Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko do znawców Shimano odnośnie "budy" w TP SW.

Czy body TP SW 2015 w modelach 4000/5000/6000 jest takie same?

Jeśli tak to skąd się bierze 65 gramowa różnica wagi pomiędzy modelem 4000 XG a 5000XG! 

Różnica wagi szpul to ok 10 g a pozostałe 55g? 

Wedle katalogu Shimano jdm na rok 2017

Shimano tp SW 15 ma w rozmiarze od 4000 do 6000 szpule o wysokości 19 mm

szerokość szpuli dla rozmiaru 4000 to 49 i odpowiada wymiarom szpuli od Stelli 4000.

Natomiast od 5000i 6000 szpula ma szerokość 54 mm

Czy 4000 pasuje do 6000 ?

Nie miałem okazji sprawdzić. Shimano nie chce udzielić informacji na ten temat.

Natomiast taka sama wysokość nawoju nie wyklucza, że to zadziala

Jesteś pewien?

No to jeszcze jedno pytanie,- czy do 4000 XG będzie pasowała szpula z 6000 XG?

Moim zdaniem nie będzie. W TP SW z 2009 wzajemnie zamienne były szpule modeli 5000-6000. Miałem wszystkie modele - 4,5,6000. Ponadto najnowsza wersja to nic szalenie odbiegającego od poprzedniej. Zakładam zatem te same zasady.

Identyczna sytuacja jest w Stellach SW z 2013. Mam tez 4,5,6000. Szpula 4000 jest zbyt wąska, by wlazła na szerszy rotor modeli 5000/6000.

Body faktycznie sa identyczne we wszyskich modelach. Do tego stopnia, ze dokonałem podmiany bebechów Stelli SW z XG na PG biorąc napęd z modelu 5000PG i wkładając do modelu 4000XG. Tak samo będzie w najnowszych TP SW. Da sie stworzyć nieistniejąca w katalogu wersje 4000 PG.

Edytowane przez Krab
  • Like 1

Moim zdaniem nie będzie. W TP SW z 2009 wzajemnie zamienne były szpule modeli 5000-6000. Miałem wszystkie modele - 4,5,6000. Ponadto najnowsza wersja to nic szalenie odbiegającego od poprzedniej. Zakładam zatem te same zasady.

Identyczna sytuacja jest w Stellach SW z 2013. Mam tez 4,5,6000. Szpula 4000 jest zbyt wąska, by wlazła na szerszy rotor modeli 5000/6000.

Body faktycznie sa identyczne we wszyskich modelach. Do tego stopnia, ze dokonałem podmiany bebechów Stelli SW z XG na PG biorąc napęd z modelu 5000PG i wkładając do modelu 4000XG. Tak samo będzie w najnowszych TP SW. Da sie stworzyć nieistniejąca w katalogu wersje 4000 PG.

Podzielam tą opinię. TP'15 SW to bardziej estetycznie wypieszczona wersja TP'SW 09,jest bardzo ładny i taki zwarty.Rozwiązania techniczne podobne,a body w wielkościach 4,5 i 6000 takie same,podobnie jak w TP'09 SW. Kompatybilność szpul taka sama. Nie praktykowałem jeszcze przekładki przekładni wersji TP'15 SW 4000 XG na PG,ale sadzę że będzie podobnie jak w przypadku Stelli '13 SW 4000 XG i TP'09 SW 4000 XG. I tak jak piszesz Krzysiek sądzę że da się stworzyć wersję nie istniejącą w katalogu Shimano.

Ps. Gwoli wyjaśnienia.Tępiłem za wykonanie i usterki spotykane w TwinPower'15 w podstawowych wersjach zapominając że istnieje wersja TP'15 SW. A to zupełnie inny kołowrotek,nawiązujący do sprawdzonych dobrych rozwiązań (system oscylacji z wałkiem na dole),no i bardzo dobrze spasowane mechanizmy. 

Moim zdaniem kołowrotek godny polecenia podobnie jak TP'09 SW.

• Like 1

Po wpisie Krzyśka i Pana Józefa znów mi się trochę rozjaśnił obraz TP SW,- dziękuję Panowie!  :)

Zauważyłem też, że moje pytanie odnośnie szpul było dość nieprecyzyjne :( niestety...

Wracając do rzeczy.

Podczas wizyty w sklepie oglądałem TP SW 4000 XG - 2015, który zamierzam kupić, kołowrotek zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Wizualnie jednak szpula wydała mi się malutka i dlatego poprosiłem sprzedawce o szpulę rozmiaru 5000 C z TP XD 2017 (jedyna jaka mieli) , która po założeniu pasowała idealnie, dlatego poszedłem jeszcze dalej w swoim myśleniu i zapytałem w wątku o szpulę z rozmiaru 6000 - czy pasowała by do TP SW 4000 SW 2015,- czego nie mogłem sprawdzić w sklepie .

Zdaję sobie sprawę, że źródłem tego wrażenia i być może idiotycznego poszukiwania jest 20 lat używania tylko i wyłącznie Daiw, które mają w odniesieniu do Shimano najczęściej dużo szersze szpule w stosunku do body,- tego jestem świadom.  :rolleyes:

Do tego wszystkiego:

Daniel w swoim wpisie niejako potwierdził teoretyczną możliwość na podstawie wysokości szpuli.

Mefi natomiast napisał mi, że szpula z 5000 TP SW 2015 nie pasuje do do 4000-ki, co przeczy mojemu doświadczeniu w sklepie....

No i po tym wszystkim zgłupiałem do reszty...

Przyszło mi też do głowy, że szpule z TP SW 2015 - 4000 XG i z TP 2017 XD 4000 XG mogą się czymś różnić  :rolleyes: wtedy wszyscy mieliby racje. 

Zawsze wydawało mi się, że jeśli wysokość szpuli i jej osadzenie pasują a przy kręceniu szpula nie ociera o rotor,- to znaczy pasuje.

Ale żeby nie zaciemniając obrazu wywodami życzeń i wyobraźni B) pora na precyzyjne pytanie ;)

Czy do TP SW 4000 XG z 2015r można założyć i "normalnie" użytkować szpulę rozmiaru 5000 lub 6000 z tego samego modelu?

Edytowane przez Rheinangler

Arku

Niestety ale popełniasz błąd

Tpsw a tpxd to dwie jakby gałęzie "szpul"

Tpsw to świat Stelli i szpula o nawoju wysokości 19 .

Tpxd to tak jak zwykły tp i Vanquish nizsza szpula

Szpula od tp xd c5000 będzie pasować

Ale nie będzie właściwie nawijana linka przy pomocy tpsw.

Mefisto pisał o szpuli 5000 od tpsw i skoro jego zdaniem pasować nie będzie - to nie będzie.

Szpula c5000 od tpxd tez nie będzie pasować do tpsw 5000.

• Like 3

Daniel świetnie to rozpisał :)

Mi pozostaje jedynie potwierdzić, ze z całą pewnoscią do TP SW4000 nie pasują szpule od TP SW 5000 i 6000. Za to pomiędzy modelami TP SW 5000 i TP SW 6000 mozna swobodnie szpule wymieniać ;)

W poscie # 1014 nie napisałem precyzyjnie odnośnie pasujących wzajemnie szpul do TP SW. Ale jest tak jak napisał Krzysztof. Dodać należy że analogicznie jest w Stellach SW'08 .

Od TP XD szpula da się założyć,ale nawój będzie brzydki. Zamontowałem kiedyś w moim TP SW 4000 PG szpulę od TP'11 4000,nie było z tym problemu,jednak nawój linki był niewłaściwy ze względu na inną szerokość szpuli.

Kołowrotki Shimano klasy SW to zupełnie inny świat,tak jak napisał to Daniel @Guzu.

• Like 2

Danielu, Krzyśku, Panie Józefie,- teraz już jest dla mnie wszystko jasne,- bardzo dziękuję za pomoc, wyrozumialość i wyjaśnienia !!!

Po raz kolejny okazało się, że uwagi techniczne praktyków są najcenniejsze :)

Przy okazji przeleciała mi przez myśl taka konkluzja kiedy rozmyślałem nad koncepcją Shimano ...

A mianowicie, że podejście "daiwowskie" do Shimano jest tak samo nic nie warte jak zapewne "shimanowskie" do Daiwy.

Mieszanie tych inżynierskich koncepcji i ich ocena nie uwzględniająca całościowego myślenia pewnie leży u podłoża słynnego i nierozwiązywalnego sporu o wyższości jednego nad drugim. Jednym słowem sporu dla sporu...

Wyciąganie do porównań pojedynczych szczegółów bez ogólnego spojrzenia w najlepszym przypadku prowadzi do stwierdzenia, że zarówno w jednym jak i w drugim przypadku ideałów nie ma ale z pojedynczymi niedomaganiami czy nawet wadami da się spokojnie żyć a na pewno łowić  :) bez wpływu na wyniki  ;)

I mnie o nic innego nie chodzi :) teraz pozostaje mi jedynie pokonać inercję własnego mózgu do niezbyt szerokiej szpuli i przyjąć, że plusem w 4000 SW będzie lżejszy rotor niż w modelu 5000 i żeby na inżynierską koncepcję tego młynka spojrzeć otwartymi oczami a nie jak dotąd w okularach Daiwy...  :lol:  :lol:  :lol:

Ps

Irytuje mnie tylko to,- jak smutne jest to, że tyle wirtualnej przestrzeni i Waszego czasu zajęło mi zrozumienie tak prostej w gruncie rzeczy prawidłowości...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Danielu pytanie do Ciebie:

Mam rozumieć iż szpula z tp sw 4000xg rocznik 2009 będzie kompatybilna z stellą rozmiar 4000 z rocznika 2014. Jeśli tak to jakie pokrętło będzie właściwe ? Od stelli z rocznika 2010 ?

O rany, czemu akurat do mnie :)

Nie próbowałem nigdy tej kombinacji.

Nie pamiętam czy pokrętło od stelli 10 chodziło że szpula od tpsw09

A może potrzeba szpuli i pokretla od tpsw 09?

Na pewno pasować będzie i nawój będzie ok

Pytanie tylko o pokrętło hamulca.

Niestety nie miałem okazji sprawdzić tego w terenie

• Like 1

I mnie o nic innego nie chodzi :) teraz pozostaje mi jedynie pokonać inercję własnego mózgu do niezbyt szerokiej szpuli i przyjąć, że plusem w 4000 SW będzie lżejszy rotor niż w modelu 5000 i żeby na inżynierską koncepcję tego młynka spojrzeć otwartymi oczami a nie jak dotąd w okularach Daiwy...  :lol:  :lol:  :lol:

Ps

Irytuje mnie tylko to,- jak smutne jest to, że tyle wirtualnej przestrzeni i Waszego czasu zajęło mi zrozumienie tak prostej w gruncie rzeczy prawidłowości...

Panie Arku,będzie Pan zadowolony z nowego nabytku. Średnica szpuli nie jest przeszkodą w dobrym i komfortowym łowieniu. Wiem że jest Pan przyzwyczajony do Daiwy i stąd to trochę inne odczucie.W starszych kołowrotkach Daiwy szpule nie miały dużej średnicy np. słynny Tournament ( tzw.kańciak).

W kołowrotkach Shimano SW wielkości 4000 jest taka a nie inna szpula,bo jest to nawiązanie do tradycji z najlepszych lat firmy Shimano w nowym lepszym wydaniu.

To takie kołowrotki jak  Stella'98 i TP 4000.  W wersjach SW 4000 różnica polega na na tym,że do obudowy która jest jedna dla wielkości 4000,5000,6000 zamontowano lekki rotor z lekką średnią szpulą,której średnica jest podobna do tych z lat 90-tych.

I ma Pan duże body z wielką i mocną przekładnią i adekwatny rotor i szpulę. W ten sposób powstaje idealny kołowrotek do średnio-ciężkiego łowienia.

Nie ma się czego bać.

Pozdrawiam

• Like 1

Danielu pytanie do Ciebie:

Mam rozumieć iż szpula z tp sw 4000xg rocznik 2009 będzie kompatybilna z stellą rozmiar 4000 z rocznika 2014. Jeśli tak to jakie pokrętło będzie właściwe ?  Od stelli z rocznika 2010 ?

Daniel trochę Cię poratuję.a @esoxs34 dostanie odpowiedz.

Nie ma takiej możliwości,to zupełnie inne wykonanie i nic nie będzie pasować,choćby ze względu na różnicę szerokości szpul .Założyć się da,ale nawój linki będzie fatalny.Tak jak już było pisane kołowrotki klasy SW to zupełnie inny wymiar i tylko w tym asortymencie da się coś niecoś zrobić. Pozostałe zwykłe rozwiązania mogą być kompatybilne,choć niekoniecznie.

W edycji 2014 nie było modelu klasy SW.

A jeżeli chodzi o pokrętła to może sobie Pan sam kombinować.

Edytowane przez Józef Lesniak