Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

...miał być sandacz? ;)  :D

Robercie taki był pierwotny plan, ale o tym napiszę szerzej w wątku Turawa , nie będzie to co dla niektórych czytających przyjemne .

A Okoń był zamierzony, wyczaiłem sposób prowadzenia i kilka wyjechało.

Sandra ma to do siebie że mimo wolnego prowadzenia na "pilę" ostre robi zamieszanie w wodzie i spodobało się to okoniom.

Sebo

• Like 3

Wczorajszy -jeden okoń parenaście mniejszych.

Nad wodą najazd mięsiarzy - naliczyłem 24. Każdy siata w wodzie i tłucze co popadnie. Nóż się w kieszeni otwiera.

W ciągu 3-4 tygodni wyżarli stado, które się grupowało na zimę. Chyba jest już po łowisku. Wystarczyło pół roku sad.png. Kiedy to się zmieni ?  

Odechciało mi się jeździć na ryby.

DSC_0119_zps4i9kturc.jpg

• Like 11

Wrzucę i ja kilka okoników. Mam o tyle dobrze,że na " mojej " wodzie pijawka pzw została przegnana i powstało stowarzyszenie. Foty nie powalają jakością, ponieważ zostały zrobione z telefonu i często zdjęcia robione samemu.Więc proszę o wyrozumiałość :)

post-48351-0-81751000-1449698534_thumb.jpg

post-48351-0-85447900-1449698540_thumb.jpg

post-48351-0-66259100-1449698542_thumb.jpeg

post-48351-0-38600300-1449698545_thumb.jpg

post-48351-0-01685800-1449698547_thumb.jpg

• Like 26

Wojtku napisz coś więcej o metodzie i okolicznościach połowu.

W sobotę wybieram się na jedną z Kaliskich zaporówek za sandaczem ale nie omieszkam poszukać okoni ;)

Pozdrawiam 

Sebo

sprzętowo:kijek KONGER STALLION 2.23m 2-12g

kołowrotek RYOBI ZAUBER 3000

plecionka MISTRALL SHIRO 0,04

główka jigowa 3g

przynęta EASY SHINER ALA KEITECH produkcji @robertd

metoda LEKKI OPAD

Pozdrawiam :)

Edytowane przez VOJT@S
  • Like 1

To był dobry dzień , mimo że pizgało niemiłosiernie . Na sandaczowych miejscówkach jeden strzał , niestety nie wykorzystany . Za to póżniej były szczupaczki i okonie , łowione na grubo i lekko . Pierwszy trzydziestaczek wjechał miękko i delikatnie . Zdjęcie sobie darowałem , bo łapki zgrabiały zupełnie i rozstawianie statywu lekko mnie przerosło  ;) . Za to jak pojawiła się gruba czterdziecha , rozgrzałem się momentalnie  :D .

1449955405dsc03534.jpg

To była mega gruba , ciężarna mamusia . Na tym nieostrym niestety zdjęciu to widać dokładnie .

1449955537dsc03536.jpg

Rybki wyszły na chwilkę na płytki blat . Siadały miękko i pewnie na zestaw nieco grubszy , czyli jak zwykle MXS72L i 4" ES na 5 gr. Ta większa zassała tak głęboko , że w gardzieli majaczyła tylko główka a ja cały spocony próbowałem jak najdelikatniej dokonać operacji . Ale się udało , chociaż czekałem dobre 5 minut aż rybka dojdzie do siebie w podbieraku . Odpłynęła na tyle dynamicznie , że nie udało się nagrać pożegnalnego filmiku , który zawsze nagrywam tłuścioszkom  :) .
A tak w ogóle to trudno w tym sezonie o jakieś reguły o tej porze roku , w odróżnieniu od lat ubiegłych , kiedy to pasiaczki póżną jesienią były bardzo przewidywalne zarówno co do miejsc , jak i przynęt oraz sposobu ich prowadzenia . W zeszłym tygodniu miejscówki dzisiaj darzące rybkami świeciły pustkami , za to pod koniec dnia Tatuś namierzył okonie w miejscu zupełnie "bez sensu" i takież same przynety  :P .
Tatusiowy trzydziestaczek .
1449956366dsc03528.jpg
Edytowane przez malinabar
  • Like 28

Za żabę sie wziął?

norma o tej porze roku ;) , na swoim ulubionym okoniowym jeziorze zauważyłem to zjawisko już bardzo dawno, żaby na zimę pchają się pod kamienie na pograniczu wody i lądu , dodatkowo robią się miękkie ,niektóre wręcz jak galareta, do tego są ospałe, czasem jak dobrze wiaterek przypizgał i fala je wymywała spod kamieni to okonie szalały na brzegu , gdzie o tej porze wydawało mi się co najmniej dziwne :) ale powtarzalność tego zjawiska sprawiła ,że żabka na jesień to klasyk w moim pudełku ;)

• Like 4

Mój też łasuch, tyle że miał coś nietypowego w przełyku, nie wiem, coś w rodzaju kulki proteinowej?

Mało ryb, ale chociaż w miarę konkretne - 39 cm i 40 oraz podlotek szczupaczy o długości na oko 65. Cudownie było trzymać blaasa po 5-tygodniowym rozbracie. :)))

post-49884-0-82458300-1450023332_thumb.jpg

post-49884-0-19701200-1450023426_thumb.jpg

post-49884-0-36285900-1450023495_thumb.jpg

• Like 14