Leśniak Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 pisałem już w wątku o Certate 2013 (video) , że puszczenie od góry ogólnodostępnego Ferrliquidu , to chyba nie problem, a Pan Józef (choć chyba nie do końca rozumie sedno tego typu uszczelnienia ), ze w zasadzie, to nie ma takiej konieczności, "olej" jest w "pustej przestrzeni" i jego brak (po serwisie) nie ma wpływu na mechanikę kołowrotka, będzie mniej szczelny, ale i tak przecież nie jest w 100% szczelny, jak utopisz, to woda dostanie się innymi drogamiDoskonale rozumiem Panie Kamilu zasadę działania i sedno tego typu uszczelnienia.Choć może niezbyt precyzyjnie i skrótowo wypowiedziałem się na ten temat. Gwoli wyjaśnienia to tylko tyle,bo wątek dotyczy zupełnie innego zagadnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 dedukowałem na podstawie "oringu umazanego w olejku", magia internetu jednak nadal utrzymuję, że jeśli mamy dostępny specyfik, to serwis MagSeal w rotorze, to pryszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 dedukowałem na podstawie "oringu umazanego w olejku", magia internetu jednak nadal utrzymuję, że jeśli mamy dostępny specyfik, to serwis MagSeal w rotorze, to pryszcz W 100% zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomanek13 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 WitamWłaśnie dotarł do mnie TP 2015 w rozmiarze 2500S. Na sucho kręci to w miarę poprawnie jednak szału nie ma. Wg. mnie zbyt ciężko a także słychać nierównomierny szum, który jest dość upierdliwy. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Kolegów otwierał go zaraz po zakupie celem sprawdzenia ilości smaru, bo według mnie jest on chyba za suchy i wymaga przesmarowania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Z powtarzalnością nie jest najlepiej juz od dluzszego czasu i dotyczy to roznych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Miałem C3000. Na sucho szału nie było, szumiał dość mocno...ale tylko na sucho. Kolega ode mnie odkupił i jest bardzo zadowolony. Łowi ryby i nie wsłuchuje się w nie wiadomo co.Mimo szumu kręci bardzo płynnie lekko i gładko. Proponuje łowić i się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomanek13 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 No wiec jest tak. Kołowrotek został rozłożony na czynniki pierwsze. Stwierdzam że fabryczne smarowanie jest w zupełności wystarczające i bardzo dokładne. Pokryte są wszystkie pracujące elementy. Smar sądząc po konsystencji, lepkości i barwie jest bardzo dobrej jakości. Również w rotorze wszystkie elementy: zawiasy, rolka, sprężyna zostały prawidłowo przesmarowane (a różnie z tym bywa). Kołowrotek został wykąpany, wysuszony i przesmarowany. Efekt dwugodzinnej zabawy : szumy nieznacznie ustąpiły, praca podobna do poprzedniej. Zobaczymy jak będzie nad wodą. Wniosek: nie ma co sobie gitary zawracać ze smarowaniem nowych młynków ( już trzeci raz się nadziałem) Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Panowie orientuje się ktoś czy zmienił sie rozmiar szpulek w stosunku do poprzedniej generacji ? Mam na myśli najmniejsze rozmiary c2000S '11 c2000s '15 tutaj szpulki obie 42/12. Porównując model1000PGS '11 do 1000PGS '15 są juz różna przynajmniej na papierze starsza generacja 40/12 nowa 42/12. Czy szpulki w modelach C2000S i 1000PGS z 2015 roku są takie same rozmiarowo/wymiary wsysokość/szerokość a różnią się pojemnością jak np szpule 2500/2500S/C3000. W starszej generacji różnica jest oczywista. W 1000PGS szpula jest i mniejsza rozmiarowo i mam mniejsza pojemność. Po danych w tabelce na stronie plata troche zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 A nie wiecie koledzy czy do rolki można dopasować jakieś łożysko zamiast tych tulejek, mam 4000 xg i rolka troszkę szumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) A nie wiecie koledzy czy do rolki można dopasować jakieś łożysko zamiast tych tulejek, mam 4000 xg i rolka troszkę szumiTwinek zapewne ma łożysko a nie tulejkę w rolce. Nie mogę znależć schematu w sieci. A jesli nie to jest krok wstecz i go nigdy nie kupię. Chyba... . Edytowane 24 Września 2015 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 ponoć nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Twinek zapewne ma łożysko a nie tulejkę w rolce. ma dwie tulejki http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03373.pdf Edytowane 24 Września 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Wewnątrz 24 jest 3 taka sama tulejka wciśnięta u mnie żeby było idealnie cicho to po kilku wypadach na ryby trzeba to wszystko wyczyścić i przesmarowac dlatego myślałem o jakimś łożysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Rozumiem ze gdzieniegdzie tulejka spokojnie wystarczy ale rolka aż się prosi o łożysko. Edytowane 25 Września 2015 przez Pickerel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starscream Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 No wiec jest tak. Kołowrotek został rozłożony na czynniki pierwsze. Stwierdzam że fabryczne smarowanie jest w zupełności wystarczające i bardzo dokładne. Pokryte są wszystkie pracujące elementy. Smar sądząc po konsystencji, lepkości i barwie jest bardzo dobrej jakości. Również w rotorze wszystkie elementy: zawiasy, rolka, sprężyna zostały prawidłowo przesmarowane (a różnie z tym bywa). Kołowrotek został wykąpany, wysuszony i przesmarowany. Efekt dwugodzinnej zabawy : szumy nieznacznie ustąpiły, praca podobna do poprzedniej. Zobaczymy jak będzie nad wodą. Wniosek: nie ma co sobie gitary zawracać ze smarowaniem nowych młynków ( już trzeci raz się nadziałem) Pozdrawiam Posiadam identyczny młynek, szumy hmmm może delikatnie ale musiał bym się mocno wsłuchać, no ale do sedna czy po delikatnym wodowaniu ( poślizgnalem się i wpadł do wody na 3 sek.) konieczne jest rozebrane go i przesmarowanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jeśli to rzeczywiście były tylko trzy sekundy to bym się tym nie przejmował. Tym bardziej jeśli pracuje tak samo jak przed kąpielą. Zawsze dla pewności możesz rozkręć kołowrotek i zobacz co się dzieje w środku, czy jest woda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starscream Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 daruje sobie w takim razie , ale głównie dlatego że moje zdolności manualne są hmmm (słabe) Ogólnie jestem z 2500sTP zadowolony wziąłem 4000 HG dwa razy na rybach , będę śledził wątek i zdam relacje jak coś . a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 O fajnie, że ktoś o tym szumie napisał. To mój pierwszy kołowrotek z takiej półki. Wcześniej używałem jakiś sajfexów do 300 zł, ale faktycznie jak przyszedł, to kolana mi się nie ugięły. Nawet byłem trochę rozczarowany... Z drugiej strony chciałem kręcioł na lata i mam nadzieję, że będzie lata kręcił, ale jednak coś z tyłu głowy zostało :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Posiadam identyczny młynek, szumy hmmm może delikatnie ale musiał bym się mocno wsłuchać, no ale do sedna czy po delikatnym wodowaniu ( poślizgnalem się i wpadł do wody na 3 sek.) konieczne jest rozebrane go i przesmarowanie ???Moj praktycznie utonął, wyciagnalem go z 3 mertow po dobrej minucie.Pracował tak samo jak przed kompiela, w srodku jak sie pozniej okazalo ... byl kisiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomanek13 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Wewnątrz 24 jest 3 taka sama tulejka wciśnięta u mnie żeby było idealnie cicho to po kilku wypadach na ryby trzeba to wszystko wyczyścić i przesmarowac dlatego myślałem o jakimś łożyskuW 2500S w rolce jest łożysko. Jest ono wciśnięte w samą rolkę - 24 i zabezpieczone obustronnym kołnierzem z tworzywa.Podejrzewam, że jest to zabezpieczenie przed dostaniem się wody (takie rozwiązanie widziałem w którejś stelli). Dodatkowo całą rolkę stabilizują dwie wspomniane tulejki.Wymiana takiego łożyska w przyszłości będzie wiązało się z wymianą całej rolki. Póki co nałożenie odrobiny smaru załatwiło sprawę - rolka nie szumi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 no to znalazłeś brakujące łożysko , bo ze schematów wychodzi 8, dobra wiadomość http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/03367.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 W 2500S w rolce jest łożysko. Jest ono wciśnięte w samą rolkę - 24 i zabezpieczone obustronnym kołnierzem z tworzywa.Podejrzewam, że jest to zabezpieczenie przed dostaniem się wody (takie rozwiązanie widziałem w którejś stelli). Dodatkowo całą rolkę stabilizują dwie wspomniane tulejki.Wymiana takiego łożyska w przyszłości będzie wiązało się z wymianą całej rolki. Póki co nałożenie odrobiny smaru załatwiło sprawę - rolka nie szumi. Pozdrawiam I tak się robi kasę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wybierając nowy TP 4000 do uniwersalnego łowienia z kijkiem o dł. 2,70cm, to wg. Was którym modelem powinienem się zainteresować? TP 4000HG TP-4000PG, czy TP-4000XG Dodam, że waga max przynęt to 3 calowe gumy na główkach 12-15gr, wahadła 12-16gr, łowiska to jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 A jak lubisz? Średnio szybko, szybko czy ultra szybko? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Do tej pory używam z przełożeniem 5,2 ( Spro Red) i jest dobrze, gdyby było nieco szybciej też by było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi