Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

poszukaj wersji PG z 2009 roku

przelozenie ma 4.6 :1

Czemu PG? Mam '09PG i '15XG. Jeśli chodzi o gumy i jerki to zdecydowanie wygodniej łowi mi się XG.....

Co do '15 słodkowodnej to znam przypadki naprawdę ostrego na.....lania nimi i nic im po 2 latach orki nie jest....

Krzysiu napisz ile się z Tobą '15pg po świecie wyjeździła i ma się dobrze.. :-)

Cała masa części pasuje z '09 do '15....

A zmiany przełożenia to żaden problem .

5000pg to nie ma. Z 6000 bebechy pasują .

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Celowo napiszę w oddzielnym poście...

My tak już mamy że albo kupujemy młynki za słabe lub za mocne....

@Rafaello słusznie zauważył że wersje SW mają jedną istotną wade....

Przy drobno pracującej przynęcie traci się wogóle czucie jej pracy bo te młynki są za mocne do niektórych przynęt i nawet łowiąc obrotówką nr 5 w nurcie wersją PG czasem odnoszę wrażenie że tą obrotówkę zgubiłem :-)

Edytowane przez przemo_w

Od niedawna łowię dwoma Shimano XG ( TP SW 15 i TP XD 17) a do tej pory łowiłem jedynie kołowrotkami o niższym przełożeniu nawijającymi ok 80cm za jednym obrotem. Osobiście nie widzę żadnego problemu w łowieniu nimi w warunkach gdy trzeba przynętę prowadzić wolno np: w nocy na opasce czy kamienisku.

Przecież to czucie (lub jego brak) pracującej przynęty dyktuje tempo a nie kołowrotek, jeśli chodzi o przynęty ciągnięte jak wobki blachy itp.

To czucie nie pochodzi z kołowrotka tylko sygnały do ręki przekazuje wędka albo pokazuje je szczytówka przez swoje ugięcie.

Przy gumach i wszelakich przynętach expresowych czy podszarpywanych duże przełożenie tylko pomaga w prezentacji przynęty.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Czyli chcecie powiedzieć, że '15 TP XG dobrze sprawdzi się przy "łopadingu" i gumy 8-10 cm na główkach 12-15g nie będą mu straszne ? :)

Bo zawsze krążyła opinia, że kołowrotki z dużym przełożeniem nie mają tyle "pary" do ciężkich przynęt...czyżby ten problem został pokonany ?

Niedługo może będę szukał czegoś w rozmiarze "4000" - i tu pytanie czy wystarczy nadchodzący Sustain FI czy lepiej dołożyć do TP '15...co będzie lepsze do sandaczowania ?

Z takimi przynętami nawet Stradic '15 (4000 / 4:8:1) daje radę ale na wodzie stojącej i wolno płynącej ale jak mi czasem zniesie gumę w sam warkocz to czasem brakuje pary ;)

Od niedawna łowię dwoma Shimano XG ( TP SW 15 i TP XD 17) a do tej pory łowiłem jedynie kołowrotkami o niższym przełożeniu nawijającymi ok 80cm za jednym obrotem. Osobiście nie widzę żadnego problemu w łowieniu nimi w warunkach gdy trzeba przynętę prowadzić wolno np: w nocy na opasce czy kamienisku.

Przecież to czucie (lub jego brak) pracującej przynęty dyktuje tempo a nie kołowrotek, jeśli chodzi o przynęty ciągnięte jak wobki blachy itp.

To czucie nie pochodzi z kołowrotka tylko sygnały do ręki przekazuje wędka albo pokazuje je szczytówka przez swoje ugięcie.

Przy gumach i wszelakich przynętach expresowych czy podszarpywanych duże przełożenie tylko pomaga w prezentacji przynęty.

Może inaczej. Czasem przeszkadza mi zbyt duża " siła ciągu...."

Karol 15 czy 20 gram główka to żadne obciążenie dla '15 xg.

Dla mnie ten młynek ma jedną wadę i nie jest to mechanizm posuwu szpuli bo jak widać po prawie 3 latach żaden się z tego powodu nie rozpadł....

Problem jest z mocowaniem ramion kabłąka. Szczególnie wtedy gdy użytkownik nie dba o czystość młynka lub próbuje na siłę dokręcać te blachowkręty. Na to też jest sposób , zanim zrobi się tam jajo dorobić jedną tulejkę miedzianą na trzpień a drugą teflonową w otwór ramienia rolki. @flyfisherman masz zniszczony ten element więc jeśli możesz wrzuć fotkę . Trzeba mieć niestety dostęp do tokarki.

Edytowane przez przemo_w

Gość EdekZfabrykiKredek

Na to też jest sposób , zanim zrobi się tam jajo dorobić jedną tulejkę miedzianą na trzpień a drugą teflonową w otwór ramienia rolki. @flyfisherman masz zniszczony ten element więc jeśli możesz wrzuć fotkę . Trzeba mieć niestety dostęp do tokarki.

Niestety fotki nie zrobię bo rotor wczoraj poszedł na złom i zamontowałem nowy, to że rotor i ramiona kabłaka się wycierają nie jest domeną twinka, około 2 tyg temu miałem Stelle 4000FA ( z wytartą tulejką i śrubą ) dziś trafił się biomaster 4000FB i wszędzie jest szczelina że bez problemu wejdzie zapałka ale wszystkie te kołowrotki maja jedna cechę wspólna mianowicie syf ( brud, piach, pozostałości roślinności ) który działa jak pasta ścierna i co tu dużo mówiąc "Jak się dba tak się ma " a jak się nie dba to jest płacz.

Dla mnie ten młynek ma jedną wadę i nie jest to mechanizm posuwu szpuli bo jak widać po prawie 3 latach żaden się z tego powodu nie rozpadł....

Problem jest z mocowaniem ramion kabłąka. Szczególnie wtedy gdy użytkownik nie dba o czystość młynka lub próbuje na siłę dokręcać te blachowkręty. Na to też jest sposób , zanim zrobi się tam jajo dorobić jedną tulejkę miedzianą na trzpień a drugą teflonową w otwór ramienia rolki. @flyfisherman masz zniszczony ten element więc jeśli możesz wrzuć fotkę . Trzeba mieć niestety dostęp do tokarki.

Potwierdzam słabą jakość mocowania kabłąka.Po dwóch intensywnych sezonach TP 2500, przy połowach okoni dostał luzu od strony gdzie niema sprężyny.Czystość tych elementów jest u mnie zawsze ok. Poza tym pozostałe elementy i napędy bez zastrzeżeń.No może zaczyna się robić mały luz rotora.Stella FI 2000 jak do tej pory bez problemów,ale nie jest tak męczona.