Maciek83 Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Na dołączonej ulotce napisane jest: designed and engineered in Germany. Tylko nie wiem jakie ma to znaczenie? Dobrej lub złej jakości materiały mogą być użyte wszędzie o tym nie decyduje wykonawca, a zleceniodawca. Smar wymienię bo nie mogę przestać myślec o tym ze pinion ściera przekładnie w takim tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Wymień i zobacz jak będzie wyglądać po miesiącu eksploatacji. Edytowane 18 Marca 2015 przez minecjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Na dołączonej ulotce napisane jest: designed and engineered in Germany. Tylko nie wiem jakie ma to znaczenie? Dobrej lub złej jakości materiały mogą być użyte wszędzie o tym nie decyduje wykonawca, a zleceniodawca. Smar wymienię bo nie mogę przestać myślec o tym ze pinion ściera przekładnie w takim tempie.Pisałem zdaje się już o tym ale dla przypomnienia.Znajomy łowiący w zasadzie tylko na DS i spławik kupił od kogoś właśnie DAM-a bo po długiej nieobecności pojawiły się na rynku. Przekonany że tak jak przed laty kołowrotek "Germany" kupił za niecałe 500plz nówkę sztukę w opakowaniu. I gdy spotkałem go na rybach w parku Skaryszewskim ( chodziłem na spacery z psem) pochwalił mi się tym wyrobem. Uświadomiłem go że "designed & engineered in Germany" nie znaczy że tam go wyprodukowano. Po jakimś czasie zadzwonił czy nie potrzebuje kołowrotka bo on by chętnie tego DAM-a sprzedał za 400. No, nie potrzebuje. Później gdy go spotkałem powiedział że rozkręcił i nie maił odwagi używać bo mógłby się popsuć, w końcu komuś opchnął.Firma DAM jako DAM wypadła z rynku już lata temu. Jakoś tak 2008-10 grupa byłych pracowników firmy reaktywowała firmę i korzystając z doświadczeń handlowych i przygotowanych projektów sprzętu rozpoczeła produkcję sprzętu w Chinach, bo gdzieżby indziej . Nie wiem jak jest teraz ale na początku działalności musieli korzystać z jak najtańszego producenta co mogło mieć wpływ na jakość materiałów i wykonania. Czy po pierwszych dostawach i górze reklamacji wycofali się z takich fabryk? nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=TW-WgA037VUz tego co widać na filmiku przynęta leci bez problemu na około 22-24m licząc obroty korbką przy zwijaniu Edytowane 18 Marca 2015 przez pabik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 no proszę Cie... To ma być przynęta UL?? Litości... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 .. a czy ja coś pisałem o przynęcie UL , nie sądzę . Litości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 ale film tytuł ma jednoznaczny... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jak byk pisze ul fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jak byk pisze ul fishing Moze to nazwa lowiska;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jak byk pisze ul fishing Kto pisze? byk? ja widzę ,że jest napisane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Po polsku jest napisane Abstrachując od poprawności językowej to flagowy model dam'a do ul, tylko czekać na filmik z prawdziwą przynętą ul, mam nadzieję, że gościu rzucał poskręcany, bo tym manns'em sambą i główką na oko 7gr nie zachwyca odległością przy dynamice rzutu "aktora".Zawsze można pokombinować z łożyskami szpuli i może by się okazało, że warto zainwestować w ten multi, ale potrzeba odważnego Edytowane 19 Marca 2015 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Tanie mięso psy jedzą ,jakoś nie chce mi się wierzyć w tani ul casting.Rewolucji raczej nie będzie, a jak tak to zaraz japończycy będą mieli pole do popisu,może jakieś szpulki,korbki,knobiki i inne pierdoletki zaczną produkować. Nie już się obudziłem to się nie zdarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Lomatko 500 zl ? To juz wolabyn zainwestowac w scorpion 1001 xt uzywke i nie kombinowac z lozyskami itp albo ryobi ixotne aquila ul cf i wydac polowe kasy :-) ten latal u mnie od 4 gram Ale dobrze polow troche sprawdz go daj relacje :-) moze wart zainteresowania. Edytowane 19 Marca 2015 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Odpowiedniej średnicy lekka spasowana szpulka oraz pinion oraz dobre jej łożyska i odsunięty wodzik. Nie potrzeba kosmicznych technologii, aby multik był dobry do ul rzutowo. Chociaż 500zł to nie mało jak na kitajca, ale za nówkę średniej klasy do ul też nie dużo, pod warunkiem, że ma potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 niby tak malo a jednak konstrukcji typowo do ul jest malo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Myślę, że to się zmieni jak kitajce wyczują pieniążki do zarobienia Mechanicznie już miałem b.dobrego chinola i są inne, z systemami rzutowymi póki co są na bakier, ale to ewaluuje jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jednak nie wierzę w popularność takich konstrukcji z PRC może to i ładne i błyszczące będzie, ale podrób to oni robią dużo i jakoś nie podbijają naszego rynku . A taki przykład http://otomoto.pl/shuanghuan-sceo-gwarancja-C36141324.html jakoś tak znajomo nie wygląda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 ale film tytuł ma jednoznaczny... Jak byk pisze ul fishing kiedyś na płocie pisało PIZ..DA i koleś tydzień wyciągał drzazgi z kuta.....a pisać można wiela może warto coś o kręciole napisać zamiast się napinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) odnowię temat.... macałem tego dama (d-lite bc) i na sucho kręci bardzo płynnie, płytka szpulka bardzo miło się obraca. opinia od człowieka który miał okazję wykonać kilkanaście rzutów zachwala jego możliwości....a jak by ktoś po franseeee (bo ja tylko niemnożko ) to może by coś przetłumaczył..... Edytowane 28 Lipca 2015 przez Przemsol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Witam.Właśnie jestem na etapie uczenia się łowić multiplikatorem, 2 dzień. Jak na razie nie mam dobrej wprawy w rzutach.Odrobiłem teoretyczną pracę domową na temat rzutów, linek, wedek, przynęt, technik itp, itd. Po długich rozmysłach wybór padł właśnie na DAM quick D-lite BC. na pierwszy raz cast miał być na lekko, okonie, pstrągi itp.W pierwszy dzień machania kijem było więcej rozplątywania, ustawiania chamulców rzutowych, magnetycznych, jak łowienia, ale coś tam wychodziło, godzinne brody, kilometry zerwanych żyłek i plecionek ale nie zraziłem się. jestem uparty i wiedziałem że się w końcu nauczę.Drugi dzień już mniej więcej podłapałem o co chodzi i jest lepiej. Wędka na blanku MATAGI ROZY FIGARO z pracowni fizycznie od 1 do 5gr wyrzutu.Główki na początek 4 - 5 gramy + gumki 3 - 4 cm, na tym zestawie dało się już rzucać na około 20 - 25m, po dalszym uczeniu latało na około 30m.Jak już wczułem się w kij i multi schodziłem z wagą przynęt niżej.Jak narazie zszedłem do 2,5g główka z małym robakiem gulpem i dało się rzucać na około 12-15m na lekko dokręconym hamulcu rzutowym i magnetycznym ustawionym na 10 czyli full. Po takich ustawieniach rzadko hamuję szpulkę kciukiem w czasie lotu przynęty.Jak na 2 dni łowienia casting zrył mi beret na bogato i raczej szybko do klasycznego spina nie wrócę a prędzej sprzedam. Jak na razie uczę się bardziej rzucać celnie jak daleko bo łowię na małych rzeczkach. Co do multikaMłynek lekki, płynnie kręci, szpulka łatwo i płynnie się obraca.Szpulka warzy 14 gram, dużo waży mechanizm magnetyczny w szpulce, po 2 dniach machania słychać łożyska szpólki delikatnie, mechanizm kręci płynnie.Ośka szpólki jest faktycznie z jakiegoś stopu amelinium, ale zagadałem ze znajomym i powiedział że większość osi w lekkich konstrukcjach jest ze stopów lekkich.Młynka jeszcze nie rozbierałem żeby zobaczyć jak tryby wyglądają. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 cdn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ooczywiście że tak. Jak jeziorka odmarzną to pomęczę ten młynek trochę cięższymi przynętami,główki do 10g max i zobaczę ile DAM-a w DAM-ie zostało ;DAle jak narazie jestem na + dla tego młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zastanawiałem sę nad tym sprzętem bardzo intensywnie i w konsekwencji zdecydowałem się na niewiele droższego xt1001.Być może jest to sprzęt, który będzie mógł konkurować ze sprawdzonymi już konstrkcjami ze stajni znanych marek.Poćwicz i chwal się jak multiś się sprawuje. Trzymam kciuki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Aby porównywać 1001XT z tym DAM'em .... DAM potrzebuje wielu sezonów ostrych testów (Siemaniak ma to już przerobione ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Ja wiecznie szukam czegoś nowego, nie sprawdzonego. Dziś szybka godzinka na rybkach i udało się nawet złapać jednego pstrąga ok. 25 cm. kilka brań zepsułem. Łowię na 3 gramy główka plus robak wielkości "gulpa" i da się rzucać na około 20m. Jak na nowicjusza w castingu jestem zadowolony z tego wyniku, Chamulec rzutowy jeszcze skręcony tak by przynęta leniwie opadała plus magnetyk skręcony na 10 czyli max. Z rzutami idzie mi coraz lepiej, na godzinkę machania miałem ze 4 brody Przy następnych łowach bedę się starał rozkręcać coraz bardziej hamulce i sprawdzić jak to zacznie latać na mniejszych gramaturach. Z multika żadnych dziwnych dzwięków jeszcze nie słyszę. Zobaczymy ile.Ciekawe czy dało by się jakieś tuningi zrobić ze szpólką, łożyska jak gadałem ze znajomym są dostępne. tak że pewnie będzie grzebanie. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez cinn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi