przemow Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Full metal body.Mikro moduł też nie z plastiku.TP SW 09 i 15 ma tez połówkę plastikową i nic się nie dzieje. Są na jb fotki jak łamałem ten plastik kombinerkami. Łatwo nie było go połamać czy nawet odkształcić.Stella 18 też ma taki mikromoduł , ba Stella Sw również i się nic nie dzieje.@Rzeczny Łowca odpisał na giełdzie że 15ska ma niby lepszy start... tylko przy ciężkim łowieniu to raczej ciężko ten parametr to ocenić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 SW to inna liga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Oram tp4000pg z 2015 już 7 lat. Łowiłem i sandaczowymi wobami i gumami, orałem w nurcie 50g sumowymi baryłkami, a na drugi dzień szedłem na lekko za kleniem i praca mimo używania a nie trzymania w szufladzie była spoko. Dopiero niedawno, z mojej winy zrobiłem mu krzywdę rozbierając i źle składając. Mocna maszyna, waham się czy kupić nowy czy wymienić w tym przekładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Kup przekładnie i wyślij na serwis do Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Wymień przekldnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Jak dla mnie jedyna przewaga wypustu 15 nad 20 to waga [emoji6].(zaraz zostanę zlinczowany [emoji87])Tak wiem że teraz wszystko ma ważyć poniżej 200g ale waga 15 i to w różnych rozmiarach bardziej mi odpowiadała. Ale oczywiście dla kogoś innego mogła być to wada. Praca dla mnie dużo przyjemniejsza w 20. Co do trwałości to czas to zweryfikuje, chociaż jak na razie nie mam się do czego przyczepić. No i wygląd jak dla mnie wygrywa 20, chociaż to akurat ma mniejsze znaczenie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Kolego @przemo_w podeslij zdjecie porównawcze grubości plastiku w Tych TP SW i odpowiednio tego z TP 2020???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Miałem TP 15 i mam TP 20 i oba lubię i znam wady i zalety obu modeli, ale jeśli miał bym wybrać do ciężkiego łowienia to ja osobiście wybieram TP 15 PG. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Kolego @przemo_w podeslij zdjecie porównawcze grubości plastiku w Tych TP SW i odpowiednio tego z TP 2020Mówisz-masz w przyszłym tygodniu Ci podeślę :-) Tylko to trochę bez sensu porównywać Saltwather z Freshwather.Trochę inna moc. Obudowa od TP 20 na pewno jest cieńsza ale i 20 ma trochę inne zastosowanie i nie te ciężary dźwiga.Znacie choć jeden przypadek uszkodzenia tej plastikowej połówki? Tym bardziej że w FD połówki skręcone są normalnymi śrubami a nie blachowkrętami.Ps. Miałem 15 PG i mam 20PG . Więc porównanie też mam. Zwróć uwagę co dzieje się z ramionami rotora podczas ciężkiego łowienia i z otworami mocowań kabłąka w 15stce. Nie dość że się mocno odginają to jeszcze na mocowaniu kabłąka z okrągłego otworu robi się jajo :-) I o tych przypadkach możesz na JB poczytać bo na wyjściu 15ski już o tym pisałem. Edytowane 18 Lutego 2022 przez przemo_w 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Myślę że jeden i drugi dobry Ja osobiście miałem obydwa ale zostałem przy 15 z racji wagi Wolę cięższe Co do 20-tki to on się wydaje taki "papierowy" lekki Do pstragowki 20-tka w mniejszym rozmiarze jak najbardziej Jedyne czego do dziś żałuję to sprzedaż 09 PG Ten był najcięższy i najlepiej mi pasował No ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Mówisz-masz w przyszłym tygodniu Ci podeślę :-) Tylko to trochę bez sensu porównywać Saltwather z Freshwather.Trochę inna moc. Obudowa od TP 20 na pewno jest cieńsza ale i 20 ma trochę inne zastosowanie i nie te ciężary dźwiga.Znacie choć jeden przypadek uszkodzenia tej plastikowej połówki? Tym bardziej że w FD połówki skręcone są normalnymi śrubami a nie blachowkrętami.Ps. Miałem 15 PG i mam 20PG . Więc porównanie też mam. Zwróć uwagę co dzieje się z ramionami rotora podczas ciężkiego łowienia i z otworami mocowań kabłąka w 15stce. Nie dość że się mocno odginają to jeszcze na mocowaniu kabłąka z okrągłego otworu robi się jajo :-) I o tych przypadkach możesz na JB poczytać bo na wyjściu 15ski już o tym pisałem.Kolego jesli piszesz teraz że trochę bez sensu porównywać SW do freshwater to dlaczego je porównałeś na początku..? ???? Edytowane 18 Lutego 2022 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Błagam . Czytaj ze zrozumieniem. To był tylko przykład że W 09 i 15 Sw też są połówki obudowy z plastiku. I nic się z nimi nie dzieje choć te TP SW łowią naprawdę ciężko.Sw to oczywiście inna liga i łowi dużo ciężej ale wytrzymuje . Analogicznie 20stka też lekko nie ma i daje radę pomimo plastikowej połówki. Ps. Wejdzie nowy TP to zacznie się szukanie 20stki i wpisy jaka ona zajefajna :-) Edytowane 18 Lutego 2022 przez przemo_w 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Bez sensu i niepotrzebnie się napinacie. Miałem 15,mam 20.ten i ten dobry. 20 bardziej mi się podoba i trochę bardziej maślanie pracuje.Uważam że wytrzyma długo a jak wyjdzie nowy model o ta zgodnie z historią będzie znów poszukiwana i wychwalana???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Nie napinam się Sławku.Zwyczajnie przytoczyłem merytoryczne argumenty w postaci full metal body i mikro modułu bo o takie argumenty pytano.W mojej opinii bebechy i obudowa TP 15 dzielniej zniosą trudy ciezszego łowienia niz model 2020.Aktualny model również jest spoko.Z pewnością świetnie się spisze do średnio - ciężkich zastosowań, ale do tych cięższych wg mnie lepiej nada się wersja 15'Pozdrawiam wszystkich zadowolonych ze swoich TP (starych i nowych) Edytowane 18 Lutego 2022 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Nie napinam się Sławku.Zwyczajnie przytoczyłem merytoryczne argumenty w postaci full metal body i mikro modułu bo o takie argumenty pytano.W mojej opinii bebechy i obudowa TP 15 dzielniej zniosą trudy ciezszego łowienia niz model 2020.Aktualny model również jest spoko.Z pewnością świetnie się spisze do średnio - ciężkich zastosowań, ale do tych cięższych wg mnie lepiej nada się wersja 15'Pozdrawiam wszystkich zadowolonych ze swoich TP (starych i nowych)Sami chcemy mocnych i zarazem jak najlżejszych maszynek.Zobacz pytania który lżej startuje,ile waży.Kto teraz kupiłby młynek z wagą ponad 300g...?????????Ręce by odpadły i brak siły do zakręcenia korbą????Tak więc producent próbuje sprostać naszym wymaganiom, gdzie może urywa z wagi, robi mikro moduł, boczek z tworzywa itd... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 I w takim segmencie czyli lekko ale wystarczająco mocno zaserwowano nam ceratę LT3000 i TP 3000MHG ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Przeczytałem wątek i widzę, że to powszechny problem, ale nie znalazłem odpowiedzi. Przy skrajnym położeniu szpuli, są słyszalne i wyczuwalne stuki. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Nadlewek nie stwierdziłem, smar zaaplikowany na nowo. Jest wyczuwalny luz na wałku posuwu szpuli, może dołożenie podkładki i zmniejszenie luzu (oczywiście nie na 0) zamyka temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Przeczytałem wątek i widzę, że to powszechny problem, ale nie znalazłem odpowiedzi. Przy skrajnym położeniu szpuli, są słyszalne i wyczuwalne stuki. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Nadlewek nie stwierdziłem, smar zaaplikowany na nowo. Jest wyczuwalny luz na wałku posuwu szpuli, może dołożenie podkładki i zmniejszenie luzu (oczywiście nie na 0) zamyka temat?Ciężko wyczuc Musisz spróbować Druga sprawa to odpowiednie smarowidło na wałek Nie może być za gęsto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Przeczytałem wątek i widzę, że to powszechny problem, ale nie znalazłem odpowiedzi. Przy skrajnym położeniu szpuli, są słyszalne i wyczuwalne stuki. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Nadlewek nie stwierdziłem, smar zaaplikowany na nowo. Jest wyczuwalny luz na wałku posuwu szpuli, może dołożenie podkładki i zmniejszenie luzu (oczywiście nie na 0) zamyka temat?Nie zwracać uwagi tylko łowić, mam dwa tp co tak robią- tam się nic nie dzieje. Jednego używam do boleniowania pod oporem i szybkim prowadzeniu tego nie czuć, słychać też. Łowić nie zwracać uwagi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Nie zwracać uwagi tylko łowić, mam dwa tp co tak robią- tam się nic nie dzieje. Jednego używam do boleniowania pod oporem i szybkim prowadzeniu tego nie czuć, słychać też. Łowić nie zwracać uwagi. Wolałbym jednak wyeliminować ten stukot Wg mnie, kołowrotek w tej klasie, takich odgłosów wydawać nie powinien i irytuje mnie to W moim przypadku, nawet przy wolnym prowadzeniu przynęty, słyszę i czuję to w łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Miałem taki problem w vanquishu fa, został przesmarowany i trochę pomogło jednak dopiero wzięcie młynka kilkukrotnie na ryby wyciszyło go całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Dziwi mnie to, że osoby nie lubiące stukania, uparcie kupują TP zamiast bezstukowe Certate. Mnogość informacji o stukaniu TP nie odstrasza miłośników marki, którzy zaraz po zakupie publikują informacje na temat swego niezadowolenia... Myślę, że kombinowanie związane z usunięciem stukania spowoduje nie tyle usunięcie "wady" co wysyp uszkodzonych poprawkami, egzemplarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Witajcie!Czy są tu jacyś użytkownicy Twin Powera SW-C. Jestem ciekaw waszych opinii. Młynek przymierzam do łowienia Morskiej Troci. Kupiłem XD ale on sie do tego nie nadaje. Lubię mocne i szybkie kołowrotki. Warunki na plaży często bywaja zmienne i ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Witajcie!Czy są tu jacyś użytkownicy Twin Powera SW-C. Jestem ciekaw waszych opinii. Młynek przymierzam do łowienia Morskiej Troci. Kupiłem XD ale on sie do tego nie nadaje. Lubię mocne i szybkie kołowrotki. Warunki na plaży często bywaja zmienne i ciężkie. Kupiłem ten kołowrotek na początku ubiegłego roku też pod troć. Dla mnie rewelacja, ładnie układa plecionkę. Wcześniej miałem podpięty daiwa bg. Przy tp rzuty wyraźnie dłuższe. Jesienią okazało się że pięknie łowi szczupaki. Dalej kręci jak nowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi