Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Za dużo fanatyków '11 i zadowolonych z '15 jest na forum więc domyślasz aię co może być :-)

Poczytaj o Stelli '10 i '14

Lepiej siedzieć cicho! bo nie będzie nikt chciał sprzedać po taniości :D poluję na trzecią piętnastkę więc wybór oczywisty  :D 

• Like 1

Jest :)

Jak na razie "na sucho" kręci bardzo ładnie,ale co trochę dziwne, ciężej niż spro blue arc ale za to bardziej "maślanie".Możliwe,że potrzebuje czasu żeby się rozruszać, albo ten typ tak ma czas pokaże :)Za pierwszym razem plecionkę nawinął w lekki stożek,mała korekta podkładkami i jest ok.Czas sprawdzić co ta maszynka potrafi nad wodą. :D

post-64492-0-35462100-1477478965_thumb.jpg

post-64492-0-02653100-1477479067_thumb.jpg

Edytowane przez norbas29

No niestety, woda wszystko zweryfikowała :( W kołowrotku pod byle obciążeniem coś puka i czuć to wyraźnie w rączce i w rękojeści.Mało tego kręci sporo ciężej niż spro blue arc przy tych samych przynętach i jestem podłamany.Zaraz pewnie posypią się gromy ,że to bzdury, ale niestety takie fakty.

TP kręci jak powinien, to spro jest daleko w tyle ;) i pamiętaj, że do dobrego szybko się człowiek przyzwyczaja.

Też tak myślałem,ale ewidentnie spro kręci lepiej pomimo,że na sucho nie jest takie maślane,za to pod obciążeniem nic w nim nie puka i kręci dużo lżej.Nie wiem, może jakiś wadliwy egzemplarz mi się trafił i normalnie ręce opadają. :(

Posypią się raczej oferty zamiany...Red bądź nawet dwa, trzy Redy za tego zepsutego 15TP :rolleyes: W moim 11TP też czasami coś się odezwie, też nie jest doskonały, też po przesmarowaniu dobrym smarem na gęsto miałem wrażenie, chwilowe co prawda, że jakieś tam niskopółkowce dziwnie lżej pracują, do tego przy ściąganiu woblerów czy wirujących ogonków szpula potrafi wpaść w dziwne wibracje (stuka po prostu), ale po trzech intensywnych sezonach uważam, że jest to kołowrotek bardzo przyzwoity, być może nawet najlepszy, jaki do tej pory u mnie zagościł. Przeszkadzają mi mankamenty, wiem jednak, że nie ma cudów, każdy kołowrotek ma jakieś niedociągnięcia. Stuki? Exist stuka, Stellki stukają, zazwyczaj jest to normalna cecha urządzenia mechanicznego.

15TP nie ma wyjątkowo dobrej prasy, podobnie jak najnowsza Stella czy Vanquish, zapewne z powodu technologicznych nowinek, do których wielu podchodzi z nieufnością. Czas zweryfikuje. Podejrzewam, że stojąc przed wyborem - 10S czy 14S, 12V czy 16V, 11TP czy 15TP - duży procent wędkarzy bez wahania wskaże modele wcześniejsze. Czy słusznie? Nie wiem, nie mam pewności, z bezpieczeństwa procesowego trzymam jednak co do zasady z tymi co twierdzą, że lepsze jest starsze :D

• Like 2

Ja dziś testowałem swojego TP'15 4000 hg i jestem bardzo zadowolony. Nie zauważyłem żadnych stuków ani żadnych innych niepokojących przypadłości. Bez oporu zciągał invadra w mocnym nurcie przybierającej Wisły. Za wcześnie na jakieś konkretniejsze wnioski ale mi pasuje. Oby tak dalej.

Edytowane przez Obdarty