Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiejcie się śmiejce tu pływają takie potwory nie mówiąc o przypadkowej królowej że warto naprawdę mieć normalny kij ale jak kto woli towarzystwo niech się pośmieje. A i z plecinką kolego to nie ma co satrtować bo przy rzucie woblerem pójdzie on w da (przetrze się nawet na 20 metrze gdzieś przypadkow)l, jest mnóstwo kamieni o które ona się przeciera tylko żyłka.

Edytowane przez pontonss
  • Like 2

@Pontonss-Tu nie chodzi o problem z wyjeciem, bo uzywajac 0.20, hamulca, glowy oraz mocy kija, wyjme kazda rybe ze swojego psiurka. Problemem jest uderzenie pstraga, ktorego czasem sie zaciac nie da bo ryba sie odbija (targniecie i luz) badz po 2 mlynach spada. Wyjsciem moze by byla pletka, ale nie jestem przekonany.

@Pontonss-Tu nie chodzi o problem z wyjeciem, bo uzywajac 0.20, hamulca, glowy oraz mocy kija, wyjme kazda rybe ze swojego psiurka. Problemem jest uderzenie pstraga, ktorego czasem sie zaciac nie da bo ryba sie odbija (targniecie i luz) badz po 2 mlynach spada. Wyjsciem moze by byla pletka, ale nie jestem przekonany.

Pletka to zadne wyjscie, sa jednakze kije uncjowe, od ktorych ryby sie nie odbijaja jak chociazby Talon 3 m MXF2 czy Batson RX8 3.20 28 gram.

Bujo

• Like 2

Zapomnialem napisac o jeszcze jednej bardzo waznej rzeczy czyli o kotwicach. O ile przy plecionce mozna uzywac wzmacnianych i grubych kotwic jak Ownery 36, 41 czy Kamatsu to juz przy zylce i tych pierdzielnieciach zdecydowanie lepiej sprawdzaja sie brazowe Gamaki ( inne pewnie tez ale nie uzywam). 

Sa jeszcze blanki u Talona opisane do 3/4 uncji ale 15 lbs i jesli mialbym miec tylko jedna wedke co raczej cos takiego ( nawet zakupilem ostatnio  dwie 2.40 i 3m ). 

W miejscach gdzie nie ma ryb 70+ idealnie sprawdzil mi sie RX8, 2.90 do 21 gram, kazde walniecie zaciete, przy gniotach ze stajni MHX to prawdziwa perelka :) 

Bujo

• Like 1

Dla poprawienia nastroju pochwale sie taka oto historyjka :

W marcu 2014 lowie taka oto rybke :

61_1.JPG

Miarka pokazuje 61 cm i rybka wraca do wody.

Miejsce odwiedzam regularnie jeszcze kilka razy w trakcie sezonu 2014...

Odwiedzam to miejsce w styczniu 2015 i lowie : 

65%2520000.JPG

Przyroslismy do 65 cm (od marca 2014 cale 4 cm) i mamy sie dobrze, mimo niedawno odbytego tarla.

Ale charakterystyczna plame nad prawym okiem nadal mamy.

Nie znam sie na przyrostach pstragow (nie studiowalem ichtiologi), ale Madrzy mowia ze 4 cm w kategorii 60 plus to dobry wynik.

Moze spotkamy sie w 2016 ? ;)

Piękne miejsce ! Nad moją rzeczką taka przygoda raczej niemożliwa -gumofilce zatłukły by go pewnie już na pierwszym tarle. Szkoda... :(

• Like 1

Zapomnialem napisac o jeszcze jednej bardzo waznej rzeczy czyli o kotwicach. O ile przy plecionce mozna uzywac wzmacnianych i grubych kotwic jak Ownery 36, 41 czy Kamatsu to juz przy zylce i tych pierdzielnieciach zdecydowanie lepiej sprawdzaja sie brazowe Gamaki ( inne pewnie tez ale nie uzywam). 

Bujo

Hmmm, polemizowałbym.

Zbyt wiele razy widziałem u kumpli i u siebie porozginane w 3 du...y tego typu kotwice. Wystarczy wk...wiona ryba 50+ w dobrej formie i konieczność przytrzymania jegomościa  w miarę blisko. Na siurkach w których łowię puszczenie ryby za 3 zakręt nie wchodzi w grę ;)

Także mimo wszystko sprzęt proponuję dobierać do wody i ryb :) Tym bardziej, ze duży pstrąg potrafi takiego gamaka, Mustada czy inne VMC zdezelować samą siłą ścisku szczęk. Pewnie przy niekorzystnym ustawieniu, ale jednak takie coś się zdarza.

Od wielu już sezonów ST36 to standard.

A co do brań pstrągów, to wydaje mi się że jak ryba odgania woblera zamkniętym pyskiem niemożliwym jest zapiąć go wewnątrz pyska. A ryby zapięte od zewnątrz, szczególnie za skórkę się ukręcają. I ukręcac będą :)

Czasem sa takie dni i chyba trzeba to pzyjąć z dobrodziestwem inwentarza.

Żeby nie było całkeim off topowo, to gratuluję wszystkim fajnych rybek. U mnie nie biorą, bo nad wodą tłok i wyścigi...

Piękny zdrowy samczyk. Gratulacje !

Co to za wędeczka, jakiś HM ?

Wedka to jednoczesciowy garbolino.Przeleżało u mnie kilka lat.Kij oskrobałem do gołego blanku i zmontowałem od podstaw,przelotki,uchwyt,korek itd

Fakt,że korek i pierścienie rezonansowe jak u HM,bo tam to było robione.

W ramach odprawy sobie kilka wędek zmontowałem :-)

• Like 1