Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

pisałem już w wątku o Certate 2013 (video) , że puszczenie od góry ogólnodostępnego Ferrliquidu , to chyba nie problem, a Pan Józef (choć chyba nie do końca rozumie sedno tego typu uszczelnienia ;) ), ze w zasadzie, to nie ma takiej konieczności, "olej" jest w "pustej przestrzeni" i jego brak (po serwisie) nie ma wpływu na mechanikę kołowrotka, będzie mniej szczelny, ale i tak przecież nie jest w 100% szczelny, jak utopisz, to woda dostanie się innymi drogami

Doskonale rozumiem Panie Kamilu zasadę działania i sedno tego typu uszczelnienia.Choć może niezbyt precyzyjnie i skrótowo wypowiedziałem się na ten temat.  Gwoli wyjaśnienia to tylko tyle,bo wątek dotyczy zupełnie innego zagadnienia.

• Like 1

Witam

Właśnie dotarł do mnie TP 2015 w rozmiarze 2500S. Na sucho kręci to w miarę poprawnie jednak szału nie ma. Wg. mnie zbyt ciężko a także słychać nierównomierny szum, który jest dość upierdliwy. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Kolegów otwierał go zaraz po zakupie celem sprawdzenia ilości smaru, bo według mnie jest on chyba za suchy i wymaga przesmarowania.

Pozdrawiam

Miałem C3000. Na sucho szału nie było, szumiał dość mocno...ale tylko na sucho. Kolega ode mnie odkupił i jest bardzo zadowolony. Łowi ryby i nie wsłuchuje się w nie wiadomo co.

Mimo szumu kręci bardzo płynnie lekko i gładko.

Proponuje łowić i się nie przejmować.

No wiec jest tak. Kołowrotek został rozłożony na czynniki pierwsze. Stwierdzam że fabryczne smarowanie jest w zupełności wystarczające i bardzo dokładne. Pokryte są wszystkie pracujące elementy. Smar sądząc po konsystencji,  lepkości i barwie jest bardzo dobrej jakości. Również w rotorze wszystkie elementy: zawiasy, rolka, sprężyna zostały prawidłowo przesmarowane (a różnie z tym bywa). Kołowrotek został wykąpany, wysuszony i przesmarowany. Efekt dwugodzinnej zabawy : szumy nieznacznie ustąpiły, praca podobna do poprzedniej. Zobaczymy jak będzie nad wodą. Wniosek: nie ma co sobie gitary zawracać ze smarowaniem nowych młynków ( już trzeci raz się nadziałem)

Pozdrawiam

• Like 1

Panowie orientuje się ktoś czy zmienił sie rozmiar szpulek w stosunku do poprzedniej generacji ? Mam na myśli najmniejsze rozmiary c2000S '11 c2000s '15 tutaj szpulki obie 42/12. Porównując model1000PGS '11 do 1000PGS '15 są juz różna przynajmniej na papierze starsza generacja 40/12 nowa 42/12.

Czy szpulki w modelach C2000S i 1000PGS z 2015 roku są takie same rozmiarowo/wymiary wsysokość/szerokość a różnią się pojemnością jak np szpule 2500/2500S/C3000.

W starszej generacji różnica jest oczywista. W 1000PGS szpula jest i mniejsza rozmiarowo i mam mniejsza pojemność.

Po danych w tabelce na stronie plata troche zgłupiałem.

A nie wiecie koledzy czy do rolki można dopasować jakieś łożysko zamiast tych tulejek, mam 4000 xg i rolka troszkę szumi

Twinek zapewne ma łożysko a nie tulejkę w rolce. Nie mogę znależć schematu w sieci. A jesli nie to jest krok wstecz i go nigdy nie kupię. Chyba... .

Edytowane przez godski
  • Like 1

No wiec jest tak. Kołowrotek został rozłożony na czynniki pierwsze. Stwierdzam że fabryczne smarowanie jest w zupełności wystarczające i bardzo dokładne. Pokryte są wszystkie pracujące elementy. Smar sądząc po konsystencji, lepkości i barwie jest bardzo dobrej jakości. Również w rotorze wszystkie elementy: zawiasy, rolka, sprężyna zostały prawidłowo przesmarowane (a różnie z tym bywa). Kołowrotek został wykąpany, wysuszony i przesmarowany. Efekt dwugodzinnej zabawy : szumy nieznacznie ustąpiły, praca podobna do poprzedniej. Zobaczymy jak będzie nad wodą. Wniosek: nie ma co sobie gitary zawracać ze smarowaniem nowych młynków ( już trzeci raz się nadziałem)

Pozdrawiam

Posiadam identyczny młynek, szumy hmmm może delikatnie ale musiał bym się mocno wsłuchać, no ale do sedna czy po delikatnym wodowaniu ( poślizgnalem się i wpadł do wody na 3 sek.) konieczne jest rozebrane go i przesmarowanie ???

O fajnie, że ktoś o tym szumie napisał. To mój pierwszy kołowrotek z takiej półki. Wcześniej używałem jakiś sajfexów do 300 zł, ale faktycznie jak przyszedł, to kolana mi się nie ugięły. Nawet byłem trochę rozczarowany... Z drugiej strony chciałem kręcioł na lata i mam nadzieję, że będzie lata kręcił, ale jednak coś z tyłu głowy zostało :-)

Posiadam identyczny młynek, szumy hmmm może delikatnie ale musiał bym się mocno wsłuchać, no ale do sedna czy po delikatnym wodowaniu ( poślizgnalem się i wpadł do wody na 3 sek.) konieczne jest rozebrane go i przesmarowanie ???

Moj praktycznie utonął, wyciagnalem go z 3 mertow po dobrej minucie.

Pracował tak samo jak przed kompiela, w srodku jak sie pozniej okazalo ... byl kisiel.

Wewnątrz 24 jest 3 taka sama tulejka wciśnięta u mnie żeby było idealnie cicho to po kilku wypadach na ryby trzeba to wszystko wyczyścić i przesmarowac dlatego myślałem o jakimś łożysku

W 2500S w rolce jest łożysko. Jest ono wciśnięte w samą rolkę - 24 i zabezpieczone obustronnym kołnierzem z tworzywa.Podejrzewam, że jest to zabezpieczenie przed dostaniem się wody (takie rozwiązanie widziałem w którejś stelli). Dodatkowo całą rolkę stabilizują dwie wspomniane tulejki.Wymiana takiego łożyska w przyszłości będzie wiązało się z wymianą całej rolki. Póki co nałożenie odrobiny smaru załatwiło sprawę - rolka nie szumi.

Pozdrawiam 

W 2500S w rolce jest łożysko. Jest ono wciśnięte w samą rolkę - 24 i zabezpieczone obustronnym kołnierzem z tworzywa.Podejrzewam, że jest to zabezpieczenie przed dostaniem się wody (takie rozwiązanie widziałem w którejś stelli). Dodatkowo całą rolkę stabilizują dwie wspomniane tulejki.Wymiana takiego łożyska w przyszłości będzie wiązało się z wymianą całej rolki. Póki co nałożenie odrobiny smaru załatwiło sprawę - rolka nie szumi.

Pozdrawiam 

I tak się robi kasę :) .

• 1 miesiąc temu...

Wybierając nowy TP 4000 do uniwersalnego łowienia z kijkiem o dł. 2,70cm, to wg. Was którym modelem powinienem się zainteresować?

TP 4000HG

TP-4000PG, czy

TP-4000XG

Dodam, że waga max przynęt to 3 calowe gumy na główkach 12-15gr, wahadła 12-16gr, łowiska to jeziora.