Skocz do zawartości

Wolframowe główki jigowe

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

A tu gumą od Irasa z wolframowym obciążeniem wewnątrz. Co to robi w wodzie :-) szok.

attachicon.gifIMG_20170323_082823.jpg

Ten wolframowy ciężarek to kawałek elektrody wolframowej, zdaje się 3,2mm, 1 cm elekrody wolframowej tej grubości waży w przybliżeniu 1g. Nie lutuje się, więc jedyne co można, to zamocować ja w gumie, co nie zmienia faktu, że idea zacna. Jak się zachowuje tak obciążona guma w opadzie

?

Edytowane przez Maciej_K

A tu gumą od Irasa z wolframowym obciążeniem wewnątrz. Co to robi w wodzie :-) szok.

attachicon.gifIMG_20170323_082823.jpg

Tutaj także bardzo istotną sprawą jest usytuowanie oczka haka, nie osiowe na przedłużeniu przynęty, ale nad głową przynęty.

Takie jego usytowanie sprawia, że przynęta wpada w wibrację trochę na podobieństwo cykady, co bardzo często przekłada się na zwiększoną liczbę brań.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja jak na razie nie znalazłem odpowiedniej oferty główek wolframowych. Tak żeby na haku no chociaż 4, a najlepiej 6-8 były przynajmniej ze 3 g.

Bo jeśli chodzi o większe rozmiary to nie widzę sensu kupować znacznie droższych główek wolframowych, skoro łowię na max. 15 g, więc ołowiane mi wystarczają.

• 7 lat później...

Poleci ktoś haczyki do główek wolframowych z cienkiego drutu?

Póki co robię na haczykach Hends 120 od Bogdana Gawlika, ale szukam czegoś z cieńszego drutu, albo z większym oczkiem do mocowania do agrafki.

Decoy Area Hook Jiggy Type XII

Haczyki Trout jig Polandnymp z allegro sobie weź 10szt-10zl tylko wybierz rodzaj JIG - 07 on jest cienki bo są 3 rodzaje 01/07/09, 01 jest gruby, 07 cienki, 09 najgrubszy

• Like 1

Poleci ktoś haczyki do główek wolframowych z cienkiego drutu?

Póki co robię na haczykach Hends 120 od Bogdana Gawlika, ale szukam czegoś z cieńszego drutu, albo z większym oczkiem do mocowania do agrafki.

Zobacz VANFOOK HAK TJ-31BL TROUT JIG HOOK NS BLACK. Bardzo dobre, japońskie haki

• Like 2

Zobacz VANFOOK HAK TJ-31BL TROUT JIG HOOK NS BLACK. Bardzo dobre, japońskie haki

Ewentualnie warto też zwrócić uwagę na Dohicu Hdr cienkie mocne haki (muchowe) stosuje do jigga od dłuższego czasu petarda dla mnie top1 ale ciężko dostać w Polsce wszędzie braki.

Ale jakby kogoś interesowało to mam znajomego co je ściąga i ma na stanie (w sprawie haków pw).

Coś po libry fatty d worm 75mm

Tak jak pisałem wyżej Dohicu HDR 8 lub #4 decoy.

Najlepiej zbroić na krótszych hakach żeby robal zachowywał się w wodzie naturalnie.

Chyba że chcesz coś mega grubszego dłuższego to ahrex PR374 90 jig streamer 1/0 bądź 1 rozmiar.

• Like 1

Pod fattiego budzetowo i hak jigowy:

- Phoenix jig 4534, rozmiar 2 lub 1, a do dłuższych wormów z libry jak flex worm nawet 1/0. Oczywiście zadzior do przygięcia. Haki fajne, tanie i mocne, używam też do jaskółek na kropki.

- Polandnymph haki trout big eye #4, podróba Decoy ah-12, ale całkiem spoko, sporo taniej.

Wszystko kupisz na alledrogo ????

Edytowane przez rally_Wojtek
  • Like 1