Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Pytanie do kolegów posiadających TP SW 4000 XG 2015. Czy wielkościowo jest on dużo większy od TP 4000 2014 ? Wagowo to wiem, ale jak z gabarytami ?

Jest większy ponieważ korpus w SW jest taki sam jak w modelu 5000/6000 A rotor i szpulka są mniejsze takie jak w 4000

Edytowane przez tony1983

Jest większy ponieważ korpus w SW jest taki sam jak w modelu 5000/6000 A rotor i szpulka są mniejsze takie jak w 4000

Szpula w tp sw 4000 jest węższa i ma wyższy skok niż w zwykłym tp 4000. Jest dokładnie taka jak w stelli 4000.

Większe jest jedynie body. Ogólnie gabarytowo jest bardzo zgrabny :)

Edytowane przez dreadknight

Mam pytanie odnośnie podwójnej korbki do Twin Powera 15' 4000 HG. Czy dostane gdzieś tańszy odpowiednik który będzie pasować ? Póki co widziałem tylko korbki po ~300zl

Od stradica SFC powinna pasować

Ostatnio ktoś na giełdzie sprzedawał samo ramię bez knobów za 45 zl

Edytowane przez tony1983

Ciekaw jestem czy jeszcze z innych modeli by coś pasowało co by można było dostać w przystępnej cenie

Ultegra sdh

Sephia sdh

Kolorystycznie nie bardzo ale technicznie będzie pasowało

Od biomastwra c3000sdh JDM z 2011 roku też podejdzie i w miarę pod kolor

Edytowane przez tony1983

• 3 miesiące temu...

Panowie, przekopałem wątek i nadal nie wiem. Po doświadczeniach z zauberami, gold arcami, teraz z shimano sephia przy lekkim spinie... szukam przyzwoitego kręciołka do uniwersalnej wędki rzecznej do woblera. Podoba mi się łażenie po Wiśle za wszystkim co się pokaże. Boleń, porządny kleń, wieczorem sandacz. 3,0 m kij, do tego żyłka 0,20, czasem cienka plecionka. Smukłe, raczej płytko pracujące woblery 5-7-10 cm uzupełnione lekkimi gumami. Do orania i jiga zostanie Gold Arc 4000 i inna wędka.
Twin Power to pierwszy patrząc od dołu katalogu Shimano kołowrotek, który moim zdaniem można uznać za ładnie pracujący. Dylemat mam taki, że nie wiem jaki rozmiar dobrać. Obecnie mam przy rzecznym kiju Sedone 3000 (waży 250 gr) i zestaw leży w ręku idealnie.

Czy Waszym zdaniem wybór TP 3000hgm (korpus z 4000, szpula 3000, przełożenie 5,8, waga katalogowa bodajże 280 gr) będzie odpowiedni czy jednak wziąć coś w rozmiarze pełne 4000 z mniejeszym przełożeniem - np PG. Tyle, ze ta masa...

Dodam, że przepadam za boleniowym expressem. Wolę raczej łowić w poprzek nurtu a jak szybko to z prądem. Nie cierpię pukania, stukania i niepłynnej pracy sprzętu. Denerwuje mnie poczucie przeciążania sprzętu.

Kupiłem, przymierzyłem do kija, rzucałem 3 godziny wobkami od 4 do 9 cm, w tym SDR 5 cm. Powiem krótko Twin Power 3000hgm to jest dokładnie to, czego potrzebowałem. Moc jest, bo korpus i przekładnia pochodzą od modelu 4000. Jednocześnie nie jest zbyt ciężki, bo szpula i rotor są od rozmiaru 3000. Stąd masa sporo niższa niż standardowego TP 4000 (ponad 300 gr). Udało się zatem pogodzić wszystko.

Myślałem, że przełożenie będzie trochę za wysokie, ale jest w sam raz. Można i kleniować i boleniować.

Piękny sprzęt. Dzięki za rady.

Aż dziwne, że Japończycy sprzedają go głównie u siebie. W polskiej dystrybucji praktycznie nie jest dostępny.

PS: Jakoby pasują do niego szpule od Stradica fk3000, a te są po niecałe 100 zł!

Edytowane przez J-O-K-E-R
  • Like 2