Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Matko jedyna...To nie jest Prexer..., tylko kołowrotek SW od którego droższa jest tylko Stella (na Daiwach się nie znam).

Matka jedyna nie ma nic do SW. Pytam bo nie miałem takiego kołowrotka w rękach a nie sposób kupic i wystawić na giełdzie bo coś nie pasuje. Wydaje mi sie ze jest to forum koleżeńskie i albo chcemy sobie pomagać i doradzać albo nie. Informacje ze ciezko kręci i czuć przekładnię dostałem od kogoś spoza forum wiec chciałem zweryfikować to tu. Pozdrawiam

Edytowane przez Krismuaythai

Matka jedyna nie ma nic do SW. Pytam bo nie miałem takiego kołowrotka w rękach a nie sposób kupic i wystawić na giełdzie bo coś nie pasuje. Wydaje mi sie ze jest to forum koleżeńskie i albo chcemy sobie pomagać i doradzać albo nie. Informacje ze ciezko kręci i czuć przekładnię dostałem od kogoś spoza forum wiec chciałem zweryfikować to tu. Pozdrawiam

Bzdura, ktoś miał pewnie felerny model.

SW ciężej kreci od zwykłego bo ma większe i cięższe bebechy , proste. Może tez bardziej hałasować napęd z powodu użycia twardszych materiałów do jego budowy.

Pytanie zadane przez Ciebie jest troszkę ogólnikowe - bo dla jednego będzie masłem w maśle, dla drugiego nie. 

Nikt nie wie jaka to woda, jak Ty łowisz i to co najważniejsze - gdzie u Ciebie występuje ta granica, przy której Twój mózg powie - za ciężko. 

Jeżeli na dzień dobry ciężkość pracy narzucił Ci ktoś z zewnątrz, to niech ten ktoś z zewnątrz również poprze swoje stwierdzenie argumentem, czyli czym kręcił wcześniej, albo czym kręci jednocześnie itd. 

• Like 1

Bzdura, ktoś miał pewnie felerny model.

SW ciężej kreci od zwykłego bo ma większe i cięższe bebechy , proste. Może tez bardziej hałasować napęd z powodu użycia twardszych materiałów do jego budowy.

Dziekuje.

O taką odpowiedz mi chodziło, prosta, konkretną i dotycząca tematu. Pozdrawiam

Pytanie zadane przez Ciebie jest troszkę ogólnikowe - bo dla jednego będzie masłem w maśle, dla drugiego nie.

Nikt nie wie jaka to woda, jak Ty łowisz i to co najważniejsze - gdzie u Ciebie występuje ta granica, przy której Twój mózg powie - za ciężko.

Jeżeli na dzień dobry ciężkość pracy narzucił Ci ktoś z zewnątrz, to niech ten ktoś z zewnątrz również poprze swoje stwierdzenie argumentem, czyli czym kręcił wcześniej, albo czym kręci jednocześnie itd.

Praca Slammera mi już przeszkadza na przykład. W Shimano XD4000XG jest dla mnie dobra, TP zwykły 2015 praca super, stella FE tez super itp.

Wszystkie odczucia sa subiektywne kolego. Dlatego zapytałem tu użytkowników kołowrotków

Edytowane przez Krismuaythai

Praca Slammera mi już przeszkadza na przykład. W Shimano XD4000XG jest dla mnie dobra, TP zwykły 2015 praca super, stella FE tez super itp.

Wszystkie odczucia sa subiektywne kolego. Dlatego zapytałem tu użytkowników kołowrotków

Oczywiście, ale to Twoje odczucia subiektywne nie muszą się pokrywać z odczuciami subiektywnymi innego użytkownika. 

Pytanie - czy po stwierdzeniu przez kolegę @godski, że ciężej i głośniej- podejmiesz jedyną słuszną decyzję ? I jaka ona będzie :) Pytam całkiem poważnie. 

Mi nie zależy na hiper gładkiej pracy. Jeśli będzie to praca zbliżona trochę do zwykłego TP lub TPXD to przeżyje ciężar kołowrotka bo zależy mi na żywotności zestawu. Jeśli chodzi SW jak Penn Slammer to wole przeznaczyć pieniądze na coś innego

Miałem TP11 4000 , mam Vanquisha 4000 12' jak i TP 15 PG oraz TPSW 4000xg 09', który leży już od 3 lat nie używany bo po prostu wolę lżejsze vańki. 

Co do pracy, to SW 09' z racji przełożenia ma odrobinę cięższy start, jest to wyczuwalne po zakręceniu pół obrotu korby, później lata jak szatan, kręci bardziej maślanie niż vaniek, który jest w pracy jakby bardziej suchy. 
Jak zależy Ci na "multimaśle" to poszukaj TP 09' MG, to kołowrotek, który według mnie kręci najbardziej maślanie ze wszystkich shimano jakie miałem i jakimi łowiłem włączając stelle, tylko ma jeden bardzo istotny MINUS, jest dość delikatny, również TP MG 06 jest super miękki w pracy. 
Reasumując, jeśli waga Ci nie przeszkadza kup sobie SW, a na pewno będziesz zadowolony, to inna liga niż caldia.

Mi nie zależy na hiper gładkiej pracy. Jeśli będzie to praca zbliżona trochę do zwykłego TP lub TPXD to przeżyje ciężar kołowrotka bo zależy mi na żywotności zestawu. Jeśli chodzi SW jak Penn Slammer to wole przeznaczyć pieniądze na coś innego

Zdecydowanie nie chodzi jak Slammer.

• Like 2

SW chodzi ciężej niż zwykły TP. Mam XG i też swoje robi. Dużych rozmiarów bebechy, łożyska, uszczelnienia też dokładają. Ale spokojnie: średniej wagi zdrowy mężczyzna powinien podołać????

Przy sciąganiu nawet dużych przynęt wrażenia oporów kręcenia podobne jak na sucho.

Natomiast tych rzekomych szumów powodowanych twardą przekładnią nie stwierdziłem. Kręci cicho.

• Like 1

Zakładał ktoś szpulę do modelu sw 4000 od starszej wersji 09? Nie wiem czy ja coś złe robię ale pokrecajka od sw 09 nie chce się zakręcić na oś nowego TP, a gdzieś czytałem że pasuje szpula wraz z pokrętłem

Ostatnio oglądałem stelle 4000 xg sw 2013 i nowa 18tke w rozmiarze c3000.

Ku mojemu zdziwieniu pokrętła pasowały zamiennie. Jak chodzi o średnice gwintu.

Ta sama sytuacja dotyczy tp 08 do 11.

Tu średnica gwintu nie pasuje ale pasuje do 09 sw.

Myślę że 09 do 15 sw. Nie podejdzie. Im nowszy model tym cieńsza oś.

Możesz rozebrać pokrętło i zamienić śrubkę.

• 2 tygodnie później...

Panowie czy wersja Twin powera sw 4000 występuje tylko w tym przełożeniu szybkim 6.2?

Obecnie tylko szybkie.

Model 2009 w wersji JDM występował w wersji PG z mniejszym przełożeniem.

Lekarstwem jest zakup i przełożenie bebechów z modelu 4000SW PG 2009 JDM do modelu 4000SW 2015. Cztery elementy - koszt części jakieś 250-400 zł zależnie od źródła.

"Ej Szimano" --> Na kiedy przewidziany jest nowy model Twin Powerka??

Skoro najnowsza wersja jest z 2015 roku,Vańka 2016 a Stelki 2018  to teraz chyba czas na TP po 4 latach ( Może 2019??)  :)

Ma ktoś jakieś info na ten temat??

Pytam ,bo nie wiem czy zacząć już kasę odkładać :D