po raz, jak się spławiają poza zasięgiem rzutu. Nie mogę trafić w godziny, kiedy podchodzą bliżej.

Nie wcięło, ale jest taka ilość mniejszych okoni, że nie dają się przebić tym większym do przynęty. 

Prawie wyłącznie takie od 20-25cm, większe tylko widzę, raz po raz, jak się spławiają poza zasięgiem rzutu. Nie mogę trafić w godziny, kiedy podchodzą bliżej.

Próbowałeś na normalne gumy pod dużego okonia tzn 7-10cm ? Jeżeli nie to polecam , można założyć przyponik cienki w razie szczupalek by się pojawił . Jeżeli jest duży Garb w łowisku a nie chcę łowić drobnicy ( zazwyczaj nie chcę )  to nie zakładam nigdy mniejszej gumy , wobka jak 7cm . Różnica jest taka , że mniej brań jest i więcej urwanych ogonków a najważniejsze w tym wszystkim , że w końcu dziabnie Garb :)

Wprawdzie na tą wodę to malizna ale jerkbaitowe minimum jest i muszę sie pochwalić :D  Na koniec dnia Garb mi zwiał :(

attachicon.gifP9190211.JPGattachicon.gifP9190205.JPGattachicon.gifP9190199.JPGattachicon.gifP9190190.JPGattachicon.gifP9190225.JPG

Rzeczywiście słabo Matt,z tej wody wszystko> 45cm nie zasługuje na zdjęcia ;)

PS.10.10 lecimy z Grzeskiem Na Graftham-chętny?

Świetnie panowie połowiliście .

Widzę że Okonie na grubo zaczynają brać czas ruszyć na typowe jesienne miejscówki , w nadziei że niski stan rzeki nie pozmieniał ich przyzwyczajeń.

A jak u was czy ryby już są w miejscach gdzie zawsze jesienią je łowiliście ?? 

Witam!

Ponizej moj sobotni - 39 cm. Uderzyl z opadu, brania nie powstydzilby sie gruby sandacz :)

Przyneta to 7 cm kopyto na 12 gramowej glowce. Sprzet: LTW76MLXF, Daiwa Certate 2506H + Varivas 0,8. Branie o godzinie 23:00 na jednej ze slaskich zaporowek.

Zdjecie bez szalu ale zazwyczaj jestem sam i nie ma czasu na sesje do kalendarza Michelin :)

Plywa sobie dalej :)

Pozdrawiam,

Przemek.

post-49554-0-55096000-1443429372_thumb.jpg

• Like 4