Skocz do zawartości

Okonie 2015

Iras1975

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mając chwilkę przed robotą podjechałem nad jezioro poszwędać się z brzegu za bolkami. Natknąłem się na rzecz bardzo nietypową jak na górskie zaporówki a mianowicie stadne żerowanie okoni z powierzchni. Nie miałem okoniowych przynęt ale małe blaszki jakie czasem używam na bolki zrobiły robotę. W godzinkę wyholowałem 15 okoni między 30 a 38cm. Brania nie były tak widowiskowe jak boleni, przeważnie płynął za blaszką i cmokał aż ją dopadł, ważne było, żeby nie zacinać tylko dać rybce powiesić się samej na haku. Hole na boleniowym kiju też raczej krótkie ale w sumie fajne doświadczenie. Rzadko goszczę w tym wątku bo okoniami się nie zajmuję. Ale jak biorą na topwater to mogę łowić B) . Bardzo silne i waleczne rybki. Pozdrawiam okoniarzy.

ogx3xw.jpg

Edytowane przez Krisu23
  • Like 11

Super pasiaki Krisu23  :clappinghands: Gratulacje.

Tylko raz w życiu miałem taką samą sytuację, żerujące okonie pod powierzchnią. Namierzyłem je podczas uganiania się za mętnookim. Coś niesamowitego  :o jak przynęta spadła do dna i nie było brania, trzeba było zwijać zestaw i od nowa rzut. Nie zapomnę tego nigdy. 

Jeszcze raz gratulacje i pozdrowienia. 

Ostatnio mam dni konia w okoniach :)

Chociaż nie jestem okoniowym dłubaczem coś tam czasem wyciągnę.

Jednego dnia przyłowiłem dziesięć okoni, wszystkie powyżej czterech dych!

Na zawodach, na które Was zapraszałem udało mi się złowić dwa piękne okonie, 44,5cm i 41,2cm.

post-53938-0-87541000-1443552188_thumb.jpg

post-53938-0-13652000-1443552191_thumb.jpg

post-53938-0-48005600-1443552192_thumb.jpg

We wszystkich przypadkach kijek to Shimano Speedmaster 2,4m 3-12cw., kręcioł Shimano Exage 2500 z żyłeczką 0,20mm Trabucco, na końcu moje ulubione kilery Meppsa ale nie zdradzę jakie :)

Pozdrawiam.

Adam.

Edytowane przez chojny83
  • Like 29

Wczoraj wieczorem pierwszy okoń zameldował się o 18;30 a drugi dopiero o 23:15 w nocy.

Sprzętowo: Shimano Catana 2500, a wędka: SILSTAR ROYAL CLASS ZANDER ,C-15, 2.90 cm.

Krzna ostatnimi czasy jest bardzo łaskawa dla mnie.

post-53552-0-04158000-1443566079_thumb.jpg

post-53552-0-93319500-1443566116_thumb.jpg

post-53552-0-81238800-1443566208_thumb.jpg

Edytowane przez motylW1
  • Like 8

Witajcie,

po około miesiącu pojechałem w końcu nad wodę. Krótki wypad, mało czasu - około 3 godzinki.

Namierzyłem drobnicę w okolicy 5-7m głębokości. Parkuję nad moczarką na 3m głębokości i obławiam pas wody od 8 do 3m :)  Po kilku zmianach przynęty zaczynają się brania, jak to zwykle bywa z większymi okoniami - jeśli garbus się już decyduje to są to bardzo mocne walnięcia ;)  Stanowczy hol i kilka ryb ląduje w łodzi. Między okoniami trafiają się szczupaki.

Jaskółeczka prowadzona panicznie tj. kilka szybkich szarpnięć szczytówką + opad. Okonie waliły w opadzie, szczupaki przy podszarpywaniu.

Sprzęt: wędka Fenwick HMG do 10g, kręcioł Abu Garcia Orra SX 20, pletka Berkley 0,10 + 2m fluorocarbonu Spiderwire 0,22, przynęta: Berkley Minnow Smelt na 5-6g główce.

Wstawiam foto największego garbusa z tej wyprawy:

7ab54e0ee9431a31gen.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 25

Witajcie,

po około miesiącu pojechałem w końcu nad wodę. Krótki wypad, mało czasu - około 3 godzinki.

Namierzyłem drobnicę w okolicy 5-7m głębokości. Parkuję nad moczarką na 3m głębokości i obławiam pas wody od 8 do 3m :)  Po kilku zmianach przynęty zaczynają się brania, jak to zwykle bywa z większymi okoniami - jeśli garbus się już decyduje to są to bardzo mocne walnięcia ;)  Stanowczy hol i kilka ryb ląduje w łodzi. Między okoniami trafiają się szczupaki.

Jaskółeczka prowadzona panicznie tj. kilka szybkich szarpnięć szczytówką + opad. Okonie waliły w opadzie, szczupaki przy podszarpywaniu.

Sprzęt: wędka Fenwick HMG do 10g, kręcioł Abu Garcia Orra SX 20, pletka Berkley 0,10 + 2m fluorocarbonu Spiderwire 0,22, przynęta: Berkley Minnow Smelt na 5-6g główce.

Wstawiam foto największego garbusa z tej wyprawy

7ab54e0ee9431a31gen.jpg

Gratki Kolego

Czy na zdjęciu przynęta to jakaś nietypowa główka ,czy blaszka podlodowa?

Pozdrawiam.

Gratki Kolego

Czy na zdjęciu przynęta to jakaś nietypowa główka ,czy blaszka podlodowa?

Pozdrawiam.

Dzięki, to główka trójkątna do jaskółek, nawet u nas na forum - kolega Robert je sprzedaje:

http://jerkbait.pl/topic/61032-smikro-jaskolkijaskolkiglowki-trojkatnegumy-drop-shotgumy-keitech-easy-shinerczeburaszkiglowki-jigowelurebuilding/

Co do wędkowania w 2015... łowię na całkiem innych wodach niż lata wstecz. Nie chciało mi się już patrzeć na siatkowanie jezior przez dzierżawcę.... Ręce opadały, tony ryb... Większe do sprzedaży, do zjedzenia. Mniejsze do ZOO - chyba do Poznania - mają podobno kontrakt :(

Ostatnio mam dni konia w okoniach :)

Chociaż nie jestem okoniowym dłubaczem coś tam czasem wyciągnę.

Jednego dnia przyłowiłem dziesięć okoni, wszystkie powyżej czterech dych!

Na zawodach, na które Was zapraszałem udało mi się złowić dwa piękne okonie, 44,5cm i 41,2cm.

attachicon.gifOkonek1.jpg

attachicon.gifOkonek2.jpg

attachicon.gifOkonek3.jpg

We wszystkich przypadkach kijek to Shimano Speedmaster 2,4m 3-12cw., kręcioł Shimano Exage 2500 z żyłeczką 0,20mm Trabucco, na końcu moje ulubione kilery Meppsa ale nie zdradzę jakie :)

Pozdrawiam.

Adam.

Gratulacje naprawdę ładne garbusy. 

To wstawię jeszcze jednego :)

Technika - to samo co powyżej. Tylko nieco płycej 3-5m wśród roślin, łódź zaparkowana na spadzie 6-8m.

Wędka: Abu Garcia Veracity 2-8g, kręcioł Abu Garcia Orra SX 20, pletka 0,10 Spiderwire + fluorocarbon :)  I jaskółka Berkley.

2f94d4cb677aeb60gen.jpg

• Like 6