Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę pomyśleć może pojadę jak kropki nie będą wspłpracowały to chociaż foty pięknych widoków napstrykam. Dzięki Tomek za info ( chociaż trochę tego liścia się obawiam haha )

Edytowane przez KLANAD
  • Like 1

Muszę pomyśleć może pojadę jak kropki nie będą wspłpracowały to chociaż foty pięknych widoków napstrykam. Dzięki Tomek za info

znam spoko miejsce na nocleg w Postołowie. Nie tanio może ale wygodnie i z zejściem bezpośrednio do wody w której jest dużo pstrąga kleni lipieni i świnek... Jak coś daj znać... Ja tam jestem minimum raz w roku na resecie z rodziną...
  • Like 1

Jeszcze raz

Zdjęcie które wstawiłem na poprzedniej stronie - zostało wstawione dla żartu. Jest to wspaniała rzeźba kolegi Jimi - która wiernie odzwierciedla pstrąga potokowego. Kolega dzisiaj nad wodę przyniósł parę wyrzeźbionych ryb (potok, trotki) i żeśmy się z nimi dla żartu obfocili. Przepraszam jeśli trochę zamieszałem.

Jeśli chcecie zajrzyjcie na FB Stowarzyszenia Przyjaciół Białej Przemszy, gdzie są między innymi zdjęcia tych wspaniałych wyrzeźbionych ryb.

Dla jasności zdjęcie poniższe to przepiękna rzeźba pstrąga.

post-48901-0-84264600-1422819742_thumb.jpg

• Like 19

Witam  rozpoczęcie  udane  dzisiejszym  połowem  było siedem rybek  w tym dwie nie wymiarowe  

oczywiście rybki wróciły do wody :) pozdrawiam  Japa 

przynęta wobler nazwa nie znana (ja nie znam bynajmniej) 

post-55624-0-90344600-1422824912_thumb.jpg

post-55624-0-32552000-1422825025_thumb.jpg

post-55624-0-96872000-1422825083_thumb.jpg

post-55624-0-80725200-1422825143_thumb.jpg

• Like 10

A ja zdjęć nie wrzucę bo brak wymiaru jerkbaitowego, ale się pochwale, bo najlepszy początek sezonu w życiu mi się trafił.

Sezon rozpoczęty pstrągiem i to w ilości 5 sztuk, z czego 4 wymiarowe: 35, 34, 33, 35 i jeden coś koło 27 cm.

B)

Licus, niezły wynik:) atakowałeś Rudawę, Dłubnię czy Prądnik? Ja dziś na Prądniku, ale samo przedszkole, 4 kropki 20-25 i jeden 30cm...

tego gdzie byłem to już nawet najstarsi górale nie będą wiedzieć :P

za to spotkałem dwóch gumofilców, jeden nawet chciał mnie uczyć jak pstrągi łowić i na co, ale szybko się poddał i zmienił rzeczkę, swoje lekcje podsumował informacją, że on już pstrągów nie bierze, bo zazwyczaj jak mu się trafi jeden wymiarowy, to potem ciężko o drugiego, a jednego to mu się nie opłaca brać... masakra.

Powiem tylko, że na Prądniku dziś nie byłem, bo zimą to przedszkole strasznie wychudzone. Moje dziś też chudawe trochę były. Tylko ten niemiarowy i ostatni 35-cm miały brzuszek, natomiast reszta po przejściach i na głodzie.

Myślę, że te nasze pstrągi to trochę poprzeganiane przez wydry i kormorany, dlatego nie pojadły.  

Ostatnio przeszla WIELKA woda, a taka woda zwykle oznacza zmiany.

Zabrala kilka drzew, ktore lezaly przy brzegach "od zawsze".Zabrala troche mulu z niektorych miejsc, przyniosla inne osady itd itp.

Rzeka zyje.

Wraz z woda przybyli nowi mieszkancy . Nowi o tyle, ze dotychczas TAKICH kolorow na tym sektorze to u mnie nie grali.

Tym ciekawsze spotkanie zaliczylem w sobote. 

Nie bardzo wiem jak to jest mozliwe ze rybka w styczniu (to byl 31.01) jest taka miesista, szeroka i po prostu silna.

Skasowala wabik na pograniczu ostrej nurtowej rynny i dala niezly popis podwodnych akrobacji. Na tyle byla "zimowa", ze nie wyskakiwala .

61a.JPG

Przy okazji skieruje pytanie do zorientowanych w temacie : 

Wydry w warunkach rzeki pstragowej - do jakiej wielkosci ryb (pstragow) atakuja skutecznie i zjadaja pstragi ? 

Czy ryba zimowa o dlugosci 47- 48 cm jest dla nich celem ? 

Pozdrawiam

Guzu

• Like 24

Wydry w stawie mojego kolegi zabijały i zjadały 50 cm karpie. Atak na takiego pstrąga (ok. 50 cm) w górskiej rzece jest dużo trudniejszy, ale tak jak piszesz po przejściu dużej wody pstrągi mogły być osłabione i bardziej podatne na ataki stałocieplnego drapieżnika.