Nesta Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) To nam się wątek w stypę po 65cm pstrągu zamienił Może powinien powstać nowy wątek "księga kondolencyjna po fajnych rybach" Nie ukrywam, że wchodzę w dział wieści znad wody, żeby fajne rybki pooglądać, a nie czytać o takim ku...twie Wystarczy mi, to co widziałem przez lata uganiania się za rybami po naszych wodach tasiek321 ma rację, wystarczająco już zostało napisane. Szkoda nerwów.Najlepiej niech mod wszystko wydzieli do osobnego tematu. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Nesta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnietek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jak idę na ryby, to od razu nastawiam się na to, że po przyjściu do domu muszę powiedzieć teściowi, że nic mi nie brało. A że z niego taki wędkarz nawet nie niedzielny, to jest skłonny w to uwierzyć. Jakby wiedział, że pstrągi pływają w rzece, to gotów byłby włazic po nie do wody, nawet w styczniu. W ubiegłym roku trząsł się, jak widział gdy wypuszczałem klenie i jazie na wiosnę, gdyby cierniki były ciut większe, to też pewnie by je skrobał. Na szczęście rzadko udaje mu się złowić coś więcej jak drobne okonki czy płotki, więc bardzo strachu nie ma. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez mnietek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Gdzie te jazie 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Piękna fota !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jazie na Oderce sobie połowisz...nie marudź gratuluje systematyczności,zazdroszczę wolnego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Forecast, W termosie sie nie miescil i go w kanapke wpakowales, ze taki zwichrowany ? Zacznij Chlopaku robic sobie prowiant z kromek ze srodka chleba. Nie bedziesz musial tak ich zgniatac Mozna zlozyc tak zdobycz, ze potem wyglada ok ? Mozna! 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 @Guzu szyderco Na rybach nie jem co najwyżej coś tam wypiję bo trzeba dbać o formę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 @Guzu szyderco Na rybach nie jem co najwyżej coś tam wypiję bo trzeba dbać o formę Ile wazysz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A mnie zastanawia jedna sprawa w temacie martwego dużego pstrąga. Ciekawe co się stało że ryba tej wielkości,przecież doświadczona. Naraz,komuś wychodzi,ktoś ją łowi i wypuszcza i w kilka dni później znowu bierze i niestety trafia na debila. Przecież gdyby tak zachowywała się zawsze nie dorosła by do naprawde jak na nasze warunki dużych rozmiarów. Łowię pstrągi 23 lata i o takich pstrągach nawet w 90-tych latach było cicho,nie dlatego że ich nie ma tylko dlatego że to są naprawde trudne do złowienia ryby. Śmiem twierdzić że tak dużych pstrągów w odpowiednich warunkach jest znacznie więcej niż nam się wydaje ale ich bardzo skryty tryb życia powoduje że rzadko możemy się z nimi spotkać.Największą wiedzę na temat ilości występujących kabanów w rzece mają muszkarze w trakcie jętki majowej a w szczególności w trakcie nocnego spenta widzą lub słyszą co w rzece mieszka. Zresztą za każdym razem gdzie na jakiejś rzece dojdzie do tragedii typu zatrucie wszyscy przecierają oczy ze zdumienia jakie wielkie potoki były w rzece....I w tym właśnie kontekście co się takiego wydażyło że naraz kaban zaczyna zachowywać się jak trzydziestak? Pamiętam kiedyś sytuację na jednej z pomorskich rzek że po melioracji i wyczyszczeniu rzeki ze stanowisk i schronień dla ryby naraz okazało się że pstrągi są i to dużo....oczywiście do końca sezonu poradzono sobie z tą anomalią Więc tutaj wytłumaczeniem było usunięcie kryjówek w rzece a co mogło stać się z tą rybą?? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Może.... Gdyby kaban miał żarcia pod dostatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A mnie zastanawia jedna sprawa w temacie martwego dużego pstrąga. Ciekawe co się stało że ryba tej wielkości,przecież doświadczona. Naraz,komuś wychodzi,ktoś ją łowi i wypuszcza i w kilka dni później znowu bierze i niestety trafia na debila. Przecież gdyby tak zachowywała się zawsze nie dorosła by do naprawde jak na nasze warunki dużych rozmiarów. Łowię pstrągi 23 lata i o takich pstrągach nawet w 90-tych latach było cicho,nie dlatego że ich nie ma tylko dlatego że to są naprawde trudne do złowienia ryby. Śmiem twierdzić że tak dużych pstrągów w odpowiednich warunkach jest znacznie więcej niż nam się wydaje ale ich bardzo skryty tryb życia powoduje że rzadko możemy się z nimi spotkać.Największą wiedzę na temat ilości występujących kabanów w rzece mają muszkarze w trakcie jętki majowej a w szczególności w trakcie nocnego spenta widzą lub słyszą co w rzece mieszka. Zresztą za każdym razem gdzie na jakiejś rzece dojdzie do tragedii typu zatrucie wszyscy przecierają oczy ze zdumienia jakie wielkie potoki były w rzece....I w tym właśnie kontekście co się takiego wydażyło że naraz kaban zaczyna zachowywać się jak trzydziestak? Pamiętam kiedyś sytuację na jednej z pomorskich rzek że po melioracji i wyczyszczeniu rzeki ze stanowisk i schronień dla ryby naraz okazało się że pstrągi są i to dużo....oczywiście do końca sezonu poradzono sobie z tą anomalią Więc tutaj wytłumaczeniem było usunięcie kryjówek w rzece a co mogło stać się z tą rybą?? Ciekawie podniesiona kwestia. Na mojej wodzie zlowienie tej samej duzej ryby (pstraga) zdaza sie...ale jak dotad nie czesciej niz raz w sezonie.Co tu sie moglo wydarzyc ? Przedstawie moja wersje : ryba wyszla (miesiarz ja zlokalizowal). Ryba zostala zlowiona i wypuszczona przez wedkarza (Nesta Senior).Wrocila do swojej kryjowki. Miesiarz wrocil i ja wygarnal na robaka albo siata czy oscieniem...wiedzial po co idzie. To indywiduum zyje ze sprzedawania ryb, nie wiem czemu zakladacie ze ogranicza sie tylko do jednej metody polowu (wedki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 No fakt ja oczywiście z góry założyłem że został złowiony na wędkę i przynętę sztuczną.....możliwe że naiwniak ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 No fakt ja oczywiście z góry założyłem że został złowiony na wędkę i przynętę sztuczną.....możliwe że naiwniak ze mnie "Normalnie" nie wzialby na sztuczna. To BYL wiekowy, madry Nestor pstrazego rodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tu Daniel możesz mieć racje, gościu najpierw na legalu namierza duże ryby by później wpaść z fazą czy innym badziewiem po szybki pewny łup. Mniejsze ryzyko złapania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dla poprawienia nastroju pochwale sie taka oto historyjka : W marcu 2014 lowie taka oto rybke : Miarka pokazuje 61 cm i rybka wraca do wody. Miejsce odwiedzam regularnie jeszcze kilka razy w trakcie sezonu 2014... Odwiedzam to miejsce w styczniu 2015 i lowie : Przyroslismy do 65 cm (od marca 2014 cale 4 cm) i mamy sie dobrze, mimo niedawno odbytego tarla.Ale charakterystyczna plame nad prawym okiem nadal mamy.Nie znam sie na przyrostach pstragow (nie studiowalem ichtiologi), ale Madrzy mowia ze 4 cm w kategorii 60 plus to dobry wynik.Moze spotkamy sie w 2016 ? 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny.Ta teoria przyznam że najbardziej do mnie narazie trafia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoen Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Są i tacy co by zmienili bieg "ciurka" by wywlec kropa. Dlatego nigdy nie zdradzam miejsc gdzie je łowię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dokładnie. Też bym szedł drogą że po tarłowym przemeblowaniu ryby agresją wypracowują sobie odpowiadające im miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Trzeba liczyć że zacznie panować trend górnego wymiaru. Jedyna szansa by w pełni prawnie popartym argumentem wyprostować delikwenta z dużą rybą w torbie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Trzeba liczyć że zacznie panować trend górnego wymiaru. Jedyna szansa by w pełni prawnie popartym argumentem wyprostować delikwenta z dużą rybą w torbie. EH Marzenia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 szkoda że potokowce nie są śmiertelnie trujące 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wszystko fajnie, jedyny problem to te właśnie kontrole. Co z tego że są restrykcyjne przepisy jak są tacy co nie przestrzegają ich ze względu na to właśnie,że niewielka ilość kontroli pozwala uniknąć wpadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacp Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Każdy zroZumiał o co chodziło. Taki pomnik przyrody zabić....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjadacz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Piękny był ten pstrąg,wielka szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi