Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

A o czym tu pisać. 

Przynęta musi imitować to na czym w danym momencie żeruje okoń.

Tak samo z prowadzeniem - musi imitować jak najbardziej ruch małej rybki. Moje gumy nie mają mocnej pracy, gdyż mała rybka nie robi helikoptera w wodzie :)

Jedynym warunkiem połowu okoni jest ich "bycie" w wodzie. Z pustego to i Salomon nie naleje.

Mam łowisko pod nosem, więc spędzam nad prawie każdy dzień od ponad 1,5 roku. Zdarzają się dni kiedy też nic nie łowię, ale to są dni sporadyczne :) 

Co do sprzętu - łowię je w tym roku na Fenwicka River Runner do 9gr, w zeszłym roku na mikado lexus i Kongera Microsa (gdyby nie przelotki, które przecierały mi plecionkę, łowiłbym na nie dalej). Wędka musi pasować do ręki i tyle. Kołowrotki - 20 letni TwinPowerXT 2000 lub 3000 do tego plecionka 0,08 (Ninhondo, PP i teraz Mistrall) i to wszystko. 

• Like 2

A o czym tu pisać. 

Przynęta musi imitować to na czym w danym momencie żeruje okoń.

Tak samo z prowadzeniem - musi imitować jak najbardziej ruch małej rybki. Moje gumy nie mają mocnej pracy, gdyż mała rybka nie robi helikoptera w wodzie :)

Jedynym warunkiem połowu okoni jest ich "bycie" w wodzie. Z pustego to i Salomon nie naleje.

Mam łowisko pod nosem, więc spędzam nad prawie każdy dzień od ponad 1,5 roku. Zdarzają się dni kiedy też nic nie łowię, ale to są dni sporadyczne :)

Co do sprzętu - łowię je w tym roku na Fenwicka River Runner do 9gr, w zeszłym roku na mikado lexus i Kongera Microsa (gdyby nie przelotki, które przecierały mi plecionkę, łowiłbym na nie dalej). Wędka musi pasować do ręki i tyle. Kołowrotki - 20 letni TwinPowerXT 2000 lub 3000 do tego plecionka 0,08 (Ninhondo, PP i teraz Mistrall) i to wszystko. 

Eeeeee ... no to wszystko proste i jasne! faktycznie nie ma o czym pisać :P  :D

• Like 2

Prowadzenie  - krótkie dwa - trzy poderwania - jak przemieszczający się ciernik - u mnie takie prowadzenie daje większość okoni. Jak widać, że żerują pod powierzchnią to bardziej agresywnie podszarpywać.  Ogólnie trzeba trochę pracować wędziskiem. Ja staram się tak pracować każdą przynętą i u  mnie zdaje to egzamin.

Teraz woda chłodniejsza, więc jak najwolniejsze prowadzenie.

Ostatnie okonie w większości łowię na bocznym troku ze względu na odległość. Okonie stoją w tej chwili u mnie dość daleko od brzegu i nie jestem w stanie ich sięgnąć główką. Daję przynęcie wolno opadać na długim troku, branie nieraz są po dłuższej chwili. 

Edytowane przez bigrafi
  • Like 8

Ostatnio wymęczyłem dwa takie, pierwszy na dragon reno killer, drugi na berkley flex rib shad. Kolory naturalne, uklejkowe.
Tego drugiego odprowadziły prawie do ręki cztery sporo większe, złowić się nie dały, ale dobrze robi na psychikę wiedzieć że są.

Połamania!

erZqhox.jpg

uowT6MW.jpg

• Like 30

Znowu nieplanowane [emoji3]

Złowiłem 3 takie z jednego rocznika w kilka minut[emoji41]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

....fajna sprawa jak się zgrasz z takimi oksami...poniżej 3 z jednego rocznika 37-39, złowione w czterech rzutach na przełomie września i października nad Solgen...nagle się pojawiły i nagle zniknęły.... B)

post-53156-0-11104900-1449596247_thumb.jpg

post-53156-0-77420600-1449596263_thumb.jpg

post-53156-0-57340500-1449596277_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 15