Skocz do zawartości

Wolframowe główki jigowe

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Poszukuję wolframowych czeburaszek w gramaturze 5-10g. Dodatkowo przydadzą się również główki jigowe-wolframowe. Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary?

Jeśli chodzi o czeburaszki to znalazłem tylko te:

http://www.stepanow-fishing.com/oferta/akcesoria-spinningowe/czeburaszki/czeburaszki-wolframowe.html

PS nie było odpowiedzi, zamówiłem te z linku powyżej :) 

Edytowane przez wobler129

Już kupiłem takie w linku powyżej. Moim zdaniem okoń na czystej wodzie zwraca uwagę na każdy szczegół, a wielkość główki na głębokości 8-20m to nie jest szczegół... 5g wolframowa w porównaniu z 5g ołowianą.... wizualnie przepaść.

• Like 1

Max. 5,5mm nie wiem ile to konkretnie waży.

Przy tej średnicy sama główka waży ok. 1,4g.

Dokładne pomiary tych, które kiedyś miałem i ważyłem były następujące:

·         2,80mm – 0,22g

·         3,30mm – 0,32g

·         3,80mm – 0,45g

·         4,25mm – 0,61g

·         4,75mm – 0,79g

·         5,50mm – 1,38g

Edytowane przez MieczysławS
  • Like 1

Pewnie pomyłka, są ich różne rodzaje, ta 4,0mm być może była z otworem centrycznie przelotowym, te otwory są większe, więc i masy mniejsze..

Jeśli jeszcze jakieś ich resztki, które mi pozostały znajdę to sprawdzę.

Pomiary te należy traktować jako orientacyjne, gdyż nawet te z jednej dostawy o tej samej średnicy potrafią się różnić o kilka setnych grama. Przykładowo te o średnicy 5,5mm ważyły od 1,32 do 1,40g w zależności od szerokości otworu na hak.

Jak ważyłem je pierwszy raz, to nie zwracałem na to uwagi, zapisałem to sobie tylko dla własnej orientacji. Różnice zaobserwowałem znacznie później, gdy okazało się, że niektóre wchodzą na hak, a niektóre wejć nie chcą.

• Like 1