Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wewnątrz się czymś różni? Nie wiem, nigdy nie zaglądałem :)  ale powstały modele np. '10-Fe...

Czy jest to jedynie chwyt marketingowy, tego nie wiem!

Jednak Japońce zadali sobie nieco trudu chociażby inaczej opisując szpule, nadając nr modelu na stopce :huh:

Stella 10 jdm nie ma numeru (egzemplarza) na stopce.

To 0238 itd to kod modelu shimano.

Wszystkie np c3000sdh czy 4000xg jdm maja ten numer taki sam.

Numer indywidualny jest na pudełku kolowrotka. Na obwolucie.

w postaci czarnej owalnej naklejki z numerem.

Ostatnia indywidualnie numerowana na stopce to 07 jdm.

Danielu

Pisząc nr modelu miałem właśnie na myśli ten kod modelu :)

Z tego co zauważyłem tego kodu modelu na stopce nie posiad Stella Fe :)

I wszystko jasne Don Tasior :)

Taka stella ma napis 2500fe I z założenia nie trafi do jp wiec nie potrzebuje oznaczenia japońskiego ;)

• Like 1

Wiecie że nie o opisy mi chodzi :)

Przykład w Stelli FE czyli '10 JDM słyszałem od 3 osób że siadło łożysko w rolce to były młynki wielkości 4000 z normalnym przełożeniem wszystkie kupione w Europie

Jak mawiał mój stary szef "takich zbiegów przypadków to nie ma"

Więc jest różnica czy nie??

To jest w końcu różnica pomiędzy Stellą '14 na rynek japoński i reszta świata?

Gubie się w tym,jak można budować flagowy model wyglądający na każdym rynku tak samo o różnej jakości??

Nikt na tym forum nie odpowie na to pytanie rzetelnie tzn. nie poda ci informacji w 100% potwierdzającej, że np. jakość materiału użytego na przekładnie jest inna, czy obróbka jest w innej klasie. Każdy tylko spekuluje, a metody porównawcze "na oko" są tylko zapalnikiem do dalszych, jałowych w sumie dyskusji. Jedno jest pewne, wyroby jdm są u nas traktowane wyjątkowo i może lepiej niech tak pozostanie ;)

Ma ktoś wujka w gronie inżynierów shimano? :D

• Like 2

Przykład w Stelli FE czyli '10 JDM słyszałem od 3 osób że siadło łożysko w rolce to były młynki wielkości 4000 z normalnym przełożeniem wszystkie kupione w Europie

Jak mawiał mój stary szef "takich zbiegów przypadków to nie ma"

Więc jest różnica czy nie??

Dziwna sprawa :huh:

Nie chce mi się wierzyć, że Japońce dla oszczędności kilku jenów na Europe stosują inne (gorsze) łożyska w rolce :mellow:

Pod rolką  Fe śmigają dwa łożyska kulkowe, przy odrobinie dbałości trudno je zajeździć :ph34r:

Dziwna sprawa :huh:

Nie chce mi się wierzyć, że Japońce dla oszczędności kilku jenów na Europe stosują inne (gorsze) łożyska w rolce :mellow:

Pod rolką  Fe śmigają dwa łożyska kulkowe, przy odrobinie dbałości trudno je zajeździć :ph34r:

Wiem że to dziwna sprawa ale temat dotyczy ludzi znanych mi osobiście to nie jest zasłyszana historia.Może to nie kwestia jakości łożysk a uszczelnienia? Fakt że ludzie Ci kupowali te młynki razem więc może wadliwa partia....

Moim zdaniem marka taka jak Shimano czy też Daiwa nie może sobie pozwolić na wypuszczanie słabych jakościowo produktów na resztę. Mowa tutaj o sprzęcie z wyższej półki. Te firmy zyskały renomę na całym świecie i są słynne ze sprzętu najwyższej klasy i jakiekolwiek wypuszczanie sprzętu rzekomo gorszej jakości mogłoby poważnie nadszarpnąć reputację firmy co byłoby dla nich tragiczne w skutkach. A przecież te japońskie łebki nie są na tyle głupie ;)

Tak czy inaczej myślę, że kołowrotki wypuszczane na JDM i resztę globu są wyprodukowane według tych samych standardów, różnią się jedynie oznaczeniem.

I myślę że na tym można zakończyć temat różnic japonia-reszta świata :) Tasiek pozałatwiał.......

Bardziej mnie ciekawi Wasza fascynacja wersją 4000PG cienki jestem w te klocki więc czasami mogę zadawać "głupie" pytania

Wiem że to wersja o niższym przełożeniu,myślę też że w konsekwencji "mocniejsza" 

Ale skoro to takie "COŚ" to czemu jest przez Shimano traktowane tak niszowo? Czy to "PG" to kolejny "fetysz"  ;) na j.pl?

I do czego wersji "PG" używacie?

Edytowane przez Wiktor

Z tym tanim to się rozpędziłeś ;)

A i reszta jakoś tak, właśnie bez emocji, a więc dziwnie brzmi...zwłaszcza z Twojej klawiatury ;)

Kamil

Pomysl, ze dla nas (szaraczkow) to wydatek spory. Dla Japonczykow (szaraczkow skosnych) juz zdecydowanie mniejszy.

A dla tych bardziej majetnych...

No wlasnie, a "wyzej nie ma nic".

;)