Skocz do zawartości

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po avatarze wnioskuję, że Milena będze na prawdziwki i koźlaki, a Twinek na kurki? ;-)

Nowy

• photo-thumb-59194.jpg?_r=1422484003
  • Forumowicze
  • bullet_black.png
  • 2 postów
  • Lokalizacjamazowieckie
  • Imię:Konrad
  • Nazwisko:Grabowski
Napisano 26 styczeń 2015 - 17:35

chce kupic stelle millennium 4000ss b.ladna.

Bo naprawdę wie co jest dobre. Serwisuje u mnie same znakomitości .Napisał konkretnie.A to że pierwszy czy drugi post,nie upoważnia nikogo do wyśmiewania się.

Edytowane przez Jano
  • Like 1

Ja to już na niego miejscu umawiał bym się na serwis tej milenki u Pana  ;)

I właśnie Millenium Pana Konrada już jest u mnie i czeka na przegląd. Tą informacją zaspokoiłem pańską ciekawość. Prawda ?

Ale po avatarze wnioskuję, że Milena będze na prawdziwki i koźlaki, a Twinek na kurki?

Bardzo niepoważne jest to z Pana strony. Proponuje zapisać się do kabareciarzy.

Edytowane przez Józef Lesniak

Czyli Pan Konrad to grubsza ryba. W kilka dni Millenium ogarnąć. :D

Szkoda gadać,pisać młody człowieku. Pożyjesz,dorośniesz,to zobaczysz co można ogarnąć.

Lepiej nie zaśmiecać tego wątku czczą gadaniną,bo dotyczy on zupełnie zupełnie innej rzeczy.

No i stalo sie naprawde cos strasznego : 

Potwierdzily sie podksorne obawy moje i paru innych osob.

Otoz  wyjatkowosc 15 TP nie zasadza sie na posiadaniu HAGANE przekladni i HAGANE korpusu .

Taka HAGANE przekladnie i HAGANE korpus mial juz Vanquish, 11 TP, a nawet 09 TP SW.

W 15tkach TP rozmiary 1000 PGS, C2000S, C2000HGS maja rotory z materialu zwanego C14+.

TP 15tka TP NIE MA micromodules. 

Zla wiadomosc dla amatorow podwojnych korbek : 

NIE ISTNIEJE FABRYCZNA WERSJA C3000SDH . Podwojna korbke trzeba kupowac od Yumeya, lub dopasowac z innego modelu (h-2)

Posiada szpule opisane jako standard :

S-22 (1000,C2000)

S-23 (2500, C3000)

S-24 (4000)

Rozmiarami sa identyczne ze szpulkami z TP 11, natomiast nowy standard oznacza nowe pokretlo hamulca.

Zastosowanie starszych szpulek (TP11, Vanquish, Yumeya) bedzie mozliwe tylko z zastosowaniem odpowiedniego pokretla hamulca.

Ciekawostka jest szpula Yumeya 40000 M (o pojemnosci 200 metrow plecionki PE 1.5) przeznaczona do 15TP 4000.

Trzeba byc swiadomym tego przed zakupem nowosci Shimano.

Wszystkie te informacje pochodza z papierowego katalogu Shimano JDM 2015.

Daniel, opisz co to właściwie to Hagane? Mam TPSW09 i Hagane nie zauważyłem ;) .

Jedno z lepszych wejść na forum jakie widziałem :)  pierwszy post i od razu wie co dobre :D

Bo naprawdę wie co jest dobre. Serwisuje u mnie same znakomitości .Napisał konkretnie.A to że pierwszy czy drugi post,nie upoważnia nikogo do wyśmiewania się.

Panie Józku proszę przeczytać jeszcze raz mój post. Napisałem że wie co dobre na poważnie i nie było tu mowy o wyśmiewaniu...

• Like 2

Szkoda gadać,pisać młody człowieku. Pożyjesz,dorośniesz,to zobaczysz co można ogarnąć.

Lepiej nie zaśmiecać tego wątku czczą gadaniną,bo dotyczy on zupełnie zupełnie innej rzeczy.

Wątek dotyczy Twin powera '15 którego jeszcze nie ma, czyli dotyczy niczego.

sorki za ot, o ile to jest ot :D

Witam-całkiem przypadkiem natknąłem się na ten wątek-zdziwko mnie wzięło-myślę sobie poczytam o tp 15 a tu prosze-jeśli moge się wtracic owszem milene zakupiłem bardzo ładną poza jerkbaitem jak się chce i masz trochę grosza to można sporo,a Odnośnie grubych ryb-zależy co przez to rozumieć-odp.w ten sposób sr.m kasa,znajomości jak każdy jakieś mam,a serwisuje kołowrotki u p.J.Lesniaka-powód robi to poprostu bardzo perfekcyjnie-POZDRO.A TP 15 też sobie kupię :)

• Like 2

...no ja nie "jadę" do tyłu :P

Patryk,

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, moze sie i ''cofam'' w moim fishingu, nie lowie szczupakow chociaz swietne lowisko z wieloma okazami mam 2 minutu od domu, w dodatku piechota, nie lowie sandaczy z opadu chociaz wiem gdzie i jak, ba zakupilem kiedys na te ryby najlepszy blank jaki udalo mi sie znalesc na rynku i tak sobie czeka od 8 lat bo nie widzialem potrzeby uzbrajania, nie jaram sie na kazda  ''kose'' z grafitu uzywanego do produkcji sraczy na promach kosmicznych czy kolejna odslone stelli roku iles tam, nie jest mi to zuplenie potrzebne do lowienia ryb, ba ostatnie dwie wedki/blanki jakie kupilem to Talony z VI+  :o Czyli wedle wszelkich prawidel nie jestem postepowy, ba cofam sie w rozwoju wedkarskim dodatkowo wyrzucajac z pudel przynety skuteczne ale nie dajace mi satysfakcji w lowieniu jak chociazby gumy, wole blachy od Igora, Meppsy i woblery bo tak lubie lowic.

Dodatkowo moje ''cofanie'' sie w rozwoju powoduje, ze w takicj Szwecji latam jak porypany po rzece, wlaze w najwieksze kipiele i glazowiska, dochodze tam gdzie nie dochodza inni chociaz obok mam jezioro gdzie zlowie duzo wiecej pstragow siedzac na dupsku i trolingujac, ale hej, przy takich widokach trzeba byc wedkarskim degeneratem by plywac po jeziorze ale znam kilku co tak robia bo rzeka bardzo ciezka jest, trudna, bola nogi od brodzenia, w sumie to napier...ja i nawet ja potrafiacy zapierdzielac caly dzien na 5 pietro po schodach schodzi padniety na maxa, ryb tez nie ma duzo, przez dwa tygodnie w zeszlym roku zlowiono dwa pstragi, moj 72 i Kuby 60 plus pare 50-tek.

post-45870-0-28877300-1423215463_thumb.jpg

post-45870-0-05181000-1423215480_thumb.jpg

post-45870-0-04905400-1423215503_thumb.jpg

Gdy lowisz na takiej rzece to bardzo czesto trzeba spuszczac woblera w dol, za kazdym kamulcem moze stac ryba wiec najrozsadniej wylaczyc w kolowrotku blokade biegu wstecznego i powoli jechac, wobler sie zachowuje jak mala strzebla/sieja/lipien splywajacy z nurtem, szukajacy spokojniejszego miejsca by sie zatrzymac, ciach, bach, zaciecie, placami prawej reki wlaczamy blokade i zanim cokolwiek zrobimy to ryba juz wyskoczyla kilka razy :) Stad tez do takiego lowienia uzywam wedek okreslanych jak dlugie czyli 3.20, w tym roku bedzie tez 3.35.

Nie robie tez duzo zdjec, ba prawie wcale, nie wklejam na jerkbaicie by pokazac jakim to jestem ''lowca'' chociaz na samo zakonczenie sezonu w UK mialem ponad 30 ladnych ( 50+) pstragow, kazdy zostal odpiety w wodzie, bez podbieraka, bez ustawiania sie do zdjecia, bez fotoszopa, zreszta gdy juz pozuje jak z 66 czy 72 wklejonych na forum to kloce sie z fotografami bo chce jak najszybciej wypuscic i nie zawsze zdjecia sa bjutiful nawet z Canona 5D mk III z obiektywem za dwie stelle, malo mam tez zdjec z ukochanymi lipieniami, ze Szwecji sztuk jeden na grubo ponad 1000 ladnych ryb i drugie tyle takich pod 40, cofam sie wiec takze nie eksplorujac nabytych umiejetnosci w roznym lowieniu jak dosc specyficznym spinem za lipieniami, sprobowalem na chwile, trzy ryby w kilka minut i starczylo, wiem gdzie jestescie, wiem jak poprowadzic woblera, zyjcie sobie w spokoju.

Nie sprzedaje much za duze pieniadze Szwedom czy Angolom tylko daje jak im dobrze z paszczu patrzy, nie biore pieniedzy za gajdowanie jak chca placic tylko ide z nimi nad wode i pokazuje co i jak, czyli znowu cofam sie wedle wszelkich prawidel ale tak na prawde jestem szczesliwy w moim wedkarstwie a reszte mam w d...e :) przy okazji jakoby nadrabiajac za wszelkich bucow rodem z naszego kraju, wiecznie spietych i niezadowolonych z zycia, bez usmiechu na twarzy :(

Wracajac do tematu Shimano Twin Power- od kilkunastu lat to moj ulubiony kolowrotek we wszelkich wydaniach, do tej pory byl automatycznym wyborem ''nowego'' i jestem wkurw...y na Shimano, ze go zrypali i jak dla mnie '15 tak samo jak Stella jest do d..y, to moja prywatna opinia i mam do niej prawo.

Pozdrawiam,

Bujo

Edytowane przez Bujo
  • Like 6

Michał,kurde puść bąka bo za bardzo się napiałeś ;). Przecież mi chodziło o kręcenie wstecz,czyt spławianie woba na napiętej lince a nie o Twoje wędkarskie uwstecznianie. Nie musisz na siłę nic udowadniać ,bo w Twoim przypadku to raczej nie potrzebne.

I trochę loozu życzę,bo o Stelli potrafisz żartować a innym razem napinasz się jak linka pod znaczącym salmonidem...

P.s. Nie wrzucajmy wogóle zdjęć z rybami,bo to wszystkich szczypie w oczy...najlepiej piszmy o nich..a najlepiej tylko o sprzęcie...wtedy to wątki będą miały tysiące stron, a nasze wody zyskają miano eldorado ;)..

Peace..

• Like 2

Michał,kurde puść bąka bo za bardzo się napiałeś ;). Przecież mi chodziło o kręcenie wstecz,czyt spławianie woba na napiętej lince a nie o Twoje wędkarskie uwstecznianie. Nie musisz na siłę nic udowadniać ,bo w Twoim przypadku to raczej nie potrzebne.

I trochę loozu życzę,bo o Stelli potrafisz żartować a innym razem napinasz się jak linka pod znaczącym salmonidem...

P.s. Nie wrzucajmy wogóle zdjęć z rybami,bo to wszystkich szczypie w oczy...najlepiej piszmy o nich..a najlepiej tylko o sprzęcie...wtedy to wątki będą miały tysiące stron, a nasze wody zyskają miano eldorado ;)..

Peace..

Patryk,

Znamy sie przeciez, wiesz jak jest u mnie z humorem :) Nie traktuj wpisu powaznie bo nie taki cel, wkurzony jestem tylko na Shimano za nowego Twin Powera :) :) :)

Edytowane przez Bujo
  • Like 2

wkurzony jestem tylko na Shimano za nowego Twin Powera :) :) :)

Ale faktycznie brak przełącznika też uważam za 'krok do tyłu'. Przecież obiektywnie patrząc to funkcjonalność której pozbawiony będzie nowy model.. I są takie sytuacje że korzysta się z przełącznika, bo chociażby przy holu ryby na mocno dokręconym hamulcu czasem trzeba oddać ten +-metr linki w końcowej fazie podebrania.. i tu często pstryk i sobie odwijamy. Nie rozumiem tej polityki shimano.

Edytowane przez shavt

Ale faktycznie brak przełącznika też uważam za 'krok do tyłu'. Przecież obiektywnie patrząc to funkcjonalność której pozbawiony będzie nowy model.. I są takie sytuacje że korzysta się z przełącznika, bo chociażby przy holu ryby na mocno dokręconym hamulcu czasem trzeba oddać ten +-metr linki w końcowej fazie podebrania.. i tu często pstryk i sobie odwijamy. Nie rozumiem tej polityki shimano.

Nie poradzili sobie z uszczelnieniem w ramach CORE PROTECT.

Wstawialem w watku o Stelli 14 zdjecie wnetrza, gdzie to miejsce na przelacznik jest...i po prostu nosisz w nim powietrze .

Wiem,wiem Michał ;)...ale trochę odebrałem to personalnie ;).

Tez chciałbym łowić tyle ryb,szczególnie tych szlachetnych, aby nie było czasu ich uwiecznić na fotografii..ale w Polsce to raczej marzenie ściętej głowy ;).

Co do Twin Powera, 11tka to świetny młynek. Kilku znajomych łowi nimi od premiery, chodzą nadal jak nowe. Jezeli 15tka ma być podobna do Stelli 2014,to na pewno nie będzie to krok wstecz...no chyba,ze w kwestii przełącznika i osób nagminnie go używających..

Ja problem spławiania woblera rozwiązuje w inny sposób...ot takie pzyzwyczajenie ;)

Pozdrawiam

• Like 1

Nie poradzili sobie z uszczelnieniem w ramach CORE PROTECT.

Wstawialem w watku o Stelli 14 zdjecie wnetrza, gdzie to miejsce na przelacznik jest...i po prostu nosisz w nim powietrze .

Nie moge się kolego w tej sprawie z tobą zgodzić. Poprostu postawili na co innego - to jest szczelność całego mechanizmu w warunkach połowu w środowisku słonym. Dodatkowo to rozwiązanie jest praktykowane przy połowoach w morzu dużych ryb. Blokada jest usuwana ze wdględu na to, prypadkowa zmiana położenia przełącznika mogłaby ci pałamać dłonie. choć w modelach 1000-3000 to mocno dyskusyjna teoria.

Pozdrawiam.

Edytowane przez vako

@Vako

Sam sobie odpowiedziales ws rozmiarów 1000 do c3000.

jak mawiaja babcie :

nie ma to jak wylac dziecko z kąpielą

Jakby umieli to by zrobili.

pewnie wyszlo z drogo.

Wiec dzial marketingu dorobił teorie.

Badzmy realistami.

tam jest na to miejsce . To widać.

Przy okazji zrobię zdjecia z lampa podczas serwisu ktorejs 14tki