Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza część pytania zgadza się. 2500 różni się od c3000 tylko szpulą i knobem.

Druga część to nie do końca rozumiem. Wersja gdzie body jest z rozmiaru 4000, a rotor i szpula z rozmiaru 2500/3000 to model 3000hgm.

W drugą stronę nie ma takiego modelu.

Edytowane przez dreadknight
  • Like 2

Pierwsza część pytania zgadza się. 2500 różni się od 3000 tylko szpulą i knobem.

Druga część to nie do końca rozumiem. Wersja gdzie body jest z rozmiaru 4000, a rotor i szpula z rozmiaru 2500/3000 to model 3000hgm.

W drugą stronę nie ma takiego modelu.

Dzięki za info. Mówiąc szczerze, to laik ze mnie w tych tematach. Myślałem, że są modele kołowrotków shimano w których body, rotor, szpula mają wielkość modelu 3000 a mechanizm w nich jest taki jak w modelach 4000 :lol:

Edytowane przez uvex

Wersje xg i 8000 pg są jeszcze w miarę tanie ale za wersję 6000 pg cena jest ogromna,jeżeli wogole są dostepne.Albo kupić sw 4000 xg i zrobić przekładke z 6000 pg tylko ciekawe jaki byłby koszt takiej zmiany?

za części wyszło coś koło 550zł z przesyłką z plat.jp. przekładniowo wszystko pasuje z modelu PG 5000/6000 do modelu 4000XG,bo to te same body.

ja przerabiałem stelkę

Edytowane przez hasior

Jak by kogoś interesowało, to dzisiaj bawiłem się w zmianę rotorów pomiędzy TP15

4000PG a C3000, wniosek - pasują ????

Pytanie po co to robiłem?

A no, po to, że się nudziłem, a przy okazji stworzyłem nową wersję o nazwie 3000PGM????

Wiem że jest wersja 3000HGM, szkoda że nie pomyśleli o wersji ze zwykłym przełożeniem ????

Jak by kogoś interesowało, to dzisiaj bawiłem się w zmianę rotorów pomiędzy TP15

4000PG a C3000, wniosek - pasują ????

Pytanie po co to robiłem?

A no, po to, że się nudziłem, a przy okazji stworzyłem nową wersję o nazwie 3000PGM????

Wiem że jest wersja 3000HGM, szkoda że nie pomyśleli o wersji ze zwykłym przełożeniem ????

Wrzuć fotkę tego cuda

Chętnie zobaczę

No właśnie zarąbałem że nie porobiłem fotek. Poskrecałem wszystko spowrotem, bo zaczęły mi się części mieszać ????

Wygląda to dokładnie tak samo jak wersja 3000hgm, czyli taka 3000 na sterydach z niskim przełożeniem ????

Edytowane przez fish28

Gość EdekZfabrykiKredek

Kuku jest takie że szpule od C3000 i 4000 maja inną droge nawoju na szpuli czyli prościej mówiac wysokość szpul tych modeli są inne 4000 ma 18,3mm a C3000 ma 16,1mm ( mierzone na szybko )

Szpula od C3000 z body od 4000 ( i tym samym dłuższym wałkiem Worm Shaft ) pletki/żyłki będzie więcej nawinietej na krawędziach szpuli.

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 2

Kuku jest takie że szpule od C3000 i 4000 maja inna droge nawoju na szpuli czyli prościej mówiac wysokość szpul tych modeli są inne 4000 ma 18,3mm a C3000 ma 16,1mm ( mierzone na szybko )

Szpula od C3000 z body od 4000 ( i tym samym dłuższym wałkiem ) pletki/żyłki będzie więcej nawinietej na krawędziach szpuli.

Ale ja zamieniłem szpulę razem z rotorem do innego korpusu, czyli komplet ????

Nie ma kuku ????

Edytowane przez fish28

Cyt.@FlyFisherman

Kuku jest takie że szpule od C3000 i 4000 maja inną droge nawoju na szpuli czyli prościej mówiac wysokość szpul tych modeli są inne 4000 ma 18,3mm a C3000 ma 16,1mm ( mierzone na szybko )

Szpula od C3000 z body od 4000 ( i tym samym dłuższym wałkiem Worm Shaft ) pletki/żyłki będzie więcej nawinietej na krawędziach szpuli

Ale ja zamieniłem szpulę razem z rotorem do innego korpusu, czyli komplet
Nie ma kuku

Skręcać i zamieniać można prawie wszystko lub prawie wszystko.Jednak bez potwierdzenia tego w praktyce to nie ok.Proszę sobie na to cudo nawinąć linkę,to pan zobaczy że FlyFisherman ma rację.

• Like 2