Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Czy są tu jacyś użytkownicy Twin Powera SW-C. Jestem ciekaw waszych opinii. Młynek przymierzam do łowienia Morskiej Troci. Kupiłem XD ale on sie do tego nie nadaje. Lubię mocne i szybkie kołowrotki. Warunki na plaży często bywaja zmienne i ciężkie.

Potwierdzam co pisze Marcin. Też używam na troć w morzu. Będziesz Pan zadowolony.

Dziwi mnie to, że osoby nie lubiące stukania, uparcie kupują TP zamiast bezstukowe Certate. Mnogość informacji o stukaniu TP nie odstrasza miłośników marki, którzy zaraz po zakupie publikują informacje na temat swego niezadowolenia... Myślę, że kombinowanie związane z usunięciem stukania spowoduje nie tyle usunięcie "wady" co wysyp uszkodzonych poprawkami, egzemplarzy :(

W moim przypadku, jeszcze nie udało mi się zepsuć żadnego kołowrotka, jedynie naprawić :) Swoje kołowrotki serwisuje od kilkunastu lat i staram się to robić skrupulatnie, ale wiem o co chodzi na przykładzie, którego doświadczyłem :) Ten TP '15 o którym pisałem, nabyłem na giełdzie, jak się okazało w bardzo złym stanie. Luzy były całkowicie skasowane, pracował ciężko, z wyraźnym ząbkowaniem. Koło posuwu szpuli było w 30% "zdarte" do gołego alu. Podkładki były nie w tych miejscach, co być powinny. Udało się go doprowadzić do stanu wg mnie bardzo dobrego, bo po wielu podejściach, nawet stukanie ustało :) 

• Like 1

Sw-a i Sw-b to prawie identyczne młynki. Sw-a ma inną inne osadzenie przekładni w prawym łożysku. Sw-b ma dodane uszczelnienia.

Tp Sw-c ma koło przekładni od Stelli sw-c! Ale pinion inny. Ma trochę inny rotor i górne łożysko piniona trzyma blaszka przykręcona 3 śrubkami do obudowy w porównaniu do sw-b.

Co do kręcenia to nie oceniam bo każdy inaczej to odbiera.

Najlżej kręci SW-a :-)

Sw-c ma zintegrowane łożysko rolki.

Reszta to w dużym uproszczeniu to samo.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Panowie, z pytaniem formalnym. W sklepie obok zalega nówka TP SW 2015 XG w rozmiarze 4000 (4000SWBXG), za 1640 zł, może przy odrobinie negocjacji i dobrej woli sprzedawcy, udałoby się zejść nawet do 1500.

Strasznie mnie kusi, ale trochę się cykam wagi (355 g) Najcięższe co mam w moim skromnym arsenale to Zauber 4000 z dystrybucji Dragona, 315 gramów. Różnica niby nieduża, ale Zaubera na co dzień nie używam, w zasadzie kupiłem go wyłącznie pod kątem travela i łowienia w zatokach.

Wiele osób w wątku tym i innych zwracało uwagę na masę TP SW 4000, i teraz nie wiem czy rzeczywiście powinienem się obawiać, bo jest to młynek raczej na stacjonarne łowienie z żywą przynętą, czy po prostu nie być ci*ą i ćwiczyć bicek. Dodam, że trzymałem ostatnio trochę 2015 SW 5000XG, i nie dość, że cholernie mi ciążyła (420 g), to w dodatku nie wyważyła Shimano STC 20-60g 300 cm, dalej leciał na pysk (choć to akurat anegdotycznie).

Planuję łowić głównie cięższymi jerkami oraz wahadłami. Nie ukrywam, że marzy mi się też jig, w którym póki co jestem totalnym amatorem.

Za wszelkie uwagi, podpowiedzi - serdecznie z góry dziękuję.

Edytowane przez olb
  • Like 1

Panowie, z pytaniem formalnym. W sklepie obok zalega nówka TP SW 2015 XG w rozmiarze 4000 (4000SWBXG), za 1640 zł, może przy odrobinie negocjacji i dobrej woli sprzedawcy, udałoby się zejść nawet do 1500.

Strasznie mnie kusi, ale trochę się cykam wagi (355 g) Najcięższe co mam w moim skromnym arsenale to Zauber 4000 z dystrybucji Dragona, 315 gramów. Różnica niby nieduża, ale Zaubera na co dzień nie używam, w zasadzie kupiłem go wyłącznie pod kątem travela i łowienia w zatokach.

Wiele osób w wątku tym i innych zwracało uwagę na masę TP SW 4000, i teraz nie wiem czy rzeczywiście powinienem się obawiać, bo jest to młynek raczej na stacjonarne łowienie z żywą przynętą, czy po prostu nie być ci*ą i ćwiczyć bicek. Dodam, że trzymałem ostatnio trochę 2015 SW 5000XG, i nie dość, że cholernie mi ciążyła (420 g), to w dodatku nie wyważyła Shimano STC 20-60g 300 cm, dalej leciał na pysk (choć to akurat anegdotycznie).

Planuję łowić głównie cięższymi jerkami oraz wahadłami. Nie ukrywam, że marzy mi się też jig, w którym póki co jestem totalnym amatorem.

Za wszelkie uwagi, podpowiedzi - serdecznie z góry dziękuję.

Nie no bez przesady :D lekki nie jest na dzisiejsze realia ale jak wychodził to w tej klasie waga była bardzo korzystna, w 100% młynek do łowienia z ręki, żadna stacjonarka itd , tymbardziej jeśli chcesz używać do długich wędek, o masę się nie martw ja bardziej bym się zastanowił czy szybkie przełożenie będzie tym czego szukasz , generalnie i przekładnie można zmienić na pg i sam kolowrotek trochę odchudzić.

• Like 3

Nie no bez przesady :D lekki nie jest na dzisiejsze realia ale jak wychodził to w tej klasie waga była bardzo korzystna, w 100% młynek do łowienia z ręki, żadna stacjonarka itd , tymbardziej jeśli chcesz używać do długich wędek, o masę się nie martw ja bardziej bym się zastanowił czy szybkie przełożenie będzie tym czego szukasz , generalnie i przekładnie można zmienić na pg i sam kolowrotek trochę odchudzić.

Dziękuję za słowa otuchy! Czytałem, że u nas wszyscy robią maślane oczy do PG, ale tak jak ktoś inny w tym wątku w 2015 roku - nie mam pojęcia dlaczego :D. Rozumiem, że niższe przełożenie PG prowadzi przynętę dłuuuużej, a XG to dobry wybór np. w nurcie? Ktoś inny pisał, że można w XG po prostu wolniej kręcił korbą, ale wiadomo, że to walkaround, który niekoniecznie da te same rezultaty co natywne rozwiązanie. PG niestety w sklepie nie ma - no i chyba PG nie było w wersji SW w tym rozmiarze w 2015 roku. Może rzeczywiście jakąś opcją jest podmianka przekładni w przypadku, gdyby XG jednak mi się nie sprawdziło. Nie ukrywam, że ten młynek na moje doświadczenie to jest totalny overkill, ale TP to moje marzenie od początku, a teraz jeszcze nówka 2015, dodatkowo w wersji morskiej, czyli potencjalnie otwierająca jakieś dodatkowe możliwości...

Edytowane przez olb

Ja porysowalem obudowę ostro na kutrze i nie jest już dostępna. Coraz większy problem z dostępnością części ktorych juz do tego modelu nie produkują. Dostępne jest to co zostało na magazynach.

Edytowane przez lyha

Ja porysowalem obudowę ostro na kutrze i nie jest już dostępna. Coraz większy problem z dostępnością części ktorych juz do tego modelu nie produkują. Dostępne jest to co zostało na magazynach.

Wybaczcie offtop, ale jak to jest z serwisowaniem później takich młynków, do których nie produkują już części? Dosztukowuje się z innych modeli (chodzi mi głównie o mechanizmy; obudowy, itd., to raczej kwestia estetyki [chyba, że ktoś przejedzie po nich autem]), czy to rzadko stosowana praktyka, i po prostu po uszkodzeniu/zużyciu kołowrotkowi pozostaje jedynie wartość kolekcjonerska/śmiecia?

Powiedzcie mi moi drodzy posiadacze kołowrotków Shimano tych z wyższej półki. Czy rzeczywiście te kołowrotki maja takie małe stopki? Teraz pojawił się na giełdzie kij Lesath, bardzo fajny i on ma uchwyt kołowrotka jezeli chodzi o kształt i zasadę działania taki jak mój SpeedMaster. Problem polega na tym że kompletnie żaden młynek jaki mam (mam ich z 8 różnych typów) nie pasuje do tego uchwytu - on się nie domyka… Nawet po podpięciu malutkiej Daiwy Verano 2500. Kurde może Stella ma taką malutką stopkę. Poradziłem sobie z problemem narzędziami i teraz się domyka, ale może powinienem kupić Shimano

Nie schodzący sie uchwyt to nie problem wielkości stopki kołowrotka itp. ten uchwyt tak zostal zaprojektowany zresztą tak samo jest w Zodiasach i chyba Poison Ardenach że po przykręceniu kolowrotka zostaje minimalna szczelinka.

Edytowane przez RybkaWoleju
  • Like 1

Wrzuć fotki

Na pierwszym mój stary kijek Daiwa 3-15g, to taki pstrągowy ale ja z powodzeniem używam na okonie. I w niego bez problemu wchodzi najmniejszy młynek jaki mam 2500

post-76198-0-36263800-1679156973_thumb.jpeg

A zobacz jak ten malutki młynek wchodzi w uchwyt kija do 42g. Nie chciałem dokręcać na siłę ale już widać że górna cześć jest przekoszona.

post-76198-0-40930200-1679157285_thumb.jpeg

Mam wiele kolowrotków Stelle, Existy, Certaty, TP, Sustainy, Stradic czy Vanfordy i wszystko jest ok szczelina ma nie wiem 2-3mm

No u Ciebie jest bajka! Tylko to trochę inny uchwyt niż w tym z giełdy, ten z giełdy ma bardzo podobny do tego co mam ja.

Edit: i žeby nie było, uwielbiam wędziska Shimano, mam 3 - do tego stopnia je lubię że Slammerowi zmasakrowalem stopkę żeby wszedł w uchwyt :-)

Edytowane przez Darek_W

• 2 tygodnie później...

Ktoś ma dobrą parę w łapach:).

W przypadku mojego kija i kołowrotka stradic fl 4000 zostawała szpara i to do tego dość niewygodna. Przy dokręceniu na maksa przekaszało nakrętkę i metalowa część z przodu dotykała blanku. Teraz mam na tym kiju fuji vss i jest o niebo lepiej.

• Like 1