dreadknight Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Czy mógłby ktoś podać wymiary stopki w 4000-5000 SW? Czy jest ona większą od stopki w tp15/vanquish ? Pytam pod kątem czy zmieści się w delfina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Powinny być takie same W SW 09 i stradicu c3000 są identyczne Jestem przekonany że w 15 stopka będzie identyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Takie same są jak w słodkowodnych. Może znajdzie się odważny i w imie nauki roznituje to ramie korbki od SW 15?Odzyskując samą ośke korby otwiera się nieograniczona droga do wymiany samych ramion bo w korbkach rozbieralnych gwint jest nie w osi a w samym ramieniu korby....Pytanie tylko jaka jest średnica otworu w osi? Pewnie jest taka sama jak w rozbieralnych a nawet gdyby była minimalnie mniejsza to można delikatnie ją rozwiercić :-))) Edytowane 30 Października 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 H2 napewno nie pasuje. Zostaje roznitowanie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Takie same są jak w słodkowodnych. Może znajdzie się odważny i w imie nauki roznituje to ramie korbki od SW 15?Odzyskując samą ośke korby otwiera się nieograniczona droga do wymiany samych ramion bo w korbkach rozbieralnych gwint jest nie w osi a w samym ramieniu korby....Pytanie tylko jaka jest średnica otworu w osi? Pewnie jest taka sama jak w rozbieralnych a nawet gdyby była minimalnie mniejsza to można delikatnie ją rozwiercić :-)))Dobrze że w SW 09 nie było takich kombinacji. U mnie jeden XG przerobiony na PG dużo stracił na wadze dzięki ramieniu ze zwykłego Twinka i knobowi z Vańka. Drugi XG pozostał w oryginale bo boję się że krótsze ramie spowoduje wyraźnie cięższy start. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 20 gram lżejszy jest 09SW z ramieniem korby i knobem od Vańka. Piankowa gała jest 10g cięższa od T knoba typ B ale ile dokładnie waży to nie pamiętam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) dzięki, właśnie o różnicę mi tak naprawdę chodziło Edytowane 30 Października 2017 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 20 gram lżejszy jest 09SW z ramieniem korby i knobem od Vańka. Piankowa gała jest 10g cięższa od T knoba typ B ale ile dokładnie waży to nie pamiętam.A jest chyba jeszcze ta karbonowa gała. Ciekawe ile waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 A jest chyba jeszcze ta karbonowa gała. Ciekawe ile waży.Gała (moja jest od Stelli 4000SW), bez łożysk, waży 17,9g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Dobrze że w SW 09 nie było takich kombinacji. U mnie jeden XG przerobiony na PG dużo stracił na wadze dzięki ramieniu ze zwykłego Twinka i knobowi z Vańka. Drugi XG pozostał w oryginale bo boję się że krótsze ramie spowoduje wyraźnie cięższy start. a ile waży ten PG po przeróbkach ?knob ten z Vańaka 2016 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 a ile waży ten PG po przeróbkach ?knob ten z Vańaka 2016 ?Jak i ramię zmienisz to coś koło 25g mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 a ile waży ten PG po przeróbkach ?knob ten z Vańaka 2016 ?345 gramów wypełniony po brzegi linką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Mój z ramieniem i knobem od Vańka 12 ,bez linki wyszedł 335 gram ale to było zanim jeszcze łożyska dokładałem . Z knobem od Vańka 16 to jeszcze mniej będzie. Ciekawostka że z ramieniem od Biomka wychodziło 4 gramy więcej...Fabryczne Twinki sw 09 nie wiem dlaczego ale różnią się wagą +/- 5gram ( nie wiem czy to obiektywne bo tylko 5 szt na wadze wylądowało). Edytowane 18 Listopada 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 dziękuję czyli około 332g netto można wycisnąć, waga OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Możesz się pokusić o ostry tunning i rozwiercić obudowę z przodu wałka worma i wsadzić tam łożysko zamiast tulejki :-)Tam jest taki kołnierz w który wchodzi tulejka. Rozwiercić trzeba ten kołnierz i później obudowę o 1,5 mm. Więcej się nie da bo wyjdzie na wylot i obok przechodzi otwór śruby obudowy :-)))).Miałem pękniętą obudowę i rozwiercałem ale to głupiego robota bo pół łożyska wystaje z obudowy i tylko 1.5 milimetrowej głębokości otwór trzyma łożysko......W tym młynku nie czuć na kiju tych fabrycznych 355g. Tak samo jest z Tica Taurus. Ciężkie to bydle jak trzymasz w rękach a na kiju zupełnie inaczej. Edytowane 18 Listopada 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 to akurat zależy od kija, moje wędki są raczej wywarzane pod lekkie kołowrotki bez kombinowania, ewentualnie tylko wymiana tulejki na wormie z tyłu i w "wodziku" (jak tam da się tą krótszą tulejkę ze Stelli 08 SW, to chyba da się wsadzić łożysko ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) to akurat zależy od kija, moje wędki są raczej wywarzane pod lekkie kołowrotki bez kombinowania, ewentualnie tylko wymiana tulejki na wormie z tyłu i w "wodziku" (jak tam da się tą krótszą tulejkę ze Stelli 08 SW, to chyba da się wsadzić łożysko ?)Dokładnie tak. Tulejka od Stelli i łożysko w nakrętkę rotora oraz tulejka też od Stelli i łożysko w obudowę wodzika.Możesz uciąć tą tulejkę z wodzika od Twinka bo ma ona taki minimalny rowek na środku ale czy zrobisz to idealnie prosto? Można też dwa łożyska wrzucić nad wodzik ale będziesz musiał je podkładkami wyregulować.Te tulejki od Stelli grosze kosztuja. Edytowane 18 Listopada 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 to akurat zależy od kija, moje wędki są raczej wywarzane pod lekkie kołowrotki bez kombinowania, ewentualnie tylko wymiana tulejki na wormie z tyłu i w "wodziku" (jak tam da się tą krótszą tulejkę ze Stelli 08 SW, to chyba da się wsadzić łożysko ?)Koniecznie łożysko na ośkę. . Inna jest praca młynka bo mniejsze tarcie na styku ośka-pinion występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Koniecznie łożysko na ośkę. . Inna jest praca młynka bo mniejsze tarcie na styku ośka-pinion występuje.Chodzi Tobie o łożysko w 15TPSW w nakrętce rotora tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Chodzi Tobie o łożysko w 15TPSW w nakrętce rotora tak ?Tak, TPSW2009 nie ma i warto od Stelki SW zaadaptować graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hardy123 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam.Czy warto kupić twin powera 15 sw 6000 pg cena w Polsce jest ogromna.Na ebay idzie kupić za 1600 zł u nas prawie 2700.Proszę użytkowników o opinie jak się sprawuje kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Aktualna cena oscyluje w granicach jak tu: https://www.angel-domaene.de/shimano-twinpower-sw-b-5000-xg--22361.html Kołowrotek jest bardzo fajny i solidny, moje doświadczenia z adaptacji modelu 4000 do słodkowodnego rzecznego aczkolwiek ciężkiego łowienia mają się i tak nijak do rozmiaru o który pytasz w kontekście jego możliwości i zastosowania.... Jedno ciekawe spostrzeżenie po dwóch miesiącach orania Twinkiem zachciało mi się Stelli gdyż jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i mojego Twinka szybko capnął od mnie mój serdeczny kolega. Gdy dotarła do mnie Stella byłem bardzo zadowolony z tej zmiany bo była lepiej spasowana, chodziła troszkę ciężej (co bardzo lubię w mocnych kołowrotkach) i była o te upragnione 20 g cięższa od twinka co rozwiązywało problem wyważenia mojego jesiennego zestawu.Śmialiśmy się z kolegą że żeby za 20g kołowrotkowego złomu zapłacić 200 E to trzeba nie mieć wszystkich klepek ale.... Pasja to nie buchalteria.... Dwa tygodnie temu znów łowiliśmy razem i kolega chciał koniecznie pokręcić Stellką SW, więc ja wziąłem jego zestaw z moim dawnym Twinkiem i .... muszę powiedzieć, że gdyby mi zawiązano oczy i kazano kręcić na przemian tymi dwoma młynkami nie byłbym w stanie powiedzieć kiedy kręcę Stellą a kiedy Twinkiem. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Rheinangler 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hardy123 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Wersje xg i 8000 pg są jeszcze w miarę tanie ale za wersję 6000 pg cena jest ogromna,jeżeli wogole są dostepne.Albo kupić sw 4000 xg i zrobić przekładke z 6000 pg tylko ciekawe jaki byłby koszt takiej zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Graty ok 300 max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Koledzy mam prośbę o potwierdzenie informacji, jakie wyczytałem w tym wątku a dotyczące TP 15 w rozmiarze 2500 oraz 3000 Czy faktycznie różnią się one między sobą tylko i wyłącznie pojemnością szpuli i knobem? Przy okazji chciałbym podpytać, które kręciołki mają mechanizm z modelu wielkości 4000 a body w wielkości 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi