Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Arku,będzie Pan zadowolony z nowego nabytku. Średnica szpuli nie jest przeszkodą w dobrym i komfortowym łowieniu. Wiem że jest Pan przyzwyczajony do Daiwy i stąd to trochę inne odczucie.W starszych kołowrotkach Daiwy szpule nie miały dużej średnicy np. słynny Tournament ( tzw.kańciak).

W kołowrotkach Shimano SW wielkości 4000 jest taka a nie inna szpula,bo jest to nawiązanie do tradycji z najlepszych lat firmy Shimano w nowym lepszym wydaniu.

To takie kołowrotki jak  Stella'98 i TP 4000.  W wersjach SW 4000 różnica polega na na tym,że do obudowy która jest jedna dla wielkości 4000,5000,6000 zamontowano lekki rotor z lekką średnią szpulą,której średnica jest podobna do tych z lat 90-tych.

I ma Pan duże body z wielką i mocną przekładnią i adekwatny rotor i szpulę. W ten sposób powstaje idealny kołowrotek do średnio-ciężkiego łowienia.

Nie ma się czego bać.

Pozdrawiam

Tak sobie właśnie to próbuję wyobrazić patrząc na kanciaka czy nawet na Force, który w stosunku do body także ma dużo węższą szpule niż wskazywała by na to "ogólna proporcja". Obydwoma łowi mi się fantastycznie i trudno było by mi wskazać jakieś bolączki tych kołowrotków, które zaprzątały by mi głowę na dłużej niż parę sekund ;)

Coś musi być na rzeczy jeśli w najmocniejszych młynkach o potwierdzonej latami doświadczeń trwałości, projektanci uciekają się do zabiegu - duże body - wąska szpula. Były oczywiście i wyjątki ale czas ich nie zweryfikował zbyt pozytywnie...

Decyzja zapadła, kolejny Shimano zagości u mnie  :)

Dziękuję wszystkim, którzy dorzucili coś praktycznego do mojej nader mikrej wiedzy o kołowrotkach Shimano  :)

Edytowane przez Rheinangler

O rany, czemu akurat do mnie  :)

Bo się znasz  :)

Szpula od tp sw jest kompatybilna z gwiazdką jak najbardziej ale pokrętło nie do końca. Stawiam na pokrętło z rocznika 2010 w takim razie. Przetestuję.

Szpula TP SW'09 4000 pasuje do Stelli 4000 FE, zatem jeśli szpula TP pasuje do Stelki'14 to pokrętło ze Stelli FE zalatwi sprawę :)

• Like 2

Szpula od 09 TP SW jak najbardziej będzie pasować do 14 Stelli 4000 z pokrętłem od 10 Stelli. W druga stronę już będzie problem. Obecnie użytkuje 15 TP SW ze szpulkami od 07 i 10 Stelli z pokrętłem od 10 Stelli.

Jest właściwa osoba.

Jest konkretna wiedza .

Dzięki !

Panowie wiem że moje pytanie dla niektórych może nie być związane z warszawską Wisłą ale i tak je zadam :-D Orientuje się ktoś czy w którymś sklepie w Warszawie jest szansa pomacania poniższych kołowrotków...

Twin Power xd4000xg 2017

Twin Power sw4000xg 2015

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Panowie wiem że moje pytanie dla niektórych może nie być związane z warszawską Wisłą ale i tak je zadam :-D Orientuje się ktoś czy w którymś sklepie w Warszawie jest szansa pomacania poniższych kołowrotków...

Twin Power xd4000xg 2017

Twin Power sw4000xg 2015

Pozdrawiam

hahahahhaha Daniel na urlopie jesteś....ale widzę, że myślisz o tym Twinku non stoper B) B)

Twin Power xd4000xg 2017

Twin Power sw4000xg 2015

Pozdrawiam

Jak coś to Twin Powera sw4000xg 2015 możesz obejrzeć mojego, gdybyś chciał to daj znać na priv.

hahahahhaha Daniel na urlopie jesteś....ale widzę, że myślisz o tym Twinku non stoper B) B)

Wiesz jak jest :-) już żałuję że kija nie zabrałem bo widziałem niezłe okonie w porcie w Helu :-D ale nie mogłem tego zrobić mojej Pani :-D

• 2 tygodnie później...

Z dużym zaskoczeniem odkryłem dziś pewien niuans w screw-cupie (czyli w nakrętce po drugiej stronie korby)   :rolleyes: a mianowicie brak tam uszczelki.

W związku z tym mam dwa pytania:

- Też tak macie,- czy to tylko w moim egzemplarzu tak jest?

- Jeśli to standard (brak owej uszczelki typu o-ring) czy do mojego 15-TP SW 4000 pasował by screw cup ze stelli sw 2013 w analogicznym rozmiarze ?

Edytowane przez Rheinangler

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem cały wątek i zastanawiam się co będzie lepsze tp 4000 pg czy wersja sw xg? Poszukuje typowego woła roboczego do gum około 6 cali na główkach do 15g cZasem jakiś mniejszy jerk powiedzmy slider 10s byłem zdecydowany na TP 4000 PG ale dużo osób chwali wersje SW ale znalazłem tylko wersje XG i nie wielm czy to nie za szybkie przełożenie. Co do wagi to chyba dla mnie drugorzędna sprawa. Dodam, że chce łowić na wodach stojących ale nie wykluczam sporadycznej wyprawy na Wisłe...

W moim PG (nie SW) coś delikatnie przeskakuje. Jednemu z użytkowników też. Także nie wiem ogólnie czy TP '15 to dobry wybór. J. Leśniak np nie pozostawił na nim suchej nitki.

Zwykły Twinek a SW to teraz zupełnie inna konstrukcja. TP SW to kontynuacja bardzo udanego modelu 2009 natomiast TP różni się zdecydowanie od poszukiwanego modelu 2010.

A czy wersja SW xg poradzi sobie na dłuższą metę z przynętami ważącymi około 50g? Nie kupowałem nigdy tak drogiego kołowrotka i chciałbym dobrze wydać kasę a po przeczytaniu częstych skarg na TP 15 o stukach zaczynam się właśnie zastanawiać nad wersją sw tylko przeraża mnie to szybkie przełożenie.

A czy wersja SW xg poradzi sobie na dłuższą metę z przynętami ważącymi około 50g? Nie kupowałem nigdy tak drogiego kołowrotka i chciałbym dobrze wydać kasę a po przeczytaniu częstych skarg na TP 15 o stukach zaczynam się właśnie zastanawiać nad wersją sw tylko przeraża mnie to szybkie przełożenie.

Moim zdaniem tak, to konstrukcja oparta na dolnym wałku jak poprzednicy. Narzekania dotyczą głównie modeli z górnym wałkiem.

poszukaj wersji PG z 2009 roku

przelozenie ma 4.6 :1