Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny.

Zgadzam się w 100% z Zielonym. Paru osobom wyjaśniłem też trochę na prv.

W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny.

I wlasnie dlatego potarlowe ryby powinny byc zostawione w spokoju do momentu, az powroca do normalnej kondycji.

Płynie sobie rzeka, niedaleko nomen omen Wałcza. W pewnym momencie staje się łowiskiem specjalnym (sporo osób już wie, o jaką wodę chodzi  ).

Na "pstrągi" jeżdżę w tamte rejony od lat 80- tych, znam co nieco te wody. I nigdy, powtarzam nigdy, przez prawie 30 lat nie byłem na nich kontrolowany!

Na łowisku wcześniej wspomnianym byłem kontrolowany (przez miłych i sympatycznych kolegów) w zeszłym roku 2 razy... Oczywiście, "robaczkarze" są i tu i tu, jednak w wodzie kontrolowanej (czytaj "pilnowanej") ryby łowię większe i więcej... Przypadek??

Zmierzam do tego, ze jesteśmy narodem jakim jesteśmy i na nic nie zda się wprowadzanie górnych, dolnych wymiarów, limitów, okresów, dopóki nikt tego nie będzie egzekwował...

Siła moim zdaniem w nieuchronnej odpowiedzialności (niekoniecznie zawsze kary), która spotka delikwenta, który robi coś nie tak... No i oczywiście w edukacji społeczeństwa młodego, bo w resocjalizacje wąsów (mentalnych) niestety nie wierzę...

• Like 6

czy mówisz o tym 70+, który był łowiony na przestrzeni ostatnich kilku lat?

Edytowane przez vako
  • Like 2

Potok ma swoją granice wiekową jak każda ryba która poprzez zarybienia została znacząco obniżona. To nie Nowa Zelandia. U nas w kraju jest taki bajzel genowy że złowienie ryby 50 lub ponad to wyczyn nad wszytko który prosty niedoedukowany autochton potrafi powtórzyć dzień w dzień bo nie ma internetu i nikt o tym nie wie. Ryby 70 cm to legendy wsobne bo czasem gość pomyli troć z pstrągiem. Ja raczkuje w temacie lecz mimo to widzę ogromne skrajności w intelekcie dobrze łowiących i tych z obornikowego stepu.

Wielkość pstrąga jest mocno uzależniona od wody w jakiej żyje,jeżeli od dziecka ma co jeść i jest to jedzenie kaloryczne to ma szanse dorosnąć do rozmiarów ponad 7dych,pomijam presje i zabijanie ryb. Dawniej pomylenie potoka z trocią fakycznie było trudne,przy obecnych zarybieniach nikt już nie ma żadnej pewności co złowił...burdel panuje na maxa. Tym bardziej złowienie ryby 70+ z czerwonymi kropami i białymi lampasami na płetwach  to wycznyn na miarę 6 w totka lub bardziej oskara bo to naprawde trzeba wypracować....niewiele zabrakło mi do magicznej 7 z przodu ale to było już 10 lat temu i od tej pory 5-ki nie mogę przekroczyć ;(

Tym bardziej chciałbym takiego kabana chociaż zobaczyć......

70+ z bloku wschodniego  B)

Zdjęcie ryby usunięte na prośbę łowcy.

I tu najmniejszych wątpliwości nie ma  :D

Pozwolisz Kolego że zdejmę czapkę,naleję 100 ml prieparatu i wypiję zdrowie Twoje i tej pięknej Ryby  :P

Wasze zdrowie!! I dziękuję  :D

Edytowane przez mario
  • Like 2