Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Moj TP 4000 PG trafił do serwisu Pana Józefa Leśniaka po ciężko przepracowanym sezonie na letnich trociach. Działał bez zastrzeżeń, ale serwis po takim sezonie, to wg mnie mus. Nie spodziewam sie niespodzianek in minus, ale gdyby pojawiły sie jakieś oznaki zużycia, to nie omieszkam o nich poinformować

Troćkowanie rzeczne czy też morskie ? ,jeżeli morskie to czy wystąpiły jakieś odznaki zniszczenia farby itp ?

Piszesz w wątku o TP SW, wiec z automatu wszyscy myślą o SW. A odnośnie słodkowodnego TP PG, to wybór jest ograniczony. Tej wersji Normark nie ma ofercie, zatem poza prywatnym importem pozostaje Mefisto. Tylko uważaj, bo sporo jest kołowrotków stukająco - pukających. Japoncy przyznali sie spieprzenia jednego elementu. Teraz te kołowrotki krążą po Europie...

Edytowane przez Krab

Było to juz poruszane w wątku o naprawach kołowrotków. Pan Józef Leśniak opisał to fachowo :

"Stuku-puku.Niestety Shimano daje ciała w wykonaniu części. W wielu przypadkach w '15 TwinPower oraz '14 Stella nagminnie zdarza się niedoróbka odlewnicza elementu suportu.A konkretnie chodzi o gniazdo w którym jest osadzony wodzik. Są tam dwa ograniczniki skoku wodzika na których często na jednym z nich jest jakiś paproch odlewniczy.Powoduje to podniesienie wodzika i nierówny skok. Producent posuwa się nawet do tego że nie montuje podkładek regulujących luz wodzika,bo po co (nie zmieści się) jak załatwił to złym wykonaniem. Proszę sobie dokładnie pod dobrą lupa sprawdzić gniazdo i te dwa małe wąsiki. Zamawiać nowy element który jest dostępny jako całość razem z osią ? Można, zamawiałem i w trzech przypadkach część nowa przyjechała z Japonii z ta samą wadą.Ostatnio serwisowałem Stellę '14 z podobnym problemem która stukała i po mechanicznym usunięciu paprocha (super precyzyjny zabieg i strach aby nie zrobić gorzej) oraz właściwej regulacji problem zniknął.

Tak że Panowie potwierdza się powiedzenie - co nowe to h...we ,a co nowsze to jeszcze h....sze."

Piszesz w wątku o TP SW, wiec z automatu wszyscy myślą o SW. A odnośnie słodkowodnego TP PG, to wybór jest ograniczony. Tej wersji Normark nie ma ofercie, zatem poza prywatnym importem pozostaje Mefisto. Tylko uważaj, bo sporo jest kołowrotków stukająco - pukających. Japoncy przyznali sie spieprzenia jednego elementu. Teraz te kołowrotki krążą po Europie...

Za ostatnie zdanie zostaniesz pewnie zaraz zlinczowany....odważny jesteś Krzysiu :-) Zapomnniałeś dodać że PG w Japońskich sklepach nie ma ....:-) podobno chwilowo ha ha ha Edytowane przez przemow

Może ktoś się zlituje i wstawi foty z takiego zabiegu oraz miejsce występowania problemu .Mam 15  TP PG oraz Stellki 14 FI i u mnie problem nie występuje w żadnym kręciole ale stosunkowo późno kupowane po prawie dwuletnim czasie od premiery Stelli 14 i po roku od premiery 15 TP .Jedyna rada to kupować młynki jakiś czas po inauguracji bo często są jakieś wady , które wychodzą dopiero w eksploatacji i dopiero potem są kasowane .Bardzo często problem występuje w motoryzacji i co rusz jakaś seria aut gnana jest do firmowych warsztatów .

Chyba oszczędności w wykonaniu\obróbce :-)

Zwykły brak właściwego nadzoru na etapie produkcji i odbioru tego elementu. Żadni księgowi itd. Materiał nie jest problemem. Przynajmniej takie jest info z Shimano. Kolega Przemcio vel Przemow wie wszystko najlepiej, bo sam dotarł do Shimano w JP w celu wyjaśnienia sprawy ;)

Edytowane przez Krab

Dotyczy jedynie słodkowodnych z tego co mi wiadomo. Wersje SW poza podejrzeniami :)

Wyglada, ze dotyczy to wszystkich wyprodukowanych od początku produkcji. Co ciekawe w trakcie wyjaśniania sprawy nie było (ostatnio nie sprawdzałem) w ofercie TP na stronach japońskich... Zdaję sobie sprawę, ze produkcja poszczególnych modeli nie jest ciągła i następuje raz na jakiś czas, ale brak oferty w sklepach JP sugeruje, że wiedzą o kłopotach. Czekają aż fabryka wyprzeda felerne resztki zapasów.

Edytowane przez Krab

He he. Nie chciałem o tym pisać bo po co mam być zlinczowany :-)))Ale skoro Krzysiu to wyciągnął to proszę. Info ze sklepu w JP w którym kolega odbierał mi młynek było takie że sklepy wycofały chwilowo sprzedaż ( podobno w Shimano wiedzieli ze coś jest nie tak bo młynki wracały do naprawy gwarancyjnej) żeby nie bujać się z reklamacjami i ze Europa czyści magazyny :-)) I nie jest tak ze wszystkie są z tym drobnym defektem. To tak w skrócie. Ile w tym prawdy nie jestem w stanie zweryfikować....aczkolwiek juz ponad 4 miesiące tam ich nie ma w sprzedaży a u nas są...... :-)

Ps. O Stelli to nic nie wiem.

Edytowane przez przemow

He he. Nie chciałem o tym pisać bo po co mam być zlinczowany :-)))Ale skoro Krzysiu to wyciągnął to proszę. Info ze sklepu w JP w którym kolega odbierał mi młynek było takie że sklepy wycofały chwilowo sprzedaż ( podobno w Shimano wiedzieli ze coś jest nie tak bo młynki wracały do naprawy gwarancyjnej) żeby nie bujać się z reklamacjami i ze Europa czyści magazyny :-)) I nie jest tak ze wszystkie są z tym drobnym defektem. To tak w skrócie. Ile w tym prawdy nie jestem w stanie zweryfikować....aczkolwiek juz ponad 4 miesiące tam ich nie ma w sprzedaży a u nas są...... :-)

Ps. O Stelli to nic nie wiem.

Niech kolega zapyta o Stelle :) . Mielibyśmy odniesienie do informacji p. Józefa Leśnika, ze jednak i w Stelli coś nie gra.