Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie takie pytanko. 

Mam problem z rolką w TP 4000HG. Po jakiś 2 miesiącach intensywnego łowienia (praktycznie codziennie nad wodą) zaczęła strasznie szumieć. Przez pierwsze 5minut łowienia strasznie głośno szumi a później troszke ciszej ale nadal razi po uszach :D Miał ktoś już z tym problem? 

Panowie takie pytanko. 
Mam problem z rolką w TP 4000HG. Po jakiś 2 miesiącach intensywnego łowienia (praktycznie codziennie nad wodą) zaczęła strasznie szumieć. Przez pierwsze 5minut łowienia strasznie głośno szumi a później troszke ciszej ale nadal razi po uszach :D Miał ktoś już z tym problem? 

Syf się nazbierał. Do wymiany lub wyczyszczenia.

1. Czyścisz rolke ,łowisz, nie hałasuje ,łowisz dalej i się cieszysz z młynka.....

2. Czyścisz rolke, łowisz, hałasuje, bez wymiany rolki wyrzucasz młynek( oczywiście wyrzucasz w umówione miejsce) ja tam czekam, wymieniam rolke,łowie Ale to teraz Ja się cieszę z młynka.... :-)))

Edytowane przez przemow
  • Like 4

Swoją drogą, kończąc żarty, nie jest to normalne żeby tak proste urządzenie jak kołowrotek do tego w cenie 1,5 tys pln stukało, szumiało i klekotało po niecałym roku użytkowania. 

Kiedyś jak kosztowało to wiadomo było za co się płaci

1366909422_by_Astec_500.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 3

Co Ty Przemek gadasz ruskie Iże nigdy nie były dopracowane a nawet te 50cio letnie strącają rzutki  ;)  jak trzeba.

Kupujesz Iża papier ścierny dwa dni polerki i pukawka na całe życie!i co najlepsze najtańszy kosztuje 1800zł w cenie Twin Powera! i robi robotę jak Zauer za 50patyków!.

• Like 1

Tp też da się poprawić i nie potrzeba dwóch dni :-)

O Iżach i Zauerach nie dyskutuje bo wiesz że o tym zielonego pojęcia nie mam :-)

Ale..... mam internety :-) daj mi z 15 min i będe specjalistą od broni myśliwskiej ha ha ha :-))

Podobno z Zaubera tez da się Stelle zrobić :-)))

Edytowane przez przemow
  • Like 1

Swoją drogą, kończąc żarty, nie jest to normalne żeby tak proste urządzenie jak kołowrotek do tego w cenie 1,5 tys pln stukało, szumiało i klekotało po niecałym roku użytkowania.

Z całym szacunkiem, ale uważam, że w dzisiejszych czasach jest jak najbardziej normalne   :D 

• Like 2

Panowie takie pytanko. 

Mam 4000 PG. Jest podobnie.. tylko troszkę dłużej użytkowany, prawie jeden sezon zaliczył. Raczej wymiana łożyska w rolce.

No jak to, korba za 1,5 kilo i trzeba czyścić? Brudzi się? Chłam :rolleyes:

Sam mam dwie lewe ręce (a mańkutem nie jestem), kołowrotków samodzielnie nie rozbieram, ale rolkę czyściłem i smarowałem od pierwszego Emblema. Przez lata stosowałem jakiś smar, przykładowo Quantum Hot Sauce, w tym sezonie testuję jednak oliwkę Shimano w sprayu od Mefisto, aplikowaną przez otwór. Póki co rolki i łożyska TP oraz V pracują świetnie, zobaczymy. Tak czy siak kilka/kilkanaście razy w roku mus rozkręcić, wyczyścić, poddać oględzinom, a czasami po prostu wymienić...w moim "felernym" 11TP łożysko w rolce od nowego nie chciało kręcić jak należy, trzeba było wywalić. Oszczędzają jak widać Japończycy nie tylko na smarze B)

• Like 1

Mam 4000 PG. Jest podobnie.. tylko troszkę dłużej użytkowany, prawie jeden sezon zaliczył. Raczej wymiana łożyska w rolce.

Wymiana łożysk w rolce to chyba normalna sprawa ,łowiąc w Bałtyku wytrzymują pół sezonu w normalnym urzytkowaniu i słodkiej wodzie raz na sezon trzeba wymienić łożyska i nie ważne czy jest to TP,Stella czy Vanquish .Dobrze że łożyska są tanie (u mnie 7 Euro sztuka) i przy skromnych umiejętnościach manualnych można w miarę szybko wymienić :)

Gość EdekZfabrykiKredek

Wymiana łożysk w rolce to chyba normalna sprawa ,łowiąc w Bałtyku wytrzymują pół sezonu w normalnym urzytkowaniu i słodkiej wodzie raz na sezon trzeba wymienić łożyska i nie ważne czy jest to TP,Stella czy Vanquish .Dobrze że łożyska są tanie (u mnie 7 Euro sztuka) i przy skromnych umiejętnościach manualnych można w miarę szybko wymienić :)

W nowych modelach Twin Power, Vanquish czy Stella łożysko jest nie wymienialne tzn jest ale to jest jeden element wraz z rolką i taki też nazwijmy moduł trzeba wymienić i takie coś kosztuje już około 80-100zł

Tak wiem że jest to jeden moduł i to rozwiązanie pomimo że droższe moim zdaniem jest lepsze , bo nie trzeba się zbytnio trudzić w zakładanie i wkładanie łożysk do rolki i celowanie podkładkami co mnie doprowadzało do szału a tak lekko łatwo i przyjemnie .W nowych modelach jeszcze nie wymieniałem bo na razie są oszczędzane ale starsze napsuły nieco krwi :)

No niestety, woda wszystko zweryfikowała :( W kołowrotku pod byle obciążeniem coś puka i czuć to wyraźnie w rączce i w rękojeści.Mało tego kręci sporo ciężej niż spro blue arc przy tych samych przynętach i jestem podłamany.Zaraz pewnie posypią się gromy ,że to bzdury, ale niestety takie fakty.

A było sobie kupić stradica.
  • Like 1