Nesta Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny. Zgadzam się w 100% z Zielonym. Paru osobom wyjaśniłem też trochę na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 szkoda że potokowce nie są śmiertelnie trujące Eeee tam, Polak i tak by zjadl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M&M Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Trujace przed zjedzeniem wymoczyc w mleku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny.I wlasnie dlatego potarlowe ryby powinny byc zostawione w spokoju do momentu, az powroca do normalnej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Płynie sobie rzeka, niedaleko nomen omen Wałcza. W pewnym momencie staje się łowiskiem specjalnym (sporo osób już wie, o jaką wodę chodzi ).Na "pstrągi" jeżdżę w tamte rejony od lat 80- tych, znam co nieco te wody. I nigdy, powtarzam nigdy, przez prawie 30 lat nie byłem na nich kontrolowany!Na łowisku wcześniej wspomnianym byłem kontrolowany (przez miłych i sympatycznych kolegów) w zeszłym roku 2 razy... Oczywiście, "robaczkarze" są i tu i tu, jednak w wodzie kontrolowanej (czytaj "pilnowanej") ryby łowię większe i więcej... Przypadek?? Zmierzam do tego, ze jesteśmy narodem jakim jesteśmy i na nic nie zda się wprowadzanie górnych, dolnych wymiarów, limitów, okresów, dopóki nikt tego nie będzie egzekwował...Siła moim zdaniem w nieuchronnej odpowiedzialności (niekoniecznie zawsze kary), która spotka delikwenta, który robi coś nie tak... No i oczywiście w edukacji społeczeństwa młodego, bo w resocjalizacje wąsów (mentalnych) niestety nie wierzę... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) W ubiegłym roku tarło pstrągów bardzo się opóźniło. Sam widziałem trące się ryby jeszcze w wigilię. Teraz w styczniu większość pstrągów jeszcze nie zajęła swoich miejscówek, są jakby w momencie spływania z tarlisk. Gdy taki wielgaśny pstrąg zajmuje miejsce to odgania wszelkie inne ryby. W taki ogłupiały sposób atakują też woblery czy wszelkie inne duże wabiki. Łowienie ich teraz właśnie wielkimi woblerami jest trochę nie fair. Myślę, ze tak właśnie było z tym zabitym pstrągiem tym bardziej, że znam podobny przykład kilkukrotnego złowienia w styczniu tego samego ogromnego pstrąga. Szczęśliwie ten nasz trafił na wędkarzy, którzy go nie zabili. Żarcia jest mało ale też myślę, że ryby specjalnie nie żerują bo temperatura wody jest niska. To dla nich trudny okres a jakoś muszą przetrwać do rozkwitu prawdziwej wiosny.czy mówisz o tym 70+, który był łowiony na przestrzeni ostatnich kilku lat? Edytowane 23 Stycznia 2015 przez vako 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 czy mówisz o tym 70+, który był łowiony na przestrzeni ostatnich kilku lat?Ktoś ma jakieś zdjęcia?? Potok 70+ to w naszych warunkach niemalże żywy Tur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Ja znam kogoś, kto zna kogoś, kto nawet takiego złowił, niedawno i w Polsce, i tenże pstrąg pływa chyba (chyba, bo to złowienie to już było jakiś czas temu) nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) na FORS ktoś pisał, że 2 lata temu takiego złowił, na wschodniej ścianie Polski. Po czym zadeklarował, że kończy z łowieniem pstrągów Edytowane 23 Stycznia 2015 przez teethar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Potok ma swoją granice wiekową jak każda ryba która poprzez zarybienia została znacząco obniżona. To nie Nowa Zelandia. U nas w kraju jest taki bajzel genowy że złowienie ryby 50 lub ponad to wyczyn nad wszytko który prosty niedoedukowany autochton potrafi powtórzyć dzień w dzień bo nie ma internetu i nikt o tym nie wie. Ryby 70 cm to legendy wsobne bo czasem gość pomyli troć z pstrągiem. Ja raczkuje w temacie lecz mimo to widzę ogromne skrajności w intelekcie dobrze łowiących i tych z obornikowego stepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wielkość pstrąga jest mocno uzależniona od wody w jakiej żyje,jeżeli od dziecka ma co jeść i jest to jedzenie kaloryczne to ma szanse dorosnąć do rozmiarów ponad 7dych,pomijam presje i zabijanie ryb. Dawniej pomylenie potoka z trocią fakycznie było trudne,przy obecnych zarybieniach nikt już nie ma żadnej pewności co złowił...burdel panuje na maxa. Tym bardziej złowienie ryby 70+ z czerwonymi kropami i białymi lampasami na płetwach to wycznyn na miarę 6 w totka lub bardziej oskara bo to naprawde trzeba wypracować....niewiele zabrakło mi do magicznej 7 z przodu ale to było już 10 lat temu i od tej pory 5-ki nie mogę przekroczyć ;(Tym bardziej chciałbym takiego kabana chociaż zobaczyć...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) 70+ z bloku wschodniego Ryba usunięta na prośbę łowcy. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez mario 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Są tam rodzynki co rozginają autochtonom algi. Kiedyś o tym pisałem. Rzeka tajna i niepozorna jak każda która ma swe tajemnice. Ja nie ma szczęścia do pstrągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) 70+ z bloku wschodniego Zdjęcie ryby usunięte na prośbę łowcy. I tu najmniejszych wątpliwości nie ma Pozwolisz Kolego że zdejmę czapkę,naleję 100 ml prieparatu i wypiję zdrowie Twoje i tej pięknej Ryby Wasze zdrowie!! I dziękuję Edytowane 25 Stycznia 2015 przez mario 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 No piękna rybka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orni Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Szczena mi opadła tak jak tej rybce ... Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) 70+ z bloku wschodniego Zdjęcie ryby usunięte na prośbę łowcy. Czocho odejmij z 20 centòw i nie fantazjuj Edytowane 25 Stycznia 2015 przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Znajomy złowił pstrąga 67 na OS San mam zdjęcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jeszcze tylko tydzień i koniec BANA. SAN CZEKA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Znajomy złowił pstrąga 67 na OS San mam zdjęcie Wrzucaj. Popatrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Czocho, to przecież troć Jakieś okoliczności połowu? Sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jeszcze tylko tydzień i koniec BANA. SAN CZEKA Ma być na minusie, a miałem wypróbować plecionkę...Woblery przezbrojone w STBL-36BC, Fish Arrowy nadziane na haki, kołowrotki przesmarowane. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Nie chcę wklejać jego zdjęcia bez zgody dlatego podaję linka zewnętrznego wystarczy kliknąć na zdjęcie:http://www.pzw.gorlice.pl/pstrag.htmlps. polecam również zobaczyć na głowacice bo złowił takie +100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja jeszcze mam jedną wędkę w planie ukrecic. Mam nadzieje ze zdążę... Eh juz niech będzie luty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Na ścianie wschodniej i większe się trafiają, http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/34636/60/nagroda_miesiaca__pstrag_potokowy_534_kg 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi